Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Unexpected napisał:

Znajomy od jesieni rozpaczął produkcje prosiaka, nowa chlewnia na 300loch Danbred wyniki bombowe, jak na razie jeszcze nie zbankrutował na dzien 30.06, stać pracownika z umową o prace z dobrą pensja. Kapitał obcy za nim nie stoi

Zaczął praktycznie w szczycie świńskiego szaleństwa,zobaczymy jak powtórzy się rok 2018 i zostanie z paroma partiami niesprzedanych warchlaków, sasiad próbował w tym okresie sprzedawać po 50zł szt/20kg i było zero chetnych, miał to szczęście że miał pomieszczenia i je utuczył a w międzyczasie cena tucznika poszła w górę,jak to ostatnio stwierdził brakowało mu ok 3 miesięcy aby musiał sprzedawać ziemię, przy tych warunkach panujących na polskim rynku jak na razie to jest bardzo ryzykowny biznes

Opublikowano

https://www.agrofoto.pl/finanse/podatki-rachunkowosc/mrirw-o-pomocy-z-prow-po-koronawirusie,96897.html

może z UE coś dostaniemy...przynajmniej ci co uprawiają jeszcze prosiaki😷

Opublikowano

kasy nie jest tak mało bo ponad 1mld zł, działów produkcji, którym pomoc bedzie przysługiwać nie tak wiele, kasa z PROW wiec ministerstwo nie bedzie jej blokowac... wiec coś moze nam skapnąć nie za duzo ale zawsze coś:) 

Opublikowano

Ha ha  dostaniesz 100 a zajeb.1000 pod przykrywką  Vat na nawozy i SOR  Z mocznikiemz 8 na 23 %.Miastu obniżyli vat na chleb i mięso  bo się boją a  nas jeb.ąż miło.Nikt tego nie widzi

Opublikowano

ta kasa w ok 80% ma pochodzić z UE a dziwisz sie ze miłościwie nam panujący nas "jeb..." skoro wiekszość rolników bezkrytycznie i bezwarunkowo na nich głosuje... nawet nie muszą  sie starac o nasze poparcie wystarczy głupia propaganda TVP i mają głosy a kase dają teraz tym u kogo mogą zdobyć parę % głosów

Opublikowano
4 godziny temu, kiko8 napisał:

Ha ha  dostaniesz 100 a zajeb.1000 pod przykrywką  Vat na nawozy i SOR  Z mocznikiemz 8 na 23 %.Miastu obniżyli vat na chleb i mięso  bo się boją a  nas jeb.ąż miło.Nikt tego nie widzi

nie kłam .

Opublikowano

Ferma Niedoradz z 27tys z utylizowanych świń dostała decyzje odmowną w sprawie przyznania odszkodowania, bo muchy na fermie czy inne pierdoły, a wy liczycie na jakieś pieniądze z kiełbasy wyborczej.  A na zachodzie ferma na fermie, teraz się zacznie jazda bez trzymanki.

• Like 1
  • Sad 1
Opublikowano

A ja myślę że cena szybko wróci pod 6 zł, tak samo miało lecieć na łeb 1,5 miesiąca temu i co wróciła tak szybko że przez 30 lat nie było takiego szybkiego odbicia ceny. Teraz jest zamieszanie prze zakład Tonnies, wrócą do uboju to i wróci cena

Opublikowano
9 godzin temu, turtojs napisał:

A ja myślę że cena szybko wróci pod 6 zł, tak samo miało lecieć na łeb 1,5 miesiąca temu i co wróciła tak szybko że przez 30 lat nie było takiego szybkiego odbicia ceny. Teraz jest zamieszanie prze zakład Tonnies, wrócą do uboju to i wróci cena

Jestes duzym optymista, ale patrząc co sie dzieje trudno jest przewidziec co będzie jutro a co dopiero w pozniejszym czasie. Ja chyba jestem bardziej pesymistą😉

Opublikowano

Fakt nic nie sprzedali, ale też nie ma terminu następnej giełdy, czyli powtórka z rozrywki sprzed 1,5 miesiąca, teraz giełdy nie będzie w środę cenę utrzymią a potem będzie w górę. Ps w poniedziałek rusza ubojnia, to coś chyba bić muszą...

Opublikowano (edytowane)

Pytanie ilu pracowników wróci do pracy... Sam się zastanawiałem nad kupnem prosiąt, gdyby nie ta cała epidemia to pewnie bym się zdecydował.  Jednak jak zamknie się znowu jedna ubojnia z drugą, to albo zostanę z tucznikami albo oddam je za bezcen. Druga sprawa jest taka, że ASF coraz bliżej, a dziczyzna grasuje po polach jak nigdy wcześniej... Marcinkowscy na poniedziałek już mają uszykowaną kolejną obniżkę 10 gr, od czwartku -30 gr...

Edytowane przez JanKrzysztof
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v