Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 godzin temu, galan99 napisał:

Panowie czyżby była teraz kolej na krowy mleczne w Polskiej Gospodarce .

Szykuje się recesja na rynku mleka w 2021 r.

W 2021 roku rynek mleka w Polsce będzie pod wpływem recesji gospodarczej. Sektor mleczarski będzie kontynuował procesy restrukturyzacji. Eksperci prognozują, że w 2021 roku pogłowie krów ogółem spadnie o 1,5% do 2450 tys. sztuk, a krów mlecznych o 1,6% do 2190 tys. szt. Średnia wydajność krów mlecznych wzrośnie do 6540 l/szt. i zrekompensuje spadek pogłowia, co przyczyni się do wzrostu produkcji mleka o 0,6% do poziomu 14,5 mld l. Dostawy surowca do zakładów przetwórczych wzrosną o 2,6% i będą wynosić 12,5 mld l.

W przyszłym roku ceny surowca będą głównie uzależnione od koniunktury na rynku światowym. W sytuacji, gdy recesja gospodarcza wywołana pandemią nie utrzyma się zbyt długo, ceny mleka w Polsce powinny utrzymać się na poziomie 1,35 zł/l.

Coś już ZAPLANOWALI WIELKIE UMYSŁY .

To wszystko jest zaplanowane juz usa maja przenosić produkcję z chin do polski i rolnik znajdzie tam zatrudnienie

Opublikowano

Panowie chciałbym żeby mi ktoś doradzil w sprawię odzyskania udziałów z osm jogo. Odeszedlem od nich 2 lata temu z 3 ms wypowiedzeniem pieniądze miały być wypłacane w następnym roku kalendarzowym badz rozliczeniowym. Potrzebny mi statut mleczarni gdzie mogę go dostać albo może ktoś wie czy w nim pisze ze udzialy maja być wypłacane w następnym roku kalendarzowym czy rozliczeniowym. Chciałbym z tymi informacjami isc do radcy zeby wysłał pismo do prezesa o natychmiastowe zwrócenie należnych mi udziałów inaczej podejmniemy kroki prawne. Może to coś pomoże,  bo narazie cały czas tłumaczenia ze nie ma pieniędzy.  

Opublikowano

widzę że w każdej spółdzielni jest tak samo: statut jest podstawą jej działania ale nikt go nie widział. Jak nie masz do nich bardzo daleko to może warto zażądać kopi statutu u źródła?

Opublikowano
Dnia 17.11.2020 o 07:15, Bugii napisał:

A wie ktos moze jak piatnica placi?

Bo przejrzalem wiele stron i ostatnio byla cena z premia qq 

Jednostka litra 0.1 zł tłuszcz 0.17 białko 0.2 dopłata Piątnica 0.1 od tego minus 0.1 na udział 

Opublikowano
Dnia 18.11.2020 o 08:18, dejmian90 napisał:

Mlekovita 5000 litrów tłuszcz 4.07 białko 3.19-1,52 zł 

No to powiem Ci ze fajna cena jak na tą ilosc w mojej mleczarni przy tych parametrach i ilości wyszłoby 1.15 może 1,17

Opublikowano
56 minut temu, RusiL napisał:

widzę że w każdej spółdzielni jest tak samo: statut jest podstawą jej działania ale nikt go nie widział. Jak nie masz do nich bardzo daleko to może warto zażądać kopi statutu u źródła?

Właśnie troche mam km

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, michal_xs napisał:

Nikt z osmjogo tu na forum nie ma statutu?

Wieczorem moge poszukać  ale mój  będzie z 2010r a jak chcesz coś  więcej  wiedzieć to pisz na priv ja odszedłem do polmleku to czekam  5 lat 

Trochę z nimi wojowalem wiec pytaj może pomoge

Edytowane przez Łolek
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, myciu napisał:

OSM Radomsko 10 000 litrów 4.02tł 3.30bi 1.17 brutto vatowiec

Ale nas k**wa jebią 🤦‍♂️

Jaki powiat jesteś kolego? 

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano
kr9292 napisał:

5 godzin temu, alfa napisał:

Jednostka litra 0.1 zł tłuszcz 0.17 białko 0.2 dopłata Piątnica 0.1 od tego minus 0.1 na udział 

5 gr chyba za super ekstra. 

to ile by wyszło w Piątnicy prz 4%bi i 5%tł?

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, alfa napisał:

1 godzinę temu, kr9292 napisał:

5 gr chyba za super ekstra. 

Tylko 5gr Piątnica dopłaca do klasy super ekstra? Jeden znajomy wyznawca mlekpolu twierdził, że gdy mleko w Piątnicy nie przejdzie w klasie super ekstra to klasa ekstra wyjdzie sporo taniej niż w mlekpolu. dodatkowo w Piątnicy niby (za klasę ekstra) nie ma wtedy żadnych premi, dodatków.

Edytowane przez vat
Opublikowano
42 minuty temu, Marcin133 napisał:

Ha pamiętam jak namawiali niektórzy na ucieczkę z Łowicza do Radomska...z deszczu pod ryne

Co Ty gadasz nie miał byś tak źle 🤭

Opublikowano
Ursus932 napisał:

5 minut temu, myciu napisał:

OSM Radomsko 10 000 litrów 4.02tł 3.30bi 1.17 brutto vatowiec

Ale nas k**wa jebią 🤦‍♂️

Jaki powiat jesteś kolego? 

nowotarski ale tylko do końca roku jestem u nich bo od stycznia zmieniam mleczarnie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v