Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakie 3000?

Noż kurna to trzeba chyba śledzić co można za friko dostać.

I jakie 1500 becikowego?

Było 1000, potem krótko 2000, ale nie 1500.

Opublikowano (edytowane)

Ja do lipca zeszłego roku płaciłem KRUS za siebie pełną stawkę a za żonę grosze jak w 16r pierworodny się urodził

-1 wiatr się uspokoił

W 16r było 1000 becikowego.ja tyle dostałem miesięcznie

Edytowane przez stempos1980
Dopisanie
Opublikowano

Ładnie zaktualizowali prognozy.

Po tych mrozach 3 dni ciepła i powrót mrozów.

Opublikowano
10 godzin temu, Strongman napisał:

Ale tu nikt nie cytował.

Wiem ze różnica mała,ale raz ci przywiozą dobre paliwo a raz gorsze i ja sobie selekcjonuje,do starszych ciągników gorsze a do nowych lepsze,

Muszę chyba zmienić firmę co mi przywozi.Czy u was tak samo co dostawa to inne paliwo.

Te firmy przeważnie mają swoje cpn i tam drożej ale i paliwo jednakowe,a w hurcie po rolnikach to wożą najgorsze,dopiero jak ci naleją to wi dziś co to jest.

Jak smakuje to paliwo czy masz inny sposób na sprawdzenie które lepsze?

Opublikowano

Ja widzę u siebie od czwartku cały czas na plusie, ewentualnie jakieś -1 w nocy. Zarówno na interii, onecie i yr.no podobnie pokazuje.

Aktualnie -1, wieje z północy i niebo czyste. Jutro druga dawka azotu na pszenicę idzie, ciekawe jak rano zimno będzie🤔 Zapowiadają -5 w nocy.

Opublikowano
3 minuty temu, Rolnik200598 napisał:

Ja widzę u siebie od czwartku cały czas na plusie, ewentualnie jakieś -1 w nocy. Zarówno na interii, onecie i yr.no podobnie pokazuje.

Aktualnie -1, wieje z północy i niebo czyste. Jutro druga dawka azotu na pszenicę idzie, ciekawe jak rano zimno będzie🤔 Zapowiadają -5 w nocy.

a w maju pszenica będzie głodować :D

Opublikowano

No kurka kroi się mróz u mnie już - 7. wywoziłem dziś obornik na pryzme to mało co mi uszy nie odpadły z zimna taki wiatr. Agrest@ ty wziołeś on jak pamiętam po 4 z groszem, ja dziś zamówiłem po 3.75, mogłeś się jeszcze wstrzymać

Opublikowano

U mnie nie będzie. Mam po poplonach posianą to azot ma skąd też ciągnąć.

Opublikowano

U mnie dzisiaj było-6 a na dzisiaj nadają-7 To pewnie koło 8 będzie. 

Co do opadow w marcu jeśli dobrze pamiętam jest 23, jutro sprawdzę ile jest dokładnie 

Opublikowano
11 minut temu, Piotrek1975 napisał:

No kurka kroi się mróz u mnie już - 7. wywoziłem dziś obornik na pryzme to mało co mi uszy nie odpadły z zimna taki wiatr. Agrest@ ty wziołeś on jak pamiętam po 4 z groszem, ja dziś zamówiłem po 3.75, mogłeś się jeszcze wstrzymać

Ile zamówiłeś i gdzie? Możesz tu pisać lub na priv(twój wybór).

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Bananek napisał:

raczej urodzin. zniżka w krus jest do 3 r.ż. dziecka. ja miałem też dwa razy takie bonusy. wtedy płaci się tylko zdrowotne składki.

wbrew pozorom i ogólnym szczekaczom rząd bardzo dużo pomaga rolnikom. nie wiem jak innym grupom społecznym, ale ją np korzystałem z wielu pomocy. jak mi się urodził pierworodny to dostaliśmy z krusu ponad 3000zł. wtedy to była norma. potem było becikowe w wysokości 1500zł, potem wskoczylo 500+, ulga w krus J.w. jeszcze inni zalapali sie na tzw kosiniakowe. jak dobrze pamiętam to było 1000zł z gminy przy spełnieniu odpowiednich warunków. M.in. wielkości gospodarstwa.

Bez żadnych uszczypliwości, ale które z wymienionych pomocy są tylko i wyłącznie dla rolników i są od rządu?

Edytowane przez jacek1296
Opublikowano (edytowane)

Wszystko.

Jak byłeś na Zusie a żona na krusie to ty mogłeś ubezpieczyć dodatkowo ( ubezpieczenia grupowe) i mogłeś wziasc dodatkowo1000- 3000(w zależności od stawki ubezpieczenia).

Edytowane przez robert55555
Opublikowano (edytowane)

Wychodzisz z założenia co było a nie bedzie nie pisze się w rejestr?!

Edytowane przez robert55555
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, karolr2 napisał:

Jak smakuje to paliwo czy masz inny sposób na sprawdzenie które lepsze?

Na wzrok się ocenia jakość.

1 godzinę temu, robert55555 napisał:

Ciekawe czy na Orlenie będzie ON po 4zl?

Jóź jest przy przydrożnych cpn,a w hurcie pewnie taniej.

Na stronie internetowej po 3,19 netto olej napędowy.

https://www.orlen.pl/PL/DlaBiznesu/HurtoweCenyPaliw/Strony/default.aspx

U mnie pogodnie i cicho i -3.

2 godziny temu, Agrest napisał:

Z jakiej okazji miałeś zniżkę w krus?

Za dzieci.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

Luknąłem na Twoja pogoda.pl. 

Na 6 i 7 kwietnia -7 😳

Rok przestępny - to jest to. Zahibernować się  i przeczekać.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v