Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale i 2 % azotu mniej.

Na przyszły tydzień zamówiłem w innym składzie 5tys l na N2. Ma być po 980zł brutto. 

Na przyszły rok jednak muszę pomyśleć o całej cysternie.  

Chyba lepiej kupić zbiornik do rsm jak do paliwa. Albo w mauzera.

Opublikowano
3 minuty temu, tomek904 napisał:

wie ktoś może po ile jest saletrosan 30? w lipcu płaciłem 970netto przy 24t

na okolicznym składzie koło Łukowa miał ostatnio 1120 brutto w big-bag

Opublikowano
4 minuty temu, Bartek933 napisał:

Na drugą dawkę właśnie wolałbym granule, zbiornik jak kiedyś sobie na luźno liczyłem to chyba minimum 5tankowań żeby się zwrócił

Zbiornik do RSM przy jakiej ilości? 

5 cystern RSM i zbiornik się zwraca vs 5 aut saletry? 

Opublikowano

Pewnie różnica pomiędzy 5 aut w hurcie vs w detalu.

W tym roku u mnie była by różnica około 120zł na tonie. To około 2900 na aucie.

Opublikowano

Przy legalnym zbiorniku tak wyjdzie. Przy mauzerach już w rok się zwraca. Ale to teoria, bo  zarówno różnica w zakupie w nurcie i detalu może być większa jak i mniejsza.  

Opublikowano

Ja gdybym przeszedł z rsm na jagodowe to cysterna na rok by poszła. Tylko tu aplikacja bardziej pracochłonna. Aczkolwiek kawałek profila i kilka końcówek i prowizoryczny adapter do rozlewu by zrobił.

Opublikowano

Chyba pompę wziąć zasysać i wlewać od razu spowrotem. 

3 minuty temu, Bartek933 napisał:

U mnie te "wynalazki" tylko dwóch rolników rozlewa obecnie

Chętnych bym znalazł. Ze mną by było ok 300 ha. Na wsi ok 250 ha. Tylko weź to teraz dziel? Wagę? Na litry? Każdy uczciwie zatankuje? 

Opublikowano

Ja z rsm już nie rezygnuję z racji opryskiwacza którym jednorazowo do 10ha zasilę,  oraz ze względu na precyzję stosowania. Saleta Na moich działkach się nie sprawdzi bo pola takie że albo do sąsiada poleci albo duże nakładki trzeba zrobić.

Opublikowano

A zobaczcie ile śmieci jest z tych worków obecnie nikt się nie interesuje ich odbiorem przyjeżdża auto trzeba rozładować i złożyć gdzieś paliwo idzie przy tym później znów przerzucić by załadować rozsiewacz znów paliwo idzie i mamy niepotrzebne śmieci coraz gorsze do pozbycia się, w rsm przyjeżdża  aut wyjmuje pompę i tankuje a ja se patrzę później tylko pompa elektryczna ewentualnie motopompka i ogień w pole według mnie wygodniej choć może trochę wolniej idzie ale dokładniej i jak deszcz po drodze złapie to w przypadku rozsiewacza bez plandeki kicha a rsm i w deszcz lałem i był ok jak dla mnie bajka zbiornik 12500l i końcówki na różnicy między saletrą a rsm zwróciły się po 2 latach

• Like 2
Opublikowano
Agrest napisał:

Ja z rsm już nie rezygnuję z racji opryskiwacza którym jednorazowo do 10ha zasilę,  oraz ze względu na precyzję stosowania. Saleta Na moich działkach się nie sprawdzi bo pola takie że albo do sąsiada poleci albo duże nakładki trzeba zrobić.

Ja miałem przejść na rsm ale jakoś spękałem, ja bym zrobił tylko 4 ha licząc 200 l na ha. To nie wiele więcej jak rozsiewaczem ale masz rację bo opryskiwaczem jest dokładniej rozprowadzane N. Ja też mam dużo takich kiszek jak u Ciebie. Może w przyszłym sezonie przeskoczę na rsm.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v