Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, slawek74 napisał:

ja codziennie o 5.45 na nogach a rogatego to ze dwa lata nie kosztowałem 😉😀

nie drażnij Ryśka 😀 bo Cię on wygogluje 😁

Przebijam, codziennie 4.40. 

Chłodno i pochmurno ale padać nie chcę, wszystko schnie .. 

Opublikowano
10 godzin temu, Agrest napisał:

No i utopiłem wiśnie. Zimą będą rozgrzewać👌👍🤪

20200730_220809.jpg

Lewy górny róg niezbędniki stoją 👍

2 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Trzeba wstawać, bo dziś roboty jeszcze więcej niż wczoraj,

Kurła jakoś słońce leniwe i chmury, oby obsuszyło rosę i zakończyć żniwa bo po niedzieli deszcz.

Ty sprawdzasz wilgotność zboża czy ręką pomacasz i łogiem germancem w zboże

• Haha 1
Opublikowano
18 minut temu, lamboEVO100 napisał:

Przebijam, codziennie 4.40. 

Chłodno i pochmurno ale padać nie chcę, wszystko schnie .. 

O 5 zaczynam futrować a wstawanie ok 4.30 no chyba że jakaś akcja to szybciej

Dziś całe 10°C

Opublikowano
2 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Trzeba wstawać, bo dziś roboty jeszcze więcej niż wczoraj,

Kurła jakoś słońce leniwe i chmury, oby obsuszyło rosę i zakończyć żniwa bo po niedzieli deszcz.

Ale to w piątek będziesz kończył ?

Opublikowano
soltys48 napisał:

Panie a kiedy?

W domu zlądowałem coś koło 24 a o 4 już byłem na gospodarstwie

Napisałem szefowej kartkę żeby zostawiła to wieczorem przyśle

ok. strasznie nie lubię być dłużny.

Opublikowano
2 minuty temu, marulekk napisał:

Na weekend nie można kończyć żniw bo co w nowym tygodniu będzie robił 😆

Liczył po ile sprzeda :).

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

O 5 zaczynam futrować a wstawanie ok 4.30 no chyba że jakaś akcja to szybciej

Dziś całe 10°C

Żeby po mleko między 6 a 7 nie przyjeżdżał to bym się tak wcześnie nie zrywał.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, marulekk napisał:

Ja zamówiłem tego draminskiego od youtuberów,faktycznie 50zł taniej bo mam dość już latania na skup i sprawdzania próbki, a to pada a to zimno,nikt u mnie jeszcze nie kosi ja już zacząłem.Taki wilgociomierz to inwestycja na lata czyli tak w sumie dużo nie kosztuje jak się rozłoży na lata,często tak bywa ze tez deszczyk mały popada podczas koszenia i nie wiadomo czy ziarnko się nadaje czy nie a może by poczekał z pól godziny a tak będzie jakiś wynik i jednocześnie oszczędność paliwa.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

+24, zaczyna słońce wychodzić zza chmur. Poniedziałek i wtorek zapowiadają deszcz a potem znów ładna pogoda to trzeba spokojnie czekać.

Opublikowano
lamboEVO100 napisał:

Żeby po mleko między 6 a 7 nie przyjeżdżał to bym się tak wcześnie nie zrywał.

gregor1284 napisał:

po mleko już po 5.20 jest, to pobudka o 3 jak Pani sama doi. Jak we dwoje to 4.20

W naszej wiosce nikt nie wstaje jak po mleko przyjeżdża. A był taki czas, że potrafili o 2 w nocy zabierać. sam bierze, wydruk zostawia, i pojechał. A jak nie zdąży ktoś z udojem to zabierze za dwa dni.

Opublikowano
4 godziny temu, marulekk napisał:

Lewy górny róg niezbędniki stoją 👍

Jak słoma i kłos nie " gumowy", ziarnko dla zęba twarde a z klapy zbiornika leci kurz to czas kosić.

• Thanks 1
Opublikowano

I to chyba najlepszy wilgotnościomierz - doświadczenie.

wczoraj żyto mierzone miernikiem miało 11% po przejściu przez kombajn. co z tego jak słoma ciągnie się jeszcze jak guma. potem spróbowaliśmy mieszankę i dała 15,5%, czyli zbyt mokra. A guzik prawda. skosilem wszystko i leży na kupach zimne.

• Like 1
Opublikowano

Strongman to zjeżdżaj do domu 😀 jak glupio to nie wygłupiaj się 😉 jeżeli suche to czemu reszta czeka🤔 ja zborze rozładowuje słoma sprasowana tylko zwieźdź i ułożyć w stogi i po żniwach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v