Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pany widział kto moje grabie? Zginęły gdzies :/

Używał ktoś z was betoniarki na tuz z napedem wom? W wypożyczalni mają 900l i twierdzą ze 80 km bez problemu utarga. Będę próbował 80ka a jak nie da rady to sie forsza uczepi. Zawsze to troche szybciej niz zwykła betoniarka.

Opublikowano

A co zalewasz?

Ja mam mały węzeł 7km od domu i jak trzeba było zalać skosy facyjatów to się pojechało po ten m³ takiego prawie suchego betonu. Niektórzy luzem na przyczepy kupują. 

Opublikowano
10 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Czyli kury i króliki 4 dni postu ?😀

Aż tak to nie, dzisiaj uparowane ziemniaki dla kur, mieszadło zreanimowane i w poniedziałek beczka 200l żarcia dla nich umieszana, królika mają żarcia aż świat bo co roku tego siana jak głupi ususzę, buraków, marchewki i zboża jest. Teraz mnie co innego zaciekawiło i na tym się skupiam, muszę takie uliki nabyć wiosną.

https://www.youtube.com/watch?v=f2cH2y8pdDA

Opublikowano
7 minut temu, Agrest napisał:

A co zalewasz?

Ja mam mały węzeł 7km od domu i jak trzeba było zalać skosy facyjatów to się pojechało po ten m³ takiego prawie suchego betonu. Niektórzy luzem na przyczepy kupują. 

Posadzke pod wiata. Cement juz jest żwir w poniedziałek dojedzie, bedzie z 7 m3 potrzebne.

Opublikowano

To akurat grucha z pompą. Więcej jak 250 pewnie by nie policzyli. No może 280 za nie pełen skład. Nie warto samemu kręcić.

Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

To akurat grucha z pompą. Więcej jak 250 pewnie by nie policzyli. No może 280 za nie pełen skład. Nie warto samemu kręcić.

Ewentualnie zwykła grucha i tur z łyżką zawsze powinno byc taniej.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Agrest napisał:

Zwykla grucha by starczyla bo ścian jeszcze nie ma, bokiem by podjechal nawet. Tylko ze na kazdym m3 mam +-100zl zaoszczędzone przy b25. Przy mieszaniu ciągnikiem i ladowaniu turem za wiele sie nie urobie.

Edytowane przez szymon09875
Opublikowano (edytowane)

Do krów tak mało płacą jak ktoś by miał 50 to 3tyś a za 3 byki już 5100,

Ja tez z gruchy leję ale jak się niebierze pełnej tylko 1m3 to się dopłaca za transport.

Dzisiaj widać trochę nieba bo chmury rzadkie i może zobaczę te 2 planety obok siebie, kurde jak gwiazda betlejemska.

Edytowane przez Strongman
  • Like 1
Opublikowano
19 minut temu, szymon09875 napisał:

Zwykla grucha by starczyla bo ścian jeszcze nie ma, bokiem by podjechal nawet. Tylko ze na kazdym m3 mam +-100zl zaoszczędzone przy b25. Przy mieszaniu ciągnikiem i ladowaniu turem za wiele sie nie urobie.

Tylko że sam nie ukręcisz więcej jak b20. A nawet nie wiem czy nie tylko b15.  Mówił mi kierownik ale już nie pamiętam

Opublikowano (edytowane)

No pewnie nie bedzie to takie precyzjne dawkowanie  jak w betoniarni. Lalem rok temu po drugiej stronie i po 8 krotnym wyrzucaniu obornika nie ma żadnych ubytków, a nie raz sie widłami przyłożyło. 

Edytowane przez szymon09875
Opublikowano
1 godzinę temu, Strongman napisał:

Do krów tak mało płacą jak ktoś by miał 50 to 3tyś a za 3 byki już 5100,

Ja tez z gruchy leję ale jak się niebierze pełnej tylko 1m3 to się dopłaca za transport.

Dzisiaj widać trochę nieba bo chmury rzadkie i może zobaczę te 2 planety obok siebie, kurde jak gwiazda betlejemska.

Powyżej 20 sztuk mlecznych to nam 2 tys wpłynęło 

Opublikowano
Strongman napisał:

Niestety o tej godzinie już nie zobaczysz 😕 Jowisz i Saturn teraz są widoczne krótko po zachodzie słońca nisko nad południowo zachodnim horyzontem.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

kra- nawet slonca nie widac od paru dni a co dopiero gwiazdy. mgla bez przerwy-mimo deszczu,czasami nawet sporo dawala..

bloto,bloto wszedzie-ktos dzisiaj oral na asfalcie widac bylo ze z pola wyjezdzal...

autonomiczne ciagniki dotarly i do polski

Edytowane przez jacus
Opublikowano
2 godziny temu, szymon09875 napisał:

Pany widział kto moje grabie? Zginęły gdzies :/

Używał ktoś z was betoniarki na tuz z napedem wom? W wypożyczalni mają 900l i twierdzą ze 80 km bez problemu utarga. Będę próbował 80ka a jak nie da rady to sie forsza uczepi. Zawsze to troche szybciej niz zwykła betoniarka.

80 bedzie miała problem,na wybudowie jakiś mały ciuchland srał przy tym

Opublikowano
14 minut temu, Sylwekx25 napisał:

To teraz kolacja a na deser pewnie będą lody bo dziś środa przecież 🤔😀

Mówisz żeby z ustnego przepytać? Na koniec borty nie zamknąłem to na wywrotkę dwie mi mistrzocha załadował 🤣

Opublikowano
gregor1284 napisał:

14 minut temu, Sylwekx25 napisał: To teraz kolacja a na deser pewnie będą lody bo dziś środa przecież 🤔😀 Mówisz żeby z ustnego przepytać?

No przecież środa dzień loda a dzień święty trzeba święcić😋😎😀

A tak wogóle to gdzie się podziewa @therarolnik vel Dawid ? 🤔 czyżby już go do ancla za petardy zamkli 🤔🤔

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v