Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Badwolfobejrzałes ten film ze juz mi odpisałeś? To trwa 45 minut a nie parę minut. Najlepiej osądzic na własne widzimisie. Może zmień nick na "nic nie czytam, ja wszystko wiem", ten będzie bardziej pasował 

Edytowane przez tomaszmab
Opublikowano
4 minuty temu, tomaszmab napisał:

@Badwolfobejrzałes ten film ze juz mi odpisałeś? To trwa 45 minut a nie parę minut. Najlepiej osądzic na własne widzimisie. Może zmień nick na "nic nie czytam, ja wszystko wiem", ten będzie bardziej pasował 

Oglądałem go wcześniej. Ciekawe, że pierw tylko za norkami stawał. Nie wiesz co to polityka. Tu pasuje powiedzenie: biednys bo glupis, glupis bos biedny 

7 minut temu, 6465 napisał:

@Badwolf skoro nie jesteś rolnikiem to co cię tu sprowadza?  Wchodzisz tu siać zamęt i wklejać swoje miejskie teorie? 

Jestem rolnikiem. To moja 2fucha. Mam 16ha ornych pól. Tym się różnimy, że ja to robię bo mój dziad i pradziad to robili. Robię to hobbystycznie i się nie spinam. Tylko że ja widzę co się dzieje i poukładałem sobie życie inaczej bo nie będę dziadowal. W takiej formie stać mnie na godne życie, wakacje co roku czy w kraju, czy zagranicą. Zero kredytów. Spokojna głowa. Dyma rolasow ten PiS i tyle. Pozdrawiam powodzenia

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Badwolf napisał:

Właśnie tu wychodzi podział wśród rolników. Ja go widzę u siebie. Jeden drugiemu wilkiem. Dlatego rolnicy są dymani, bo nie są zjednoczeni. Górnicy się nie pier... I się PiS ich boi. Jeden za drugiego idzie w ogień. WAS rozgonią, bo jak zawsze z hucznych zapowiedzi wyjdzie kiszka. Mieliście szanse przy wyborach coś zmienić, teraz spijajcie smietanke

Człowieku zejdź na ziemię. Ty myślisz że rydzyk obchodzi coś poza jego interesem. To biznesmen. Tam gdzie interes, tam rydzyk. Przepisz mu parę ha najlepiej, przecież to obrońca narodu hahha. 

Zadnej hodowli  nie masz. Na etacie robisz i masz sama pszenice i rzepak i sie tu plujesz na prawdziwych rolnikow. Którzy żyją z rolnictwa. . Pewno jeszcze do ekologow należysz i obornik ci smierdzi. Zobaczymy czy bedzie chcialo ci sie robic w ziemi jak rzepak unia usadzi wycofaniem biopaliw. A pszenice bedziesz mogl sobie wsadzic jak hodowla padnie.

Jesli rolnictwo cie nie interesuje to zjezdzaj z tego tematu i nie wkurwiaj ludzi jeszcze bardziej. Bo jedna kaczka juz wystarczaly.

Edytowane przez Bugii
  • Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, Bugii napisał:

Zadnej hodowli  nie masz. Na etacie robisz i masz sama pszenice i rzepak i sie tu plujesz na prawdziwych rolnikow. Którzy żyją z rolnictwa. . Pewno jeszcze do ekologow należysz. Zobaczymy czy bedzie chcialo ci sie robic w ziemi jak rzepak unia usadzi wycofaniem biopaliw. A pszenice bedziesz mogl sobie wsadzic jak hodowla padnie.

Aha ciekawa teoria, że prawdziwy rolnik to chodowca. Ja będę dalej żył jak żyje, żona będzie zadowolona jak nie będę tego robił bo jestem już ogarnięty. Ja już nic nie muszę, ja tylko mogę.  Pozdrawiam Bugiego, Pana sędziego, co mówi kto jest rolnik, a kto nie rolnik. 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Badwolf napisał:

Aha ciekawa teoria, że prawdziwy rolnik to chodowca. Ja będę dalej żył jak żyje, żona będzie zadowolona jak nie będę tego robił bo jestem już ogarnięty. Ja już nic nie muszę, ja tylko mogę.  Pozdrawiam Bugiego, Pana sędziego, co mówi kto jest rolnik, a kto nie rolnik. 

Prawdziwy rolnik zyje tylko z rolnictwa. A nie hobbystycznie obrabia co mu ojciec zostawil bo nie chcialo sie rozwijac tylko zylo sie w stagnacji i trzeba bylo isc do roboty bo na zycie nie starczalo.

Edytowane przez Bugii
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Bugii napisał:

Prawdziwy rolnik zyje tylko z rolnictwa. A nie hobbystycznie obrabia co mu ojciec zostawil bo nie chcialo sie rozwijac tylko zylo sie w stagnacji i trzeba bylo isc do roboty bo na zycie nie starczalo.

Człowieku ja mam fuchę, która jest stabilna. Nie będę pisał ile wyciągam, bo ci żyłka pęknie. To że jestes nieudacznikiem i nie potrafisz nic innego to twoje zmartwienie. Nigdy nie było u mnie takiej sytuacji, że na życie nie starczało. Pracowałem na etat zanim jak to powiedziałeś ojciec przepisał na mnie to pole. Płacz dalej i się użalaj nad sobą jak to ciężko. Pożyjemy zobaczymy komu na życie nie będzie starczało. Jakbym patrzył czy się opłaca to bym dawno to w dzierżawę puścił, tylko dla mnie znaczy to trochę więcej jak parę Dutków 

Edytowane przez Badwolf
Opublikowano

No widzisz czyli co sie rzucasz jestes menda miastowa ktora w spadku dostala ziemie. I nie nazywaj sie rolnikiem. Tez bys sie zdziwi ile przy dobrym zarządzaniu mozna wyciagnac z rolnictwa. Tylko zeby nikt zadnymi ustawami nam nie przeszkadzal. 

Bo pomysl ze taka kaczka zlikwiduje twoj fach ktory  masz w rekach jedna ustawa. 

• Like 1
Opublikowano
16 godzin temu, JarekBazydlo napisał:

Wiesz ile będzie chętnych na to robotę co chcesz iść jak upadnie rolnictwo? Całkowicie nie padnie bo przejmą ja Niemcy, Holendrzy a Ty będziesz u nich tyrał za miskę ryżu.

jarek co ty poierdolisz teraz tyrasz za miskę ryżu (może ciebie to jeszcze ojciec po plecach poklepie) Ja w 2013 roku za ho brałem 8 zł przy cenie euro 4,15 i zakazie uboju r .Dzis euro 4,50 a za mm nikt 8 nie chce dać Za dużo jest bydła w Polsce i czy z zakazem uboju czy bez będziemy chować i sprzedawać poniżej własnych kosztów, dopuki część z nas nie zmądrzeje lub nie nauczy się liczyć .

Opublikowano
1 minutę temu, marijusz napisał:

jarek co ty poierdolisz teraz tyrasz za miskę ryżu (może ciebie to jeszcze ojciec po plecach poklepie) Ja w 2013 roku za ho brałem 8 zł przy cenie euro 4,15 i zakazie uboju r .Dzis euro 4,50 a za mm nikt 8 nie chce dać Za dużo jest bydła w Polsce i czy z zakazem uboju czy bez będziemy chować i sprzedawać poniżej własnych kosztów, dopuki część z nas nie zmądrzeje lub nie nauczy się liczyć .

Po pierwsze imie piszemy z dużuje litery. Po drugie jeszcze raz dodam czy ta ustawa dotyczy tylko bydła????!!!!! Czy pasuje Ci taki minister rolnictwa który jest przeciwko rolnikom??????

Opublikowano
3 minuty temu, Bugii napisał:

No widzisz czyli co sie rzucasz jestes menda miastowa ktora w spadku dostala ziemie. I nie nazywaj sie rolnikiem. Tez bys sie zdziwi ile przy dobrym zarządzaniu mozna wyciagnac z rolnictwa. Tylko zeby nikt zadnymi ustawami nam nie przeszkadzal. 

Bo pomysl ze taka kaczka zlikwiduje twoj fach ktory  masz w rekach jedna ustawa. 

1.Mieszkam na wsi z wyboru, nie tak jak ty bo sobie byś nie poradzil

2. Nie pcham się w to pełnymi siłami bo kalkuluje. 

3.jakby taka mameja nie głosowała na PiS, to może bym się w rolnictwo wbił. 

4. Sędziować możesz w swojej oborze, a nie tu mędrkować kto rolnik, a kto nie

Opublikowano

Tak znam. Jest taki rolnik oddalony ode mnie 4km. 

A czy ustawa dotyczy tylko bydła i zwierząt futerkowych????

1 minutę temu, Badwolf napisał:

4. Sędziować możesz w swojej oborze, a nie tu mędrkować kto rolnik, a kto nie

A Ty trollować w swoim blokowisku. 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Wyraziłem swoje zdanie, na temat obecnej sytuacji w kraju i kto za to odpowiada. Tylko, że nie potraficie przyznać się do błędu. Oszukiwać kogoś można, ale jak oszukujesz siebie to już słabo. Opinia sprzeczna z twoja to nie zaczepka. Wyraziłem swoje zdanie na temat tego, jak to się na forum jedzie po rolasach co z wami na strajk nie chcą jechać. 

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, komizmo napisał:

Dużo tego bydła trzymasz, że się nie boisz?

Dużo tego bydła trzymasz, że się nie boisz?

Ja na twoim miejscu bym nie liczył że ziemię po niewolnikach banków kupisz po tysiąc za hektar,a traktory będą stały po rowach i tylko wybrać kolor i jechać robić kokosy. Wiem że wielu żyje takimi marzeniami, że z pisem rozkułaczą kułaków i sami nimi zostaną...

Skromne  60szt  zostało  i  koniec  z hodowlą  bydła  ale  decyzja  o  zakończeniu  podjęta  w lipcu   nie ma związku  z obecną  ustawą.

3 godziny temu, Bugii napisał:

Po pierwsze bylo duzo mniej bydla i kur. 

Produkcja kurczakow wzrosla 2- krotnie a bydla o 50% od tego okresu. I nie bylo korono swira. Ktory rozjebal gospodarki ma swiecie. Zamknal restauracjie, imprezy masowe itp.

Pierdolnie cale rolnictwo od miesa, po zboze do wazyw i owocow. Bo ludzie rezygnujacy z bydla itp beda walic w inne dziedziny. A tanie kurczaki z polaczeniem z tanimi swibiami z asf beda zanizac ceny innych produktow.

,,W czerwcu 2015 r. pogłowie bydła liczyło 5960,0 tys. sztuk,,

,,pogłowie bydła w czerwcu 2020 r. liczyło 6 328,4 tys. sztuk, i było niższe o 0,5% w stosunku do czerwca ubiegłego roku. Spadek pogłowia wystąpił jedynie w grupie bydła w wieku poniżej 1 roku życia o 4,3%.,,

Jaki  wzrost  o  50%  ???  matematyki  to  w szkole  nie  miałeś  ???

3 godziny temu, soltys48 napisał:

Czy wtedy był pseudowirus?

Wiesz ile miecha idzie na Włochy i Hiszpanie? Rynki koszer a przede wszystkim halal to szansa na ekspansję. Jak myślisz (o ile to robisz) żydki czy muzułmanie przestaną kupować wołowinę? Nie. W nasze miejsce wejdą inni.

Jeśli chodzi o zakłady to one nie dadzą zrobić sobie krzywdy i jak nie w PL to na południu będą dalej tłuc rytualnie a zakaz będzie świetnym pretekstem do zjazdu ceny w dół. I kto na tym ucierpi? My i nasze bydło które będzie jechało często po kilkadziesiąt godzin za granicę do rzeźni.

I  jak  ta  ekspansja   od 2015  roku  wpłynęła  na  cenę  bydła   jest  wyższa  czy  niższa  jak  w 2014 czy  2013  roku????.

Szansa  na ekspansję  i  rozwój  to  Rynek  chiński.    Zakaz  uboju  nie  spowoduje  końca  rolnictwa  to  są bzdury  halal  to tylko 30%  eksportu  z  czego  większość  pojedzie  za  granicę   do  ubojni.   Będzie  ewantulanie  obniża  cen  nie  większa jak 1zł/kg  żywca.  Większe  straty   spowodowała  susza 2018   jak  może  spowodować  ewentualny  zakaz  uboju.   

Opublikowano
16 minut temu, Badwolf napisał:

1.Mieszkam na wsi z wyboru, nie tak jak ty bo sobie byś nie poradzil

Akurat mieszkam na osiedlu jednorodzinnych domow w miescie. 4 km od mojego gospodarstwa. 

Opublikowano

Chiny i wołowina 🤣🤣🤣

Chiny to wieprzowina pod każdą postacią

A kurczaki?

1 minutę temu, Denwer napisał:

Skromne  60szt  zostało  i  koniec  z hodowlą  bydła  ale  decyzja  o  zakończeniu  podjęta  w lipcu   nie ma związku  z obecną  ustawą.

,,W czerwcu 2015 r. pogłowie bydła liczyło 5960,0 tys. sztuk,,

,,pogłowie bydła w czerwcu 2020 r. liczyło 6 328,4 tys. sztuk, i było niższe o 0,5% w stosunku do czerwca ubiegłego roku. Spadek pogłowia wystąpił jedynie w grupie bydła w wieku poniżej 1 roku życia o 4,3%.,,

Jaki  wzrost  o  50%  ???  matematyki  to  w szkole  nie  miałeś  ???

I  jak  ta  ekspansja   od 2015  roku  wpłynęła  na  cenę  bydła   jest  wyższa  czy  niższa  jak  w 2014 czy  2013  roku????.

Szansa  na ekspansję  i  rozwój  to  Rynek  chiński.    Zakaz  uboju  nie  spowoduje  końca  rolnictwa  to  są bzdury  halal  to tylko 30%  eksportu  z  czego  większość  pojedzie  za  granicę   do  ubojni.   Będzie  ewantulanie  obniża  cen  nie  większa jak 1zł/kg  żywca.  Większe  straty   spowodowała  susza 2018   jak  może  spowodować  ewentualny  zakaz  uboju.   

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Masz tu ogolem bydlo. W tym mleczne. A ich poglowie caly czas spada. Rosnie tylko wydajnosc . 

Chiny nie jedza wolowiny tylko wieprzowine.

Edytowane przez Bugii
Opublikowano (edytowane)

@soltys48 też z tego jebłem. Sprzedać Chińczykom wołowinę... Nic dziwnego że z tego rezygnuje. Może je opasał na pokrzywach i ziemniakach

Edytowane przez komizmo
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Bugii napisał:

Chiny nie jedza wolowiny tylko wieprzowine.

Nie  jedzą  wołowiny  ???  A  to  macie  pojęcie  o  świecie  😂😂

,,Jak podają służby celne, lipcowy import wołowiny w Chinach urósł o 83 proc. W ujęciu rocznym do 152.213 ton, podały służby celne. Z kolei import wieprzowiny wzrósł o 107 proc. do 182.227 ton.,,

https://www.money.pl/gospodarka/chiny-padl-rekord-importu-wolowiny-6416669834881153a.html

12 minut temu, soltys48 napisał:

Chiny i wołowina 🤣🤣🤣

,,W związku z tym, chińscy konsumenci szukają alternatywy dla wieprzowiny, np. kupując wołowinę. Na zwiększony popyt na mięso wołowe wpływ mają też stale rosnące dochody chińskich gospodarstw domowych.,,

Lubisz  z siebie  błazna  robić ??  🤣🤣

Edytowane przez Denwer
Opublikowano

Denwer wytłumacz czemu chcą zakazać uboju religijnego. Czemu to ma służyć bo na pewno nie dobru zwierząt. 

Takie zwierzę będzie jechało kilkanaście a nawet kilkadziesiąt kilometrów za granice, aby zabić je rytualnie. Bez wody i jedzenia, nie jedno zwierzę zostanie zadeptane na śmierć. 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v