Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

bratrolnika Miało padać dziś, specjalnie autem do roboty pojechałem co by mnie nie zmoczylo na Moto, to nawet kropla nie spadła... następnym razem pojedziesz moto to zleje 😁😉💦

Opublikowano
1 minutę temu, Rolnik200598 napisał:

Tak. Ja mam kilka takich zrobionych.

20200520_165107.jpg

No i trzeba takie na łąkę zawieźć jak jest potrzeba ? Pracochłonne toto . U nas kiedyś zwykłe kupki się robiło . Teraz i tego nikt nie robi .

Opublikowano

Ja to zawożę dwukółką a potem po sianokosach przywożę i chowam do stodoły. Przeważnie są potrzebne tylko na pierwszy pokos, na drugi to już często jest taka pogoda, że za 3-4 dni wyschnie. Przy takim użytkowaniu to będą wieczne, na moje życie wystarczą a potem to niech się dzieje co chce. Kopki to tylko awaryjnie się robi, na tym to fajnie schnie bo przewiew od spodu.

Opublikowano
11 minut temu, Bananek napisał:

. mam nadzieję, że w nocy rozdziewiczy mi deszczomierz. coś się chmurzylo już z wieczora, ale rozdmuchalo się.

Jakby nie dało rady to z rana sik sik i będzie ok🤫

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, JarekBazydlo napisał:

A wiesz gdzie mi takie pisanie wisi i powiewa?😂 Ja to nie Ty i się nie obrażam i nie kasuje konta z powodu że jakiś troll coś napisał

Kropelkami mądrości próżnego pękniętego DZBANA się nie napełni.

P.S. Nie mam urody trolla. 100% kobiet po 85 roku życia uważa, że jestem bardzo przystojny. 

Opublikowano
Przed chwilą, hobbysta82 napisał:

100% kobiet po 85 roku życia uważa, że jestem bardzo przystojny. 

Kurła to samo u mnie😁

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Bananek napisał:

kochany pamiętniczku, dziś popryskalem kukurydzę nikosulfuronem i zeagranem. W tym roku jakoś wyjątkowo smierdziala ta mieszanina. naprawilem odciągi wieszakow w landinim. rozciagnalem trochę kabli na poddaszu. mam nadzieję, że w nocy rozdziewiczy mi deszczomierz. coś się chmurzylo już z wieczora, ale rozdmuchalo się.

Coś tam już potrafisz, ale i tak nie jesteś taki fajny jak Jarek wiesz... Ale próbuj. Ślepa kura ziarno znajdzie, to i Ty pewnie jakiegoś fana zyskasz :D

Co z tym deszczem z naszych chmur? U mnie od wczoraj wygląda, że to już ale jeszcze nic nie spadło. Nawet komarów od rana tyle, jakby ulewa miała być. 

Edytowane przez Kallina86
Opublikowano
9 godzin temu, pedro2 napisał:

A u nas żurawie w qq grasują, wczoraj u mnie były, zaraz jadę odsieje. Dużo nie ma, ale szkoda i trochę po 2-3m w kilku miejscach wybrały łajzy

U nas wrony wybrały większość z  4ha działki z QQ i trzeba jeszcze raz odsiewać,... teraz trzeba zasiać qq z zaprawą przeciwko ptakom postawimy też strachy i trzeba rano wstawać i patrzeć bo głównie rano buszują...A najlepsze jest to że po dwóch stronach miedzy też rośnie kukurydza ttyle że zasiana kilka dni wczesniej i praktycznie nic nie wybrane🤔

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem mam już 15lat i łożyska zaczynają padać i oczka na prętach zrobiły się cienkie,tylko patrzeć jak będą pękać przy dobijaniu.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik200598 napisał:

Wczoraj 0mm, dziś może z 0,3mm. Zaczyna się chmurzyć na wschodzie i to dosyć poważnie.

Nie znam takiej kubatury jak 0.3. Jest 0,5 bądź 0,7 w zależności od wprawy mierzącego😏

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

bratrolnika Miało padać dziś, specjalnie autem do roboty pojechałem co by mnie nie zmoczylo na Moto, to nawet kropla nie spadła... następnym razem pojedziesz moto to zleje 😁😉💦

Ogólnie teraz to wszędzie na Moto jeżdżę, chyba że deszcz nadaja, to nie ryzykuje.

1 minutę temu, donweter1989 napisał:

kubatury jak 0.3

No jak nie, dwuseteczka popita setunią

Edytowane przez bratrolnika
Opublikowano

Od 1 maja pada co 2 3 dni a w tym tygodniu codziennie ulewa słońce ulewa słońce. Wstępne prognozy na czerwiec takie same czyli bardzo dużo deszczu. Pszenica minimum 10 pieterek wyķłosiła ale w większości 12 ( choć dopiero zaczyna wychodzić z pochwy) zobaczymy ile odrzuci. 

Suma summarum pozostałe miesiące susza totalna. Nie ma obsady. Jak zasiałem we wrześniu tak wyszło początkiem listopada bo grama wilgoci nie było i to wyszło marnie. 

Dodatkowo siałem kwalifikat który był spieczony... 

Jedynie co to owies wygląda rewelacyjnie. Wręcz podręcznikowo. Zobaczymy jak rzeczywiście z pogodą będzie 

• Like 1
Opublikowano

Zna ktoś miejscowość Wola Burzecka ? Podobno skup zboża tam gość prowadzi .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
  • Dodaj nową pozycję...
v