Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, Axd529 napisał:

Tam od Opatowa to często opady chyba macie? U mnie okolice Morawicy od połowy czerwca 5mm nakapało. Gdzieś słyszałem że kopalnie wapnia deszcz odpychają ciekawe czy coś w tym jest🤔

Akurat Sierpień nie byl do tej pory deszczowy,nie licząc dzisiejszych dużych opadów to tylko 9 l spadło. Za to za Lipiec i Czerwiec w sumie 190l napadalo

Opublikowano

ja tu tworzę i nadrabiam zaległości, a Ty gdzie się szlajasz?

Opublikowano

na jutro jeszcze spore opady nadają. no ciekawe czy się sprawdzi.

Opublikowano

potezne burze przechodza od kilku dni a zaraz po nich mozna jechac w pole ,nawet na kola sie nie bierze..

na 1\3 kraju stwierdzono susze hydrologiczna czyli prawdziwa a wrzesien ma byc piekny tego roku, prawie bez opadow, siewy widze wspaniale...

• Sad 1
Opublikowano (edytowane)

5l u mnie, wczoraj 5 km dalej oberwanie chmury, dzis 12 km równy deszcz, u mnie nic...

3 godziny temu, Bananek napisał:

8 litrów spadło. w sierpniu zawrotne 14 litrów. ktoś ma mniej?

Edytowane przez szymon09875
Opublikowano

No i jest - intensywny kilkugodzinny opad i w deszczomierzu prawie 3mm. Da się nawet zaobserwować wiszące krople wody.

To już chyba łącznie 8mm za sierpień i 18mm od końca czerwca.

Ptaki szukają wody, nauczyły się pić z wiadra obok studni.

Kot się cieszy z tego faktu.

Opublikowano
6 minut temu, Agrest napisał:

intensywny kilkugodzinny opad i w deszczomierzu prawie 3mm

U  niektórych   z pięciominutowego  opadu  potrafi  30 mm.  spaść....  ,,cuda wianki''  🤣    Susza  jak zwykle  0  opadów  a żyć  trzeba.  

Opublikowano

Ty w której grupie?

u mnie trochę w nocy padało, ale niezbyt wiele.

3 minuty temu, zycietoniejebajka1 napisał:

Taka to sprawiedliwość, jedni pływają inni się kurzą.. 

Opublikowano

Nigdzie nie ma sprawiedliwości

Jedni się urodzili w czasie gdy są młodzi i unia daje na wszystko, inni nie załapują się wiekiem, a jeszcze inni musieli za koniem chodzić.

Już po deszczyku, trzeba wstawać otwierać bramę.

• Like 1
Opublikowano
16 minut temu, Agrest napisał:

No i jest - intensywny kilkugodzinny opad i w deszczomierzu prawie 3mm

ciesz się i z tego u mnie po nocnych intensywnych ledwie dno w deszczomierzu zmoczyło

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v