Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
49 minut temu, TomiAgroKujawy napisał:

Zawiązała się tutaj ciekawa dyskusja :) Kolega Damianzbr powinien otworzyć szkołę liczenia, myślę, że miałby z niektórymi dużo materiału do przerobienia... Jest to jeden z nielicznych myślących ludzi, wie, że koszta TRZEBA liczyć. Sam tego nie robiłem i teraz widzę, że to był błąd, bo gdybym to uczynił, pożegnałbym się z wszelkiej maści hodowlą już 20 lat temu... Ale myślenie, że coś trzeba trzymać zwyciężyło, niestety.  Zetor73.. pisze np, że jednym z kosztów uzyskania przychodu podczas pracy na etacie jest utrzymanie domu i kupowanie jedzenia. Czyli gospodarząc, nie trzeba mieć domu (mieszkamy w oborze - znam kilka przypadków) i nie jemy (ewentualnie skubniemy trochę TMR i łyk wody z wodopoju...). Gdy napisałem, że żona na etacie zarabia przyzwoite pieniądze, na które musiałbym trzymać ze sto byków non stop, nastąpiło oburzenie, że jestem jej utrzymankiem :) Niestety, czas spojrzeć prawdzie w oczy, albo zaczniemy się cenić, tzn MY, Rolnicy, albo będziemy zwykłymi dziadami. Bo jak nazwać sytuację, że łazisz przy czymś dzień w dzień i zarabiasz na sztuce 500 złotych... To samo tyczy się brania dzierżaw po 3000 i sianie tam pszenżyta :) To jest brak szacunku do samego siebie, pewnego rodzaju rolnicza prostytucja nawet :D Mogę robić w polu i zarabiać grosze, ale w porównaniu do hodowli, uprawa to pikuś i przyjemność, bo ile robisz w polu? Kilkanaście, może kilkadziesiąt dni w roku... A przy hodowli NON STOP, to swego rodzaju służba, a służba powinna być opłacana godnie (patrz mundurówka). Myślę, że hodowla ma sens w przypadku np Yody, gdzie jest ograniczenie kosztów pracy do minimum, bo praca w tych czasach kosztuje (spróbujcie dostać kogoś do pomocy na żniwa). Trzymanie po szopkach jest cholernie wyniszczające i kosztochłonne. Mam jeszcze ostatnie 35 sztuk, ale skala produkcji była zbyt mała. Dlatego dziwię się tym młodym zdolnym chłopakom, że pchają się w hodowlę 5-10 czy 15 byczków, pakują pieniądze z pensji i cieszą się, że za dwa lata coś kupią. Gdyby pieniądze z zakupu i utrzymania bydła odkładali do koperty, mieliby to samo i bez roboty. A jak słyszę, że bez gnoju nie urośnie, to ręce mi opadają, bo hodować dla obornika, to też wynaturzenie i brak szacunku do samego siebie. Być może są rejony w Polsce, że jest jeszcze problem z pracą, to jestem w stanie zrozumieć, ale taki Zetor jest z moich okolic, a tutaj roboty jest w brud. Stąd biorą się właśnie starzy kawalerowie, robią od rana do nocy, a nie stać ich na założenie rodziny. Sami przed sobą tłumaczą się, że mają małe potrzeby, że lubią to, co robią. A co mają mówić? Rodzice utrzymują ich z emerytur, a im wydaje się, że rozwijają gospo. Gdy zostają sami, w mgnieniu oka uciekają na etat, bo nagle hodowla przestała się opłacać. Tylko w wieku 40,50 lat nie dostaną już nic dobrego, bo najlepsze lata spędzili w gospodarstwie i nie mają nigdzie doświadczenia. A gdyby zamiast w wieku 20 lat babrać się z bykami, poszli do budżetówki, żyliby jak ludzie, mając czas i na rodzinę, i na obsianie pola. To takie dobre rady od 50-paręlatka :)Masz 20 lat, dobrze się zastanów czy warto żenić się hodowlą, obojętnie jaką... Weźcie zresztą przykład z założyciela tego Forum :)

Panowie nie ma co się gniwać ten Pan stwierdza fakty i bardzo możliwe że to nam się wydaje że się uda osiągnąć te swoje założenia może i tak będzie ale czy koszt nie za słony.. 

Opublikowano

Sprzedany byczek SMxNCB 3-miesięczny waga około 150 kg za 1800 zł .. Ładny był ale zeby dostać za niego za półtora roku 7,5 zł / kg to wolałem go sprzedać za 12 złotych .. trzymalbym go do pół roku ale krowa była odłączona od stada z pewnej przyczyny i musialem go sprzedać aby wpuścić krowę do stada .. Próbowałem wpuszczać ją z nim ale za mocno inne jałówki cielne go ganialy ze aż go z lasu musiałem wyganiac.. nigdy więcej ocielenia po za stadem ..

Opublikowano
4 godziny temu, ab23 napisał:

Jak byś tak dowiózł te SM   to jestem chętny  a powiedz mi na dzisiaj po ile wam płacą za ten towarek? 

W tamtym roku tak jak pisałem, 14zł za SM, mieszańców ani jałówek nie chcieli. W tym roku nie wiem bo na razie nic nie zamierzam sprzedawać.

Opublikowano

Co z masarnia bo mi wyskakuje blad i niemoge otworzyc.tomi daj spokuj malemu.on juz widzi jak za dwa lata zlomuje golfa 3 i bierze 4reczke po lifcie w gazie po sprzedazy

Opublikowano
14 minut temu, damian007 napisał:

Panowie nie ma co się gniwać ten Pan stwierdza fakty i bardzo możliwe że to nam się wydaje że się uda osiągnąć te swoje założenia może i tak będzie ale czy koszt nie za słony.. 

Opas bydła ( byków ) po za czystym Limousine się nie opłaca ! Teraz cena na byka czystego  LM spadła na 9 zł i to już też niższa opłacalność .  

Dla ciekawości powiem że moj buhaj  (kupiony był jak miał 13 miesięcy ) LM bez dodatku pasz treściwych przybrał jakieś 150-170 kg w niecałe 6 miesięcy .. teraz ma prawie 19 miesięcy i waży około 630 kg . Byk rośnie prawie 1 kg dziennie na kiszonce z kukurydzy i kiszonce z owsa oraz sianie .. A też sporo czasu był na samym pastwisku z dokarmianiem kiszonka z żyta jakieś 3 miesiące .. 

Nie wiem jak komuś opłaca się trzymać HFa jak to srute wciąga jak odkurzacz a rośnie to samo co LM bez dodatku treściwych ..

Opublikowano
5 minut temu, tomaszmab napisał:

Opas bydła ( byków ) po za czystym Limousine się nie opłaca ! Teraz cena na byka czystego  LM spadła na 9 zł i to już też niższa opłacalność .  

Dla ciekawości powiem że moj buhaj  (kupiony był jak miał 13 miesięcy ) LM bez dodatku pasz treściwych przybrał jakieś 150-170 kg w niecałe 6 miesięcy .. teraz ma prawie 19 miesięcy i waży około 630 kg . Byk rośnie prawie 1 kg dziennie na kiszonce z kukurydzy i kiszonce z owsa oraz sianie .. A też sporo czasu był na samym pastwisku z dokarmianiem kiszonka z żyta jakieś 3 miesiące .. 

Nie wiem jak komuś opłaca się trzymać HFa jak to srute wciąga jak odkurzacz a rośnie to samo co LM bez dodatku treściwych ..

Nie da się trzymać samych pięknych sztuk. Mam jałówkę ncb x bbb 16 miesięcy 320 kilo piękne umaszczenie 50 cm w plecach perełka i zysku co z psa gnoju..

A wygląda jak milion dolarów.

Opublikowano

No akurat z tym czystym i wyjatkowym lm to pojechales😁ile masz tych odsadkow do opchniecia?

Opublikowano

Było się kiedyś młodym, ambitnym, mocnym. Na wszystkim się opłacało, przynajmniej tak mi się wydawało. Ojciec nie raz mówił mi usiądź, odpocznij bo roboty i tak nie zjesz  mówił ,że nie jeden już taki był co myślał ,że robotę zje a robota go zjadła. Z własnego doświadczenia i obserwacji sąsiadów rolników dochodzę do takich wniosków ,że młodym, zdrowym, ambitnym gospodarzom na wszystkim się opłaca. Są to rolnicy do 40 lat ,którym kalkulator dodaje zyski. Od 40-50 kalkulator zaczyna normalnie liczyć, a po 50 zaniża zyski. Dlatego nie dziwię się kanalii ,że na bydle się nie opłaca bo po za kanalią, połowa forum to kanalie oczywiście oprócz kanalii

Opublikowano
23 minuty temu, HF86 napisał:

Co z masarnia bo mi wyskakuje blad i niemoge otworzyc.tomi daj spokuj malemu.on juz widzi jak za dwa lata zlomuje golfa 3 i bierze 4reczke po lifcie w gazie po sprzedazy

już sie otwiera poprawiłem

Opublikowano
9 minut temu, damian007 napisał:

Nie da się trzymać samych pięknych sztuk. Mam jałówkę ncb x bbb 16 miesięcy 320 kilo piękne umaszczenie 50 cm w plecach perełka i zysku co z psa gnoju..

A wygląda jak milion dolarów.

Zaraz ci tu doradza ubijaj bo tracisz.a ci powiem wrzuc na luz.dawno doszlem do tego wniosku .cudu nie bedzie ale moze troche jeszcze zadziwic i za pasienie oddac

Opublikowano
1 godzinę temu, 6MaaJsTeR9 napisał:

Było się kiedyś młodym, ambitnym, mocnym. Na wszystkim się opłacało, przynajmniej tak mi się wydawało. Ojciec nie raz mówił mi usiądź, odpocznij bo roboty i tak nie zjesz  mówił ,że nie jeden już taki był co myślał ,że robotę zje a robota go zjadła. Z własnego doświadczenia i obserwacji sąsiadów rolników dochodzę do takich wniosków ,że młodym, zdrowym, ambitnym gospodarzom na wszystkim się opłaca. Są to rolnicy do 40 lat ,którym kalkulator dodaje zyski. Od 40-50 kalkulator zaczyna normalnie liczyć, a po 50 zaniża zyski. Dlatego nie dziwię się kanalii ,że na bydle się nie opłaca bo po za kanalią, połowa forum to kanalie oczywiście oprócz kanalii

ale ja niedawno skończyłem ledwo 36 lat a mój kalkulator od 3 lat mi zaniża zyski)))))) kuźwa ja starszy psychicznie od debrzyny jestem)))))

Opublikowano
1 minutę temu, kanalia36 napisał:

ale ja niedawno skończyłem ledwo 36 lat a mój kalkulator od 3 lat mi zaniża zyski)))))) kuźwa ja starszy psychicznie od debrzyny jestem)))))

Widocznie twój kalkulator biologiczny przyśpieszył 😆

Opublikowano

Kanalja prognozowales rynek wolowiny a jak wizja wieprzowiny przyszlosciowo?

Opublikowano (edytowane)

Mam świnie i bydło  i mam porównanie choćby z paszą jak miałem bydło i karmiłem je jak powinienem  to z byka gówno wielkie a na przednówku do świń jeszcze dokupić musiałem. A teraz bydło pasione gałęziami, świń coraz więcej a ja mam 2/3 magazynów pełnych zboża. Jesiennnego pokosu siana już nie robiłem bo po co skoro raz ze szusza a dwa oszczędnośc na paliwie, siatkach, folii, nawozie 

I teraz  sprzedaż miot od jednej maciory i mam kasy wiecej na koncie jak za 3 byki. więc dlamnie wybór jest oczywisty. 

Wieprzowina będzie się opłacać ale tylko tym co maja cykl zamknięty i powyżej 24 prosiaków odsadzonych od lochy. Duńczykowcy to takie same durnie jak Ci co kupują cielaki i odsadki  i tyle samo z tego będą mieli 

Edytowane przez kanalia36
Opublikowano (edytowane)

A jak z odorem sobie radzisz  bo widać że wywarł wpływ skoro taki młody a pierdzielisz  jak stary dziad... 😁😁😁

Edytowane przez ogarek
Opublikowano

Mam świnie i bydło  i mam porównanie choćby z paszą jak miałem bydło i karmiłem je jak powinienem  to z byka gówno wielkie a na przednówku do świń jeszcze dokupić musiałem. A teraz bydło pasione gałęziami, świń coraz więcej a ja mam 2/3 magazynów pełnych zboża. Jesiennnego pokosu siana już nie robiłem bo po co skoro raz ze szusza a dwa oszczędnośc na paliwie, siatkach, folii, nawozie 

I teraz  sprzedaż miot od jednej maciory i mam kasy wiecej na koncie jak za 2 byki. więc dlamnie wybór jest oczywisty.

Wieprzowina będzie się opłacać ale tylko tym co maja cykl zamknięty i powyżej 24 prosiaków odsadzonych od lochy. Duńczykowcy to takie same durnie jak Ci co kupują cielaki i odsadki  i tyle samo z tego będą mieli 

Ciekawe jak u ciebie z bioasekuracją Żeś taki Hardy... Wjazd z niecką dezynfekującą, zamgławiany, posesja ogrodzona, siatki w oknach monitoring deratyzacja kot i pies wyeliminowany i scielenie słomą też... Jak nie widzisz asf to  daj se lepiej siana ze swoimi  mądrościami i je powolutku żgaj... 

Opublikowano

ja widze ASF jak stanie się najgorsze to przejde na wyłudzanie dopłat ale do bydła nie wrócę

Dam taki przykład  taki Yoda jemu się opłaci odsadki zgoda a ile zarabia  ok 500-1000 zł na odsadzie na jednym ha uchowa jedną mamkę i cielaka a jak by zaczoł hodować chronione ptactwo to tysiak za nic nierobienie plus dopłata więc sensu pracy w Polsce brak kompletnie

Opublikowano
kanalia36 napisał:

I teraz  sprzedaż miot od jednej maciory i mam kasy wiecej na koncie jak za 3 byki. więc dlamnie wybór jest oczywisty. 

to Ty bydło samym zbożem pasłeś😕??że od razu kilka hfów przyczyniło się do wzrostu twoich zapasów

Opublikowano

ja widze ASF jak stanie się najgorsze to przejde na wyłudzanie dopłat ale do bydła nie wrócę

To nie wyzywaj kolego innych od najgorszych bo jak ci ( nie daj Boże!!!) wybija całe stado i nie wypłacą odszkodowania, zakażą hodowli to możesz cieniej piszczeć. Musisz zasypiac mając tą myśl z tyłu głowy... 

Opublikowano

ursusie kilka to mam teraz

1 minutę temu, Berthold napisał:

To nie wyzywaj kolego innych od najgorszych bo jak ci ( nie daj Boże!!!) wybija całe stado i nie wypłacą odszkodowania, zakażą hodowli to możesz cieniej piszczeć. Musisz zasypiac mając tą myśl z tyłu głowy... 

kolego a słyszałeś o chorobie niebieskiego języka ?????  to taki bydlęcy ASF  u granic naszego kraju jest

Opublikowano

O widzisz zaczęły produkować zboze a ty je tak wyklinasz... 😁

Opublikowano
1 minutę temu, ogarek napisał:

O widzisz zaczęły produkować zboze a ty je tak wyklinasz... 😁

zboże to zaczoł produkować kurzak, hehehe

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v