Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
leszek1000 napisał:

Ja robię na 40szt tylko żeby było wygodniej, bo ręczną robotą to długo nie pociągnę. No i pracownika udało się zwolnić aby zaoszczędzić. 

Nie robię na 100szt, bo też lubię w nocy spać 🤣

a czy ja gdzieś napisałem że ma być konkretna ilość sztuk ? ma być tyle ile dam radę obrobić ciężej pracowałem przy 15szt niż przy 25 dojnych a gdybym miał lepszą oborę to i 50 nie było by straszne dobra organizacjia pracy przede wszystkim gospodarstwa mleczne to raczej nie dla jednego a dwóch pokoleń https://youtu.be/8A24dclnZTc w tym gospodarstwie pracuje dwie rodziny i dwa pokolenia ludzi wynajmują tylko na traktory jak idą na usługi robią sporo usług koszenia kukurydzy na kiszonkę gróbo ponad 1000ha zbierają trawy sieczkarnią mają też kombajn zbożowy też na usługi przedewszystkim podział obowiązków

Opublikowano

ja tam też chce budować jałownik bo lipa z miejscem (chociaż przez tego karakana sam nie wiem czy jest sens), ale 30 dojnych to u mnie max. chociaż można byłoby wiecej, tylko po co? żeby widzieć tylko krowy i żadnego życia nie mieć?

• Like 4
Opublikowano
1 godzinę temu, FarmerDyzio napisał:

jednych nie stać inni kupują i wyrzucają. Nie wiesz ile żywności się marnuje ?

Serio serio. Powiedz tym bogatym żeby nie wyrzucali do kosza tylko oddawali biednym i nie będzie się marnować.  Albo się z tym pogodzicie że trzeba "gonić ten ogon" albo pójdziecie na etat, takie życie. W mojej miejscowości w 1944 była parcelacja ziemi dworskiej, każdemu wyrównali lub dali do 5-6ha. Są tacy co do dzisiaj mają tylko te 5ha. Kiedys wystarczało na życie i rozwój, dzisiaj niestety. I nic tu się nie zmiani.

Opublikowano
slawek74 napisał:

leszek1000 napisał:

Ja robię na 40szt tylko żeby było wygodniej, bo ręczną robotą to długo nie pociągnę. No i pracownika udało się zwolnić aby zaoszczędzić. 

Nie robię na 100szt, bo też lubię w nocy spać 🤣

a czy ja gdzieś napisałem że ma być konkretna ilość sztuk ? ma być tyle ile dam radę obrobić ciężej pracowałem przy 15szt niż przy 25 dojnych a gdybym miał lepszą oborę to i 50 nie było by straszne dobra organizacjia pracy przede wszystkim gospodarstwa mleczne to raczej nie dla jednego a dwóch pokoleń https://youtu.be/8A24dclnZTc w tym gospodarstwie pracuje dwie rodziny i dwa pokolenia ludzi wynajmują tylko na traktory jak idą na usługi robią sporo usług koszenia kukurydzy na kiszonkę gróbo ponad 1000ha zbierają trawy sieczkarnią mają też kombajn zbożowy też na usługi przedewszystkim podział obowiązków

Sławek z tego co pamiętam to masz syna dorosłego to Wy się przy tych 25 sztukach nudzicie niesamowicie we dwóch 😜

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, slawek74 napisał:

A może trochę ambicji by produkować wiecej i za wieksze pieniadze? dwadzieścia lat temu produķowałem podobne ilości ale chcialem więcej pobudowałem obore z myślą 100tys od 20 dojnych ale szybko zobaczyłem że mogę produkować o 100tys więcej dzisiaj te 200tys jest już mało i trzeba mysleć dalej się rozwijać bo tak juz jest a to normalna kolej rzeczy

O czekaj,czekaj coś niedawno pisałeś że nie za długo jesteś rolnikiem... A tu paczaj jaki rozwojowy rekin i przodownik  co ciągle pisze jakbym miał to albo tamto itp..... A ja ci powiem ze w 95 r jak miałem 25 lat to kupiłem więcej ziemi jakty  teraz masz własnej...... Wiem, wiem jakbyś miał to co ja to hoho albo jeszcze więcej... 😋

O jakim rozwoju piszesz jak nie masz zaplecza ?.... Potencjał był i ok i co dalej ?....

Edytowane przez ogarek
Opublikowano (edytowane)

Widzisz bo ja stawiam najpierw na zaplecze które pozwala na rozwój...i nie pisze ze jakbym mial obore na 50 szt tylko ja sobie pobudowałem... Tak samo z ziemią.... Nie beczę ze nimam tylko kupuje całe życie.... 

Edytowane przez ogarek
Opublikowano

No czyli się rozwijasz(podzielasz nasze zdanie) więc o co Ci chodzi?Nie każdy ma możliwość zakupu ziemi....U nas nawet kawałka do dzierżawy nie ma....więc można planować wszystko a życie weryfikuje....Ale rozwijać się trzeba albo zwijać.Oczywiscie rozwijać do pewnego poziomu oraz stopniowo aby to miało ręce i nogi oraz żeby nie wtopić

• Like 2
Opublikowano

Ludzie a jakie średnie wydajności uzyskujecie przy żywieniu intensywnym,? I jakie rasy, pewnie hf 😉

Opublikowano (edytowane)

No dobra chłopie nie pisze do ciebie tylko zacytowałem konkretnego gościa.... Który to poucza ze trza się rozwijać a tak naprawdę jest pryszczem i tyle.... 

Zdaje te 500 tys rocznie i nikogo nie pouczam i nie namawiam bo to ciezki kawałek chleba.. 😋

Mało tego mam sporo opasa do tego 😋

6 minut temu, DanielFarmer napisał:

No czyli się rozwijasz(podzielasz nasze zdanie) więc o co Ci chodzi?Nie każdy ma możliwość zakupu ziemi....U nas nawet kawałka do dzierżawy nie ma....więc można planować wszystko a życie weryfikuje....Ale rozwijać się trzeba albo zwijać.Oczywiscie rozwijać do pewnego poziomu oraz stopniowo aby to miało ręce i nogi oraz żeby nie wtopić

Edytowane przez ogarek
Opublikowano
kr9292 napisał:

1 godzinę temu, FarmerDyzio napisał:

jednych nie stać inni kupują i wyrzucają. Nie wiesz ile żywności się marnuje ?

Serio serio. Powiedz tym bogatym żeby nie wyrzucali do kosza tylko oddawali biednym i nie będzie się marnować.  Albo się z tym pogodzicie że trzeba "gonić ten ogon" albo pójdziecie na etat, takie życie. W mojej miejscowości w 1944 była parcelacja ziemi dworskiej, każdemu wyrównali lub dali do 5-6ha. Są tacy co do dzisiaj mają tylko te 5ha. Kiedys wystarczało na życie i rozwój, dzisiaj niestety. I nic tu się nie zmiani.

A Ty się pogodz z tą ciągle za niską ceną mleka. Przeciez jakbyś chciał więcej zarabiać to zawsze mógłbyś zwiększyć ilość krów. I albo się z tym godzisz albo idziesz na etat, takie zycie. Może wykupilby Cię ktoś komu obecna opłacalność odpowiada?

Opublikowano
1 godzinę temu, DanielFarmer napisał:

modernizacja to aż i tylko... 5 lat....ja żebym myślał jak Wy to bym starymi gratami robił albo na kredycie sporym siedział a jak się z głową sukcesywnie ,na przestrzeni kilku lat programy ogarnia to i sprzęt nowy i kredytu nie ma bo za cenę jednego ciągnika ma się dwa

A co Ty tu siebie porownujesz? Jaki miałeś start, ile zawdzięczasz rodzicom? Rusz dziś z 15 krowami w starej oborze i starymi gratami...O tym właśnie mowa

Opublikowano

Ktoś musi ruszyć żeby kolejne pokolenie miało lepiej....jeśli on nie ruszy to kolejnego pokolenia na wsi nie będzie.Taka prawda. Ogarek ale Sławek nie mądrzy się że trzeba mieć sto krów ale i dobrze gada że 5tys litrów ma miesiąc to dziś jest nic...nie warto w taki poziom produkcji się bawić bo i cena chujowa i pracochłonność w przeliczeniu na zysk duża

Opublikowano

A ja mogę powiedzieć że 200 tys to jest nic a jednak, tego nie robię.. I nie pisze ze jakbym mial tylko robię i mam 😋

Opublikowano

Wiem, wiem jakbyś miał to nie problem.... Problem jest że nie masz... 😋... Pouczaj narazie maluczkich jak się rozwijać 😜

10 minut temu, slawek74 napisał:

Daniel nie ze wszystkimi da się rozmawiać ....

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Ursus932 napisał:

Kolego to już jest kasa 👍,

A w łódzkim to tak jebie Mleczarnia 😕u mnie ilość mniejsza tak koło 4 tys, średnia bi 3,2 tł 4,3 też ryczałt i k**wa 1,11 

I jeszcze tępy ekolog mi kuźwa powie że krowa pierdzi  beka i przy tym truje środowisko, bardziej jak transport lądowy 🤔

Obornik taczką wywozisz, krów 12 sztuk, zero zmechanizowania i masz chęć jeszcze rano wstawać i je doić?

Jest rok 2020 a nie lata 80 szok, jeszcze za takie pieniądze.

Jakie masz plany? Nie możesz tego rozwinąć do odpowiedniej ilości stada? Czy do zamknięcia produkcja niedługo?

Być uwiązanym maksymalnie za tak słabe pieniądze? Jaki to ma sens?

Edytowane przez Unexpected
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Przez andrzej1988
      to jeszcze taniej niz u mnie. Niby na mazowszu powinno byc troche drozej a tu guzik. Pewnie tez jakis posrednik takie ceny wystawił? U mnie nawet w kurzarni jest po 580 brutto pszenica i niby nie posrednik tylko pszenice skupuje i wykorzystuje na własne potrzeby dla kur
  • Dodaj nową pozycję...
v