Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może tu mi doradzicie. Późną jesienią zrobiłem talerzówką rzycho po mieszance i bardzo ładnie powschodziła i przezimowała  i jest zielona i ładna. Czy w taki sposób da mi plon czy musze przesiać pole? Naprawdę jest gęsta i zielona i dlatego nie wiem co robić. Doradźcie mi...

Opublikowano

Piteriiv, niestety ale nie wiem czy my to wytrzymamy, dużo kolegów ma już problem z kończąca się paszą a i niektórzy kredyty do spłaty i zbyt długo nie wytrzymią. Oby każdy przetrzymał jak najdłużej bo ta obecna cena to śmiech na sali. Mam 14 sztuk i co mam oddać je po tej śmiesznej cenie i mieć 2 lata w d....? Nie po to robię jeszcze na etacie, żona wstaje o 4.00 jak mnie nie ma do osprzętu żeby terez oddać (dosłownie oddać je) i być w plecy, trzeba kończyć z tym interesem, albo sie zjednoczyć i strajk,, niech minister nas usłyszy bo takie tłumaczenie że cena spadła bo nie ma zbytu ok ok rozumie ale to dlaczego handlarze jeżdżą i chcą wyrwać za te śmieszne ceny to bydło? Sami je zjedzą skoro nikt tego dalej nie chce, mydlenie mam oczy. Druga sprawa jest taki yutuber( Florkiewicz Motodoradca) gość się zajmuje tym co w tytule ale jeździ też po komisjach sejmowych i zgłasza swoje uwagi do proponowanych przepisów,( ale do sedna) on ma jakąś tam siłę przebicia bo stoją za nim jego widzowie a ja myślę że nasz Jacenty założyciel naszego agrofoto też miał by dzięki temu duże przebicie i jemu by nie robili problemu żeby spotkać się z ministrem rolnictwa, uczestniczyć w komisjach, może tu trzeba Jacentemu wskazać drogę by pokazywał naszym rządzący jakie mamy problemy i proponował związane z tym ustawy, według mnie ON jedyny z nas jako jednostka ma siłę przebicia by wytłumaczyć tym do góry że my już mamy dość, potrzeba zmian,

• Like 3
Opublikowano
1 godzinę temu, kris148a napisał:

Piteriiv, niestety ale nie wiem czy my to wytrzymamy, dużo kolegów ma już problem z kończąca się paszą a i niektórzy kredyty do spłaty i zbyt długo nie wytrzymią. Oby każdy przetrzymał jak najdłużej bo ta obecna cena to śmiech na sali. Mam 14 sztuk i co mam oddać je po tej śmiesznej cenie i mieć 2 lata w d....? Nie po to robię jeszcze na etacie, żona wstaje o 4.00 jak mnie nie ma do osprzętu żeby terez oddać (dosłownie oddać je) i być w plecy, trzeba kończyć z tym interesem, albo sie zjednoczyć i strajk,, niech minister nas usłyszy bo takie tłumaczenie że cena spadła bo nie ma zbytu ok ok rozumie ale to dlaczego handlarze jeżdżą i chcą wyrwać za te śmieszne ceny to bydło? Sami je zjedzą skoro nikt tego dalej nie chce, mydlenie mam oczy. Druga sprawa jest taki yutuber( Florkiewicz Motodoradca) gość się zajmuje tym co w tytule ale jeździ też po komisjach sejmowych i zgłasza swoje uwagi do proponowanych przepisów,( ale do sedna) on ma jakąś tam siłę przebicia bo stoją za nim jego widzowie a ja myślę że nasz Jacenty założyciel naszego agrofoto też miał by dzięki temu duże przebicie i jemu by nie robili problemu żeby spotkać się z ministrem rolnictwa, uczestniczyć w komisjach, może tu trzeba Jacentemu wskazać drogę by pokazywał naszym rządzący jakie mamy problemy i proponował związane z tym ustawy, według mnie ON jedyny z nas jako jednostka ma siłę przebicia by wytłumaczyć tym do góry że my już mamy dość, potrzeba zmian,

Ty pójdziesz strajkować,gówno z tego wyjdzie a 10 na twoje miejsce cielaków nakupi.chłopy są tępe i chciwe i to ich uj***e na amen.

Ceny nie ma i nie będzie prędko.mamy ponad rok od afery.normalny człowiek po aferze by się zastanowił co dalej,ilu tu się chwaliło że zwiększyło a nawet podwoiło ilość.koszty nie spadły więc od roku zapierdalają za darmo.

Opublikowano
1 godzinę temu, kris148a napisał:

Wśród rolników nigdy nie będzie solidarności. Po prostu hodowca bydła ma gdzieś tego, co uprawia warzywa, a tego co ma świnie, mało obchodzi sadownik. Kujawsko-pomorskie  - 6.3 + vat za hf. Jak coś się nie opłaci, jak teraz, trzeba likwidować, tu nic nie wymyślimy...

Opublikowano

W imię kasy, nikt z nami nie będzie gadał a on już mając taki portal się liczy, jak bym widział że jeździ i się udziela, tłumaczy tym w ministerstwie to sam pierwszy kasę na to wyłoże, i np wyjazd do Warszawy spotkanie z ministrem koszt jego 1000zl to my byśmy mu się zarzucili i dali 2 tys. Woził by nasze postulaty, uwagi itp. A druga sprawa to co do strajku to ja mogę być pierwszy ale samemu to by mnie w kaftan i do wariatkowa wywieźli, to trzeba grupą.

Opublikowano
2 godziny temu, bobienko napisał:

Ty pójdziesz strajkować,gówno z tego wyjdzie a 10 na twoje miejsce cielaków nakupi.chłopy są tępe i chciwe i to ich uj***e na amen.

Ceny nie ma i nie będzie prędko.mamy ponad rok od afery.normalny człowiek po aferze by się zastanowił co dalej,ilu tu się chwaliło że zwiększyło a nawet podwoiło ilość.koszty nie spadły więc od roku zapierdalają za darmo.

Tak jak wcześniej wspominałem w w poście zwiększają i trzymają ci którzy mają możliwości rozpisania bydła na znajomego brata kuzyna sąsiada i nieważne że nie ma z opasu opłacalności tylko zostaje ta dopłata dopóki bydła będzie dużo ceny nie będzie tak jak ze świniami a później może się to odwrócić

Opublikowano

Ludzie ale macie marzenia, hehhe

Po pierwsze Jacenty ma swoje gospodarstwo i biznes  wiec niema czasu ani chęci społecznie działać.

a po drugie jakie postulaty???? tu każdy ma inne, kłótnie i wyzwiska na tym forum , do tego masa handlarzy i klakierów handlarzy  na tym forum siedzi i torpeduje wszystko co im się nie podoba a wizjonerzy i eksperci jak ja są wyszydzani i wyśmiewani .

lepiej nie będzie bo kupno cielaków za chorendalne  sumy jak szło tak idzie , co z tego ze 5 małych się wycofa z hodowli jak jeden duży hodowca kupi cielaków za 30 małych hodowców i pogłowie cały czas wzrasta nie maleje.

A co do przeciągania tzw. liny z handlarzami ciekawe kto wygra??? handlarz który co najwyżej jak nie bedzie miał co kupić zwolni ludzi a samochód ciężarowy postawi w garażu, a firmę wyrejestruje czy rolnik który każdego dnia bydło musi karmić paszą która ubywa i za kasę której niema.

A po trzecie bez urazy znaczna część rolników jest horendalnie głupich   i kalkulatora urzywać nie umie tylko zapiepsza jak mały samochodzić, garb im rośnie , dziadki z ręciny dokładają  do  interesu a ten dalej hoduje 

Rol

Opublikowano

Jakie ceny za byki na dzień dzisiejszy w woj łódzkim??

Opublikowano (edytowane)

Kuźwa A tu kolejne się szykują do sprzedaży 😕 To narazie musza czekać  bo za pół darmo nie oddam 

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano
58 minut temu, jedrus2020 napisał:

A do Tychowa odezwałeś? Teścia ma do nich oddawać teraz byka Ale ich trzeba podobno pilnować.

Znajomi tak A osobiście nie , Ale pilnować trzeba każdego 😏

Opublikowano

Ursus..teraz nie wiem bo nie mam nic ale u mnie na okolicy płaci najwięcej i na ogólną wagę bez problemu pojedzie...tu z forum kilka osób mu sprzedaje 

tyle że po kasę to dobrze jest zadzwonić...

Opublikowano (edytowane)

handlarze bydła szukają, zaczęli chodzić po domach, u mnie ostatnia oferta za ładnego mm 7.5 za hf 7 brutto. powiedziałem ze poczekam aż po 8 dadzą. jak zgłodnieją i kasa im sie skończy to muszą kupić, u mnie paszy wystarczy.  nie oddam za darmo, za dużo pracy włożyłem.

jak będziemy trzymać się razem to zaczniemy godnie żyć, a mieszczuchy będą mogli źle o nas pisać i nie słusznie nas obrażać  ( to odnośnie komentarzy pod artykułami takim jak w wyborczej).

w kupie siła - mili państwo !!!!!!!!!!!!!!!! nie poddajmy się.

Edytowane przez Piteriiv
zmiana
  • Like 2
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v