Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dla tych co nie czytają cen mleka 😉, po co byki i krowy jak Zdzichu wyciąga 5 tys z hektara 🤣

Opublikowano
43 minuty temu, Ursus932 napisał:

Dla tych co nie czytają cen mleka 😉, po co byki i krowy jak Zdzichu wyciąga 5 tys z hektara 🤣

Przy kukurydzy 50T zielonki z hektara. Kiszonka po 150 zł tona. To jest do zrobienia.

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, TommyLee napisał:

Witam wszystkich. Mam pytanie :czy przy obecnych cenach pszenicy i innych zboz oplaca sie sprzedac kuku mokra czy lepiej zakisic dla opasow dolozyc bialka np sruta rzepakowa a pszenice sprzedac. Ilosci kuku 2ha a cena za mokra 400brutto. Jakie macie opinie o kiszonym ziarnie dla opasow?

Sołtys kiedyś się chwalił czymś taki trza go pytać 

A tak w ogóle co się z nim dzieje bo gdzieś przepadł po ważeniu tych swoich cielunów😉

Opublikowano

Przeprowadzka do cielakow i brak Internetu za karę. Baby nie zmienisz a nawet jak zmienisz to to i tak nic nie zmieni 😂

Opublikowano
Dnia 8.11.2020 o 18:37, krzysieek napisał:

Na kurczakach to kasa była,ale wiem że od kiedy zaczął się koronawirus na wiosnę to jest nieciekawie

Ładuje teraz u gościa co na wsad wstawia grubo ponad 200 tysięcy kurczaków to mówi , że aktualnie przez wirusa cały czas dokłada, a ubojnie przekładają odbiory  bo zbytu brak. 

Opublikowano

Kurczaków tzn mięsa jest tyle na rynku że niedługo będą z niego karme psom robić. Niektóre ubojnie robią dzień, dwa wolnego w tygodniu żeby nie kroić bo nie ma co z mięsem robić. Bańka kurczakowa pękła. Jest zajebista nadprodukcja, podobnie jak z wieprzowiną w Niemczech tak kurczaki u nas.

Opublikowano
9 godzin temu, TommyLee napisał:

Witam wszystkich. Mam pytanie :czy przy obecnych cenach pszenicy i innych zboz oplaca sie sprzedac kuku mokra czy lepiej zakisic dla opasow dolozyc bialka np sruta rzepakowa a pszenice sprzedac. Ilosci kuku 2ha a cena za mokra 400brutto. Jakie macie opinie o kiszonym ziarnie dla opasow?

Cena slabiutka. U mnie na wiosce duzo robi kiszoną a cena 50 brutto w skupie. Tylko ze dla krow

Opublikowano
52 minuty temu, Cybulek17 napisał:

Ładuje teraz u gościa co na wsad wstawia grubo ponad 200 tysięcy kurczaków to mówi , że aktualnie przez wirusa cały czas dokłada, a ubojnie przekładają odbiory  bo zbytu brak. 

A z czego dokłada? Pracuje gdzieś? Ma jeszcze jakieś interesy? Wszyscy k**wa dokładają, 20-50groszy złotowe do kilogram, a 200tysiecy kurczaków to ile złotych trzeba dołożyć? Nie mówimy o 5-10 tysiącach a o setkach. 

• Thanks 1
Opublikowano

Jałówka w dół coś 0.30/0.50 gr. Jutro miały trzy odjechać Lubelskie ale nie ma miejsca na aucie na jutro. 7.30 brutto max coś więcej w Lubelskim da się wyciągnąć? 

Opublikowano

22 minuty temu, przemek28_28 napisał:

A z czego dokłada? Pracuje gdzieś? Ma jeszcze jakieś interesy? Wszyscy k**wa dokładają, 20-50groszy złotowe do kilogram, a 200tysiecy kurczaków to ile złotych trzeba dołożyć? Nie mówimy o 5-10 tysiącach a o setkach. 

Współwłaściciel jednej z największych firm paszowych na rynku, biedy nima

Opublikowano
37 minut temu, AdamRo napisał:

Jeśli pójdą na rytualny to można i 7 żądać .

A to hf też na rytualny idzie🤔

Za hfy 6.50, no cóż chyba trza sprzedać 

Opublikowano (edytowane)

Chyba tylna lewa noga 😉 bo kulał jak wchodził pewnie dostał od kolesi pod700kg a już w żniwa wiedziałem że za wiele z niego nie będzie ciągle gdzieś z boku się trzymał 

Takie życie 🤷      

Nie ma kałduna  to i wybicie jest

Edytowane przez ab23
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v