Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W czwartek pojechaly jalowki srednia na ogolnej 640 kg, poszly na wbc I tak

o 12.6

o- 12.4

r 13.8

r+ 14

ceny netto,  srednia cena w przeliczeniu na zywa wage i po odjeciu 6% na opas wyszla 7.75 za kg netto. 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Miałem sen,piękny sen,s w tym śnie był dołek na jałówkę w roku 2020

Opublikowano
11 minut temu, bobienko napisał:

Miałem sen,piękny sen,s w tym śnie był dołek na jałówkę w roku 2020

Nie k**wa kombinuj niech sie wiedzie wsiem

Opublikowano

kanalia36 napisał:

Rolnik wbrew temu co tu piszecie ja pracuje. Mam niepełnosprawnego w domu do tego  jak sie swinka prosi to pilnuje maluchów i nie pisze na forum

świnka ,maluchy jak Ty ładnie się wyrażasz o trzodzie , A już cielak to "rogate dziadostwo"😐

myślałem że tylko wulgaryzmami operujesz

Opublikowano
10 godzin temu, kali2107 napisał:

mój sukces tkwi w dobrym lekarzu

Ale, żeby mieć dobrego bujatrę i w miarę sensowne ceny trzeba mieszkać w jakimś "zagłębiu bydlęcym". U Ciebie wyjdzie 16 tysięcy na 80 sztuk, a jak jest bydła jak na lekarstwo to 40 tysiącach się nie zmieścisz. 

Ceny produktów weterynaryjnych zależą od ilości branych przez lecznice. Ta co bierze leków rocznie za milion ma zupełnie ceny niż ta co weźmie  za sto tysięcy.

Opublikowano
51 minut temu, Ursus932 napisał:

świnka ,maluchy jak Ty ładnie się wyrażasz o trzodzie , A już cielak to "rogate dziadostwo"😐

myślałem że tylko wulgaryzmami operujesz

Bo ja po 8 latach mordęgi i dokładania do bydła najzwyczajniej w świecie dziadostwo znienawidziłem, nie mam serca do tego już to trudno mi to nazywać inaczej zwłaszcza jak widzę cenniki

Opublikowano
Mikruss napisał:

W czwartek pojechaly jalowki srednia na ogolnej 640 kg, poszly na wbc I tak

o 12.6

o- 12.4

r 13.8

r+ 14

ceny netto,  srednia cena w przeliczeniu na zywa wage i po odjeciu 6% na opas wyszla 7.75 za kg netto. 

U mnie handlarze biorą 7% niezależnie czy z luzu, czy z łańcucha czy tak jak u mnie z poskromu prosto z łąki. Czyli musiałbym mieć prawie 8 netto a tyle żaden handlarzyna nie da przy uczciwym ważeniu za sztuki O i R.

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, kali2107 napisał:

cieszy mnie bo jak nie potrafi to niech się nie bierze za robotę. ja teraz w 80 szt odsada 16 tyś w SZCZEPIONKI nie leczenie. leczenia praktycznie nie ma. I co wy na to?

ty to robisz interesy :D 12.50 netto za kilo odsada, do tego 16 tys za same szczepionki :D

gdzie płacą po 18zł na WBC ? :D bo tyle by trzeba dostac zeby na tym zarobić

Edytowane przez Gość
Opublikowano
20 minut temu, Yoda napisał:

U mnie handlarze biorą 7% niezależnie czy z luzu, czy z łańcucha czy tak jak u mnie z poskromu prosto z łąki. Czyli musiałbym mieć prawie 8 netto a tyle żaden handlarzyna nie da przy uczciwym ważeniu za sztuki O i R.

szlo prosto do ubojni bez posrednikow

Opublikowano
9 minut temu, rejvas napisał:

ty to robisz interesy :D 12.50 netto za kilo odsada, do tego 16 tys za same szczepionki :D

gdzie płacą po 18zł na WBC ? :D bo tyle by trzeba dostac zeby na tym zarobić

We Francji i Włoszech, heheheh u nasz masz kosmiczne ceny Biernackiego)))))

ozzborn odpuść sobie pisanie na tym forum ludziską opłaca się nawet za 3 złote  a taki Włoch i Francuz to hodowlany nieudacznik))))

Kiedyś Polscy rolniczy jachali podpatrywać hodowle  na zachód teraz zachód przyjedzie do nas. Temat konferencji " opłacalny tucz na 3 zł - sukces polskiej hodowli opłacalność byka poniżej kosztów warzenia piwa)))) - cuda Tuska w pełnej krasie

Opublikowano
16 minut temu, Mikruss napisał:

Też oddaje na ubojnie a nie do handlarza, na ubojni krowa 10,80 za O, u handlarza okolicznego od 4 do 5zł i 7% okarmienia.

Opublikowano
18 godzin temu, HF86 napisał:

Marjusz zdradz kiedy te rozliczenie bo zaczyna suszyc niewiem czy czekac czy dokupic.

rozliczenie pewnie jest ale wstyd  mi dzwonić bo nie chce aby mnie kojarzyli z takim towarem ,był jeszcze jeden podobny w tej parti

21 godzin temu, HF86 napisał:

Moj typ 237,5 kg klasa p otluszczenie 1 

Napewno P chyba że mają P - - - -------------

21 godzin temu, bobienko napisał:

217kg wbc

Albo poszedł w kontener🤣

Niema powodu na kontener Połowa krów na tym terenie podobnie wyglada

17 godzin temu, ab23 napisał:

Marijusz to i Ja strzelam może ta marketowo 249,99

Możemy po mażyć

Opublikowano
Mikruss napisał:

20 minut temu, Yoda napisał:

do jakiej ubojni?

Opublikowano
14 godzin temu, johnsnow napisał:

7 na 20 5 lat temu były ze SŁOWACJI . SOŁTYS kiedyś się przyznał ile zutylizował w pierwszym roku gospodarzenia i też miał pomór więc co cie nie zabije to...

w 2015 z zakupionych 16szt  padło 14 plus 6 z naszej hodowli

12 godzin temu, przemek28_28 napisał:

Każdy jest kozak, madry, cwaniak jak jego coś takiego nie dotknęło, a jakby mu sie stało to płakałby jak bóbr.

Wyłem jak małe dziecko, przez dwa tygodnie spałem z cielakami

• Like 4
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, kali2107 napisał:

sam jesteś frajer. samo mu nie wpadło do obory. SAM sobie kupił. jakby miał stado szczepione i było by się bez wielkiego halo. nikt nie chce wydać złotówki na szczepienie czy weta i potem są właśnie takie tego efekty. smutne ale prawdziwe. pewnie że wiem.

Szczepionkami to nabijasz tylko portfel dla Weta . Np BVD i IBR się nie wyleczy szczepionkami tak jak to jest opisane .. 😉 a jak już chcesz dyskutować to poczytaj najpierw o tych chorobach a nie na ślepo dla weta ufać . Jak bym słuchał weta to z 18 cielakow tylko jeden by został .. chyba ze masz 100 procent ogarniętego we wszystkim . Ale ja takich nie znam .. trzeba być kretynem żeby tyle kasy wydawać na szczepienia które nic nie dają 

Edytowane przez tomaszmab
Opublikowano

kolejny super hodowca. widzę że nie masz zielonego pojęcia o tym co piszesz.

Opublikowano
13 godzin temu, Rolnik7343 napisał:

Najczescie takie biznesmeny kupują najtańsze "cuda" i niech mają później pretensje sami do siebie że wszystko pada, dobry towar nigdy nie będzie tani ;)

Czasami i drogi to też gowno warty jak trafisz na oszusta .. 

Opublikowano (edytowane)

Kiedys podałem z wet dla 12 sztuk szczepionkę Respi 4 po około 5-6 tygodniach zaczeły sie problemy z tymi cielakami Trzy  z nich padło ,dla kilku zabrakło i zaden z tych co nie dostali nie padł Jak zaczeły chorować to nie łączyłem problemów z ta szczepionka i pojechałem do wet aby zamówic dla tych pozostałych Weteryniarz powiedział że respi 4 jest nie dostepna bo została wycofana Ciekawe czy któryś z was ma podobne doświadczenia z tą szczepionką?

Edytowane przez marijusz
Opublikowano
7 minut temu, kali2107 napisał:

kolejny super hodowca. widzę że nie masz zielonego pojęcia o tym co piszesz.

Odpowiedz mi na pytanie jak zwalczyć BVD w stadzie ? Odpowiedz krótko .. Zobaczymy czy masz pojęcie ..

Opublikowano
12 minut temu, tomaszmab napisał:

Szczepionkami to nabijasz tylko portfel dla Weta . Np BVD i IBR się nie wyleczy szczepionkami tak jak to jest opisane .. 😉 a jak już chcesz dyskutować to poczytaj najpierw o tych chorobach a nie na ślepo dla weta ufać . Jak bym słuchał weta to z 18 cielakow tylko jeden by został .. chyba ze masz 100 procent ogarniętego we wszystkim . Ale ja takich nie znam .. trzeba być kretynem żeby tyle kasy wydawać na szczepienia które nic nie dają 

Hit dnia. Na biegunke kawa,  a na płuca padliniarz . Bynajmniej mniej $ weźmie niż vet.

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v