Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakie 3000?

Noż kurna to trzeba chyba śledzić co można za friko dostać.

I jakie 1500 becikowego?

Było 1000, potem krótko 2000, ale nie 1500.

Opublikowano (edytowane)

Ja do lipca zeszłego roku płaciłem KRUS za siebie pełną stawkę a za żonę grosze jak w 16r pierworodny się urodził

-1 wiatr się uspokoił

W 16r było 1000 becikowego.ja tyle dostałem miesięcznie

Edytowane przez stempos1980
Dopisanie
Opublikowano

Ładnie zaktualizowali prognozy.

Po tych mrozach 3 dni ciepła i powrót mrozów.

Opublikowano
10 godzin temu, Strongman napisał:

Ale tu nikt nie cytował.

Wiem ze różnica mała,ale raz ci przywiozą dobre paliwo a raz gorsze i ja sobie selekcjonuje,do starszych ciągników gorsze a do nowych lepsze,

Muszę chyba zmienić firmę co mi przywozi.Czy u was tak samo co dostawa to inne paliwo.

Te firmy przeważnie mają swoje cpn i tam drożej ale i paliwo jednakowe,a w hurcie po rolnikach to wożą najgorsze,dopiero jak ci naleją to wi dziś co to jest.

Jak smakuje to paliwo czy masz inny sposób na sprawdzenie które lepsze?

Opublikowano

Ja widzę u siebie od czwartku cały czas na plusie, ewentualnie jakieś -1 w nocy. Zarówno na interii, onecie i yr.no podobnie pokazuje.

Aktualnie -1, wieje z północy i niebo czyste. Jutro druga dawka azotu na pszenicę idzie, ciekawe jak rano zimno będzie🤔 Zapowiadają -5 w nocy.

Opublikowano
3 minuty temu, Rolnik200598 napisał:

Ja widzę u siebie od czwartku cały czas na plusie, ewentualnie jakieś -1 w nocy. Zarówno na interii, onecie i yr.no podobnie pokazuje.

Aktualnie -1, wieje z północy i niebo czyste. Jutro druga dawka azotu na pszenicę idzie, ciekawe jak rano zimno będzie🤔 Zapowiadają -5 w nocy.

a w maju pszenica będzie głodować :D

Opublikowano

No kurka kroi się mróz u mnie już - 7. wywoziłem dziś obornik na pryzme to mało co mi uszy nie odpadły z zimna taki wiatr. Agrest@ ty wziołeś on jak pamiętam po 4 z groszem, ja dziś zamówiłem po 3.75, mogłeś się jeszcze wstrzymać

Opublikowano

U mnie nie będzie. Mam po poplonach posianą to azot ma skąd też ciągnąć.

Opublikowano

U mnie dzisiaj było-6 a na dzisiaj nadają-7 To pewnie koło 8 będzie. 

Co do opadow w marcu jeśli dobrze pamiętam jest 23, jutro sprawdzę ile jest dokładnie 

Opublikowano
11 minut temu, Piotrek1975 napisał:

No kurka kroi się mróz u mnie już - 7. wywoziłem dziś obornik na pryzme to mało co mi uszy nie odpadły z zimna taki wiatr. Agrest@ ty wziołeś on jak pamiętam po 4 z groszem, ja dziś zamówiłem po 3.75, mogłeś się jeszcze wstrzymać

Ile zamówiłeś i gdzie? Możesz tu pisać lub na priv(twój wybór).

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Bananek napisał:

raczej urodzin. zniżka w krus jest do 3 r.ż. dziecka. ja miałem też dwa razy takie bonusy. wtedy płaci się tylko zdrowotne składki.

wbrew pozorom i ogólnym szczekaczom rząd bardzo dużo pomaga rolnikom. nie wiem jak innym grupom społecznym, ale ją np korzystałem z wielu pomocy. jak mi się urodził pierworodny to dostaliśmy z krusu ponad 3000zł. wtedy to była norma. potem było becikowe w wysokości 1500zł, potem wskoczylo 500+, ulga w krus J.w. jeszcze inni zalapali sie na tzw kosiniakowe. jak dobrze pamiętam to było 1000zł z gminy przy spełnieniu odpowiednich warunków. M.in. wielkości gospodarstwa.

Bez żadnych uszczypliwości, ale które z wymienionych pomocy są tylko i wyłącznie dla rolników i są od rządu?

Edytowane przez jacek1296
Opublikowano (edytowane)

Wszystko.

Jak byłeś na Zusie a żona na krusie to ty mogłeś ubezpieczyć dodatkowo ( ubezpieczenia grupowe) i mogłeś wziasc dodatkowo1000- 3000(w zależności od stawki ubezpieczenia).

Edytowane przez robert55555
Opublikowano (edytowane)

Wychodzisz z założenia co było a nie bedzie nie pisze się w rejestr?!

Edytowane przez robert55555
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, karolr2 napisał:

Jak smakuje to paliwo czy masz inny sposób na sprawdzenie które lepsze?

Na wzrok się ocenia jakość.

1 godzinę temu, robert55555 napisał:

Ciekawe czy na Orlenie będzie ON po 4zl?

Jóź jest przy przydrożnych cpn,a w hurcie pewnie taniej.

Na stronie internetowej po 3,19 netto olej napędowy.

https://www.orlen.pl/PL/DlaBiznesu/HurtoweCenyPaliw/Strony/default.aspx

U mnie pogodnie i cicho i -3.

2 godziny temu, Agrest napisał:

Z jakiej okazji miałeś zniżkę w krus?

Za dzieci.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

Luknąłem na Twoja pogoda.pl. 

Na 6 i 7 kwietnia -7 😳

Rok przestępny - to jest to. Zahibernować się  i przeczekać.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v