Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jedna wieś może mieć piach, druga super ziemię.

Opublikowano
6 minut temu, Piotrek1975 napisał:

Nie same piachy, jest i dobra ziemia. Ogarek nie jest z tych okolic Iłuża Radom raczej okolica Solca nad Wisłą

Wiem z kod jest,przejeżdżałem kilka razy koło jego domu,ale nad większymi rzekami przeważnie piachy

Opublikowano

Placówkę mam około 700m długości. Początek to 2 klasa koniec 6z z dużym obniżeniem terenu że z 4x4 ciężko by było wyjechać. W sumie mam ze 2 ha takiego urokliwego miejsca porośniętego samosiejkami.

Opublikowano

Bo przez glinę nie przechodzi woda,i wszystko stoi jak w garnku,na suszę dobra,na wschody zła,jak jest z 2m pod spodem to w tym roku już sucho na dzisiejszy dzień,jak niema wo gule to po największym deszczu wieżdzasz za godzinę dwie i nie lgniesz,mam rożną ziemie to wiem,tylko w dobie suszy jak spadnie deszcz na takie pole z gliną to wszystko stoi puki nie wyparuje,a bez gliny wszystko raz dwa wsiąknie i po wilgoci.

3 minuty temu, Agrest napisał:

Placówkę mam około 700m długości. Początek to 2 klasa koniec 6z z dużym obniżeniem terenu że z 4x4 ciężko by było wyjechać. W sumie mam ze 2 ha takiego urokliwego miejsca porośniętego samosiejkami.

A ja najbardziej nie lubię takich pul po hektarze 100 na 100m,bo roboty kręcenia,dużo czasu w obrabianiu,a tylko 1ha.Już wole piachy aby pole długie.

12 minut temu, stempos1980 napisał:

Na jednej wsi może być zróżnicowanie gleb.U mnie jest glina qbpi drugiej stronie szosy piachy.ja będę się topił a tam normalnie uprawiają

Ale więcej nakosisz tak czy siak.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Tak bywa z tymi studniami,Rolnik jak tam nie napastują cię handlarze żeby opchać ropę,bo nakupili na Białorusi a cena spada i muszą opchać na duch bo wydze ze będą jeszcze musieli dołożyć jak nie na równo.

Bo już wypuszczają się w głąb kraju,w twoich stronach ropa droższa bo tam każdy na wschodniej jeździ, a jak ktoś się zabłąka i musi kupić to drożej niż w reszcie kraju na cpn.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
25 minut temu, Strongman napisał:

A ja najbardziej nie lubię takich pul po hektarze 100 na 100m

Jedno mam takie pole. Z jednego końca szerokość 121 m z drugiego 96 m długość 100 metrów. Nerwy mnie biorą jak trzeba tam orać zagonowym...

Opublikowano

Mozaika w całym kraju jest, z jednej skrajności w drugą. Ja mam 2 kawałki 7ha gdzie z brzegu w brzeg 4kl i jeden kawałek 8 ha całość 5kl równina, a reszta od 4a podłoże ilaste/gliniaste do 6z, a nawet wpół do siódmej 😋 trawy na działkach po 0,5 ha od torfu z drenarką po żywy piach gdzie tylko lucerna daje radę.

Mroźno, ze wschodu od Putina ciągnie. Sadzeniak przygotowany w garażu dla spokojnosci przykryłem po dwie grube plandeki

Opublikowano

Co do pogody to marzec pod względem opadow można uznać za zakonczony. Spadlo 35 l wiec akurat tylr co wynosi norma. Razem z rekordowym lutym ktory dal ponad 80 l nie powinno byc źle ale tak niestety nie jest. Wystarcza dwa tygodnie pogodne ktore sa wlasnie przed nami i znowu bedzie mozna zaczynać temat suszy. Jutro lece z reszta n2 jak sie ociepli to T1 i dalej zobaczymy. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez limonka
      Pogoda rolnicza ma duży wpływ na rolnictwo. Niedobór opadów i związana z nim susza wpływają na obniżenie produkcji rolniczej. Z kolei ulewne deszcze z towarzyszącymi im nawałnicami i gradobiciem powodują olbrzymie straty w plonach. Oby nadchodzący rok był łaskawszy pod tym względem- opady równomiernie rozłożyły się w czasie a słoneczko zawsze świeciło, czego Państwu i sobie życzę. 

Kontynuacja tematu. Zapraszam!

• Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
  • Dodaj nową pozycję...
v