Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W ciągu 5 lat w mojej okolicy krów pozbędzie się 30% gospodarstw, albo i więcej. I to nie mali rolnicy tylko już tacy więksi typu 30-50 krów.  Coraz mniej młodych chce zajmować się mleczkiem.

Opublikowano

duże hodowle też będą miały problem z pracownikami. Do tego wypłata musi być wysoka bo nikt nie będzie doił na minimalną. Oczywiście można robota wstawić, ale nie u każdego się to sprawdzi. Myślę że hodowlę rodzinne  30-50 mają w przyszłości rację bytu. 

A z resztą w każdej dziale są te same problemy. Głównym to ceny które stoją od lat a inflacja robi swoje. 

Na YouTube jest kanał hektar wiedzy. W odcinku gdzie występował wspomniał o Usa. Tam rolnik który ma 1000ha jest na granicy opłacalności. Oznacza to, że sami sobie gotujemy taki los. 

Opublikowano

U mnie tez juz od kilku lat szopow nie stawiaja. Hodowle kasuja. Powstaja spore gospodarstwa na roslinna lub ida do roboty a ziemie uprawiaja hobbistycznie lub puszczaja w dzierżawę. Jeszcze do niedawna bylo sporo opasow bo to najlatwiej po skasowaniu krow utrzymac. Ale ostatnie 1.5 roku juz wiekszosc wyciela.

A co do mlodych i takie gospodarstwo 20 krow  i 20ha. Nie utrzyma ojca, matki i syna z rodzina. Syn przy obecnym wieku emeryralnym dostanie gospo w wieku 40-45 lat na calkowita wlasnosc. Wiec idzie do roboty, widzi jaki w rolnictwie jest zapierdol i jaki zysk. To pozniej przy 40 i rodzinie ma w d*pie juz te cale gospodarstwo. Najwyzej co to ziemie obrobi jaj zbyt leniwy nie jest w weekend.

• Like 2
Opublikowano
9 godzin temu, dejmian90 napisał:

W ciągu 5 lat w mojej okolicy krów pozbędzie się 30% gospodarstw, albo i więcej. I to nie mali rolnicy tylko już tacy więksi typu 30-50 krów.  Coraz mniej młodych chce zajmować się mleczkiem.

I Ty wszystko przejmiesz? 😛

Opublikowano
dejmian90 napisał:

@radekz200 nie mam takiego zamiaru. Kilka hektarów to jak najbardziej, ale bez przesady. Nie mam zamiaru tracić zdrowia pod krowami.  Trzeba znać umiar. 

i żeby każdy znał umiar, a nie tylko więcej i więcej, to wszystkim żyło by się lepiej i ceny normalne by były...

• Like 2
Opublikowano
DanielFarmer napisał:

tylko że te " więcej więcej" sam rynek na nas wymusi...koszta rosną więc ilość trzeba zwiększyć.Wezcie przykład zachodu.Tam 50 krów się nie opłaca...

Tam na zachodzie po prostu liczą wszystkie koszty łącznie z amortyzacja i własna praca. I to przy większości wynajętych maszyn i usług. W Polsce wystarczy że produkcja byłaby mniejsza o 10% to skup zmniejszy się o 400 mln L. Dużo nie dużo ale mniej firm by spekulowało surowcem i myślę że średnia cena w kraju byłaby 10 gr i różniła się pomiędzy poszczególnymi mleczarniami także maksymalnie o 10gr na litrze.

Opublikowano

W USA też są niewielkie farmy rodzinne i dobrze się mają. Zasada wszędzie jest taka sama - nie przeinwestowac. Jeśli chodzi o jałówki to ruch się zrobi jak QQ urośnie ☺. Zootechnik ostatnio mi mówił,  że już się trochę ruszyło. Płd Wlkp. 

Opublikowano

Mam porównanie na rolniku z okolicy który miał 80 krów i postanowił się rozwinąć więc postawił oborę na ponad 200 sztuk A ziemi nie potroił tak jak obsady zwierząt.  I co? W tym roku jeździ i wykupuje wszystką trawe z okolicy i z kukurydzą pewnie będzie to samo.  I czy zostanie mu 3 razy tyle to nie jestem pewien. Nie zdziwię się jak zostanie mu jeszcze mniej niż przed budową. 

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, ubogiwladek napisał:

Najlepszym rozwiązaniem na tą chwilę byłoby osm włoszczowa. Albo intermilk

Właśnie oddaje do Intermilka, szukam kogoś kto lepiej płaci

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v