Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Pitraszek napisał:

Kontrakty juz nie jeden stracil wszystko na nich. Umowy zabezpieczaja jedna strone. Oczywiscie nie rolnika

Ale to co jest tylko powiedziane że musisz im dostarczyć określoną liczbę sztuk? To na co mi taki kontrakt Jak nie ma określonej ceny. To jak iść do roboty i mieć tylko obowiązku A pracodawca jak będzie chciał to zapłaci.

Opublikowano

po pierwsze, ludzie w nawale obniżek wyprzedają swoje bydło, to primo, po drugo zrozumcie,że Polacy nie jedzą wołowiny. Mamy z tego co pamiętam popyt na poziomie 10-20% reszta musi być wywieziona, a skoro nie ma gdzie wywieźć to jak oczekiwać cen ? Sam trzymam z ojcem bydło, mam za miesiąc 4 sztuki do oddania, ale co mam z tym zrobić skoro ludzie i tak swoje oddadzą chociażby, aby część kosztów odzyskać i na chwilie mieć te 3 klocki za byka i poczuć sie bogatym.

Opublikowano
3 godziny temu, Ursus932 napisał:

@sumek666 dlaczego mój post znikł ,Ty usunął??

Ten pan nie zna regulaminu forum, więc rozdaje punkty i bany jak mu się podoba, niezależnie od zawartości i spójności postów, coś w stylu wody sodowej. Cena bydła spada , obecnie handlarze płacą  za byka i jałówkę od 6 do 7.2 brutto zł/ kg. Ale nie dajcie się zwariować i zachowajcie zimną krew, mięso zawsze jest potrzebne. Pozdrawiam 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, sumek666 napisał:

Czechy i Słowacja zamknęły granicę to transport na południe utrudniony.

nie jest to prawda ( żona pracuje w spedycji i właśnie ich kierowcy te granice przekraczali i nic nie było nawet żadnej kontroli)

Opublikowano
35 minut temu, juzek89 napisał:

Ten pan nie zna regulaminu forum, więc rozdaje punkty i bany jak mu się podoba, niezależnie od zawartości i spójności postów, coś w stylu wody sodowej. 

jak masz jakiś problem to nie musisz tutaj się udzielać. nie prowokuj mnie.

Opublikowano

"Jak poinformowali na konferencji prasowej premier Peter Pellegrini i minister spraw wewnętrznych Denisa Sakova, w ramach prewencji zamknięte zostaną szkoły, ośrodki narciarskie i kąpieliska. Wstrzymana będzie międzynarodowa pasażerska komunikacja lotnicza, kolejowa i autobusowa z jednoczesnym utrzymaniem transportu towarowego."

• Like 1
Opublikowano

@sumek666 wszędzie teraz gadają głupoty i robią wode z muzgnie wiem czy z godzina mineła jak do żony kierowcy dzwonili zaraportować co sie dzieje i właśnie te granice przekraczali i sie śmiała że w tv mówią że granice pozamykane 

gożej jest na granicy chyba ukraińskiej jak mówiła 

we włoszech jest problem bo towary jadą a nie ma kto odebrać 

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, sumek666 napisał:

dzisiaj na RMF po południu takie info podali. Słowacja wpuszcza tylko na teren kraju osoby zameldowane na pobyt stały w Słowacji.

Czechy sprawdzają wszystkich na wjeździe i wyjeździe i że od poniedziałku również zamykają granice. 

https://www.gazetaprawna.pl/artykuly/1459559,slowacja-koronawirus-zamkniete-granice.html

Tylko nigdzie nie pisze że tyczy się to też spedycji. A znając potrzeby to było by strzałem w kolano by zamknąć dostawy produktów spożywczych.

Teraz tylko spokój nas uratuje, mamy to samo jak rok temu po raporcie TVN gdzie ruszyła fala sprzedaży by cena nie spadła a właśnie te działania spowodowały obniżenie cen.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Panowie, nie ma czegoś takiego jak dobra cena u skupującego; każdy skupnik czy handlarz kupuje na cenę w danej ubojni za mięso i to one ustalają cenę w oparciu o swój zbyt w danej chwili.

Na obecną chwilę O klasa byka WBC- czyli standard HF lub pseudo- mieszaniec to 10.5-12.0zł; R - SM-MM 10.7 - 12.4; U - LM-CH-SM 10.7-12.7.

Byki O - wybicie 51-54%

Byki R - wybicie 54 - 60%

Byki U - wybicie 58 - 66%

Przeliczcie sobie teraz cenę przez wybicie i macie czarno na białym ile może Wam pośrednik maksymalnie zapłacić - od tego jeszcze odejmując koszt transportu i jakikolwiek zarobek + to, że najwyższe ceny są tam gdzie termin płatności jest najdłuższy. 

Chcesz w miarę cenę to czekaj za pieniędzmi MIN. 3 msc.

Tylko mi nie liczcie wszystkiego po maksymalnej cenie i wybiciu bo tak to nie działa.

Zazwyczaj któryś z tych czynników jest zachwiany termin/wybicie/klasowanie/płatność...

Edytowane przez OrlandoBG
  • Thanks 1
Opublikowano

Suzuki gratuluje że tak lubisz pośrednika.miales towar za 8 sprzedałem za 6.5.chyba żadna ubojnia w 2 tyg nie opuściła byka o 3.5 na wbc.no może się mylę?

Opublikowano

Hajs  jest też potrzebny. U kogo opas to dodatkowa opcja to teraz pisze pierdy. Poczekaj za kasa za mleko 3 miesiące albo innym produktem, a ceny w sklepie rosną przez panikę i co rodzina pożyczy...

• Like 1
Opublikowano
suzuki18l napisał:

14 godzin temu, jedrus2020 napisał: suzuki Ty jesteś ten sam suzuki co ma kanał na yt ? tak kiedyś ogladlem twoje filmiki na yt . Jak się zakończyła sprawa z zapaleniem płuc? Doszlesz jakoś do zdrowia?

Opublikowano
10 godzin temu, OrlandoBG napisał:

Chcesz w miarę cenę to czekaj za pieniędzmi MIN. 3 msc.

Jak sobie właściciel ubojni lub handlarzyna chce zarobić na lokacie krótkoterminowej to niech wpłaca tam własne pieniądze a nie operuje pieniędzmi rolnika.

Przez 15 lat nigdy nie czekałem na kasę dłużej niż miesiąc.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v