Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
hubertb napisał:

Chaber zalicza się do chwastów trudnych, ma rozbudowany system korzeniowy. Dlatego nie łatwo się go pozbyć. Jak jest już duży i mocny to opryski go nie uszkadzają w sposób istotny i jebaka się uodparnia. 

mam nadzieję że go choć zahamuje i nie wypuści tych kwiatków .

krzysiek1979 napisał:

U mnie tez po expercie i legato gdzie nie było wiosennej poprawki chaber wylazł .Ale chociaż miotłe wyczysciło bo wiosenna walka z tym dziadostwem to loteria .Dużo u mnie osób pryskało przed tymi dużymi mrozami z miesiąc temu i w tych pszenicach coś to ziele ma się dziwnie dobrze .

expert miotłę dobrze czyści. Ja niestety jak widać po tym roku nie mogę zrezygnować z wiosennej poprawki przynajmniej na dzierzawach.

Opublikowano

Na chaber dobry jest reklamowany tutaj mustang, w ciechu też znajdziemy dość selektywny chwastox, doktorat by zrobił z oprysków i było by mało. Masz komose która ma wosk i np duża prędkość oprysku niewskazana, masz krzywoszyja który ma włoski i historia podobna. Masz mak który może nawet łyse place zostawić niezwalczony. Jest przytulia z swoimi truciznami i haczykami. I najważniejszy nie do opryskania, pozostaje tylko mechaniczne wyniszczanie somsiad. 

Opublikowano
26 minut temu, Uziu92 napisał:

mam nadzieję że go choć zahamuje i nie wypuści tych kwiatków .

A   ja mam nadzieję-  a nawet  pewność   że pięknie  zakwitnie   u sąsiada -   moje  pszczółki   już   się  nie  mogą  doczekać...    

Opublikowano
9 minut temu, Szymi40 napisał:

A   ja mam nadzieję-  a nawet  pewność   że pięknie  zakwitnie   u sąsiada -   moje  pszczółki   już   się  nie  mogą  doczekać...    

Podobnież miód chabrowy bardzo smaczny i mocno nektaruje.

Jak kupiłem nową działkę to wypaliłem glifosatem łącznie z miedzami. Posiałem pszenżyto ale miedz już nie pryskałem.

W efekcie był około 1100m długi niebieski szpaler kwitnącego chabru.

Ogólnie pożytku już nie było a szwagier dziwił się że coś noszą i to w sporej ilości.

Opublikowano

Czyli tradycyjnie, u mnie jak go podrażnisz opryskiem to kolor kwiatów można inny otrzymać;) Miodną jest też rdest i ogórecznik. Nawłoć też daje miód ale nie radzę jej siać. 

Opublikowano

Chaber   super  pożytek  dla  pszczół  rdesty i ogórecznik   też nawłoć , a nawłoć   sama się   pięknie sieje  i nektaruje   o ile  nie przyschnie.    Ogólnie  wszystko  nektaruje  jak jest  wilgotne    powietrze-  wyjątkiem  jest  nostrzyk  który  i w suszę   daje pożytek. 

Opublikowano

Wokół lubczyku też kręcą się pszczoły ale nie wiem czy jest pożytkiem. Na pewno warto mieć jedną roślinę do celów kulinarnych;) 

Macierzanka jest jeszcze i to raczej każdy

Opublikowano

Lebioda u was nie występuje?

pada coś na zachód od skl bo jakoś tam jakby zachmurzenie

Opublikowano
4 minuty temu, hubertb napisał:

Z ciekawych propozycji jeszcze "dzika róża" uprawiam ją dla: podkładki, owocu, kwiatu. Materiał za darmo niesamowity zapach, pożytek ponoć równie dobry. 

20190807_161902.jpg

Co robisz z owocu i jak się nasion pozbywasz?

Opublikowano

Zbieram jak są owoce, gotuje potem praska i następnie sito dość gęste. To nadaje się na konfiturę, przepisu nie znam dokładnie kuchnia to nie moje klimaty ;) 

Tato, zasypuje cukrem potem, ratyfikowany i mamy napój dla zdrowotności. 

Opublikowano
2 minuty temu, hubertb napisał:

Zbieram jak są owoce, gotuje potem praska i następnie sito dość gęste. To nadaje się na konfiturę, przepisu nie znam dokładnie kuchnia to nie moje klimaty ;) 

Tato, zasypuje cukrem potem, ratyfikowany i mamy napój dla zdrowotności. 

Ale po przegotowaniu większość witamin szlag trafia. A alkoholem powinno się chyba owoce nieprzetworzone zalać?

Opublikowano

zapytam tutaj- w 2014 rodzice przepisali na mnie ziemię, w 2015 składałem pierwszy raz wniosek o dopłaty bezposrednie, to w tym już nie zaznaczam kratki dopłaty do młodego rolnika? 

Opublikowano

Jak chcesz witamin to jest grzebactwo, ale na potrzeby domowe to ile ci tego potrzeba ? Można się pobawić. 

Konfitura jest po porostu smaczna, co do alkoholu tak tylko myję się i pozbawia ogonków. 

Ja doceniam dziką jako świetną podkładkę, modne obecnie róże na pniu żadnym problemem nie są. A wyhodowanie pnia o grubości 2cm to też nie jest wielka sztuka;) 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v