Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

A to dobrych ziem się w dzierżawę nie bierze tylko piachy tak? A kto mówił że dla bydła siać? Można jeszcze płody sprzedawać wiesz? Nie samym bydłem się żyje

Soltys kawałek nas dzieli a dwa światy normalnie... co u nas się wyprawia z dzierżawami to by książkę napisał...

Edytowane przez Rolnik_Kujawy
Opublikowano

Gałęzie zostały dla jego 5 sztuk, a ma na sprzedaż siano i sianokiszonkę, już Wam przedstawiał asortyment. 😄 

Opublikowano

Mogę Ci streścić .     Nie opłaci się    . Nie znasz się , jest zysk....

Opublikowano

Wytłumaczcie mi co wam da to pierd....nie o tym że się nie opłaca.Poczujecie się lepiej czy co? Po drugie skąd wiecie? Płacicie za niego, widzieliście wydatki i zyski? Jeśli by się nie opłacało i by ktoś dokładał to by zrezygnował.Moze to hobby? Nie wspomnę już o tym mieszaniu ZUS-u do rolnictwa aby tylko udowodnić że się nie opłaca, to tak jakby porównywać gówno do twarogu.Jak czytam te wasze komentarze to aż mnie krew zalewa.Pozdrawiam serdecznie

• Like 4
  • Thanks 1
Opublikowano
9 godzin temu, Piegus napisał:

Gałęzie zostały dla jego 5 sztuk, a ma na sprzedaż siano i sianokiszonkę, już Wam przedstawiał asortyment. 😄 

ale sianokiszonka z jakich traw ? Jest w tym lucerna albo koniczyna ? Bo jak ze zwykłych dzikich łąk niepodsiewanych X lat ani nieodnawianych to zapomnijcie o tym że ktoś się połasi na takie śmieci i kupi po 120 zł/szt....

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, soltys48 napisał:

Czekam na kasę z prowu 

A teraz chce ładowarkę 

Jeszcze nie kupiłeś ładowarki? Same graty ,czy za drogie się trafiają?

Edytowane przez juzek89
Opublikowano

wam sie nie opłaci a u mnie wczoraj był gość który mieszka w miescie ponad 80 km w jedno strone  Wydzierżawił około 1 ha pola pięć km. odemnie w srodku lasu i prosił abym mu tą połać zaorał Chciałem delikatnie go zniechecić do korzystania z moich usług i krzyknełem mu 4 stówki bo powierzchnia mała a dojazd i kształt działki zniechęcający  do pracy dużym sprzętem On bez namysłu przystał na cenę Potem dowiedziałem sie że za dzierżawę bedzie bulił 8 setek a o dopłatach nawet nic nie wie (i tak mu nie przysługują bo nie cały hektar) To juz sam nie wiem jak to jest z tą opłacalnością 😁Mysle ze jeszcze wyrwę od niego pare stówek za inne uprawowe prace

Opublikowano
1 godzinę temu, Dwaplusjeden napisał:

Płacicie za niego, widzieliście wydatki i zyski? Jeśli by się nie opłacało i by ktoś dokładał to by zrezygnował.

zadałem proste pytanie: czy ktos da rade utrzymac sie z opasów bez dopłat,  nikt nie podjął tematu, cisza .... dla mnie odpowiedz jest prosta, opłacalność to mit, moje proste pytanie obnaża całą prawde, nikogo tu nie chce obrazić, wrecz przeciwnie, porozmawiać na argumenty, ale nie ma z kim ...... 

Opublikowano
19 minut temu, rejvas napisał:

zadałem proste pytanie: czy ktos da rade utrzymac sie z opasów bez dopłat,  nikt nie podjął tematu, cisza .... dla mnie odpowiedz jest prosta, opłacalność to mit, moje proste pytanie obnaża całą prawde, nikogo tu nie chce obrazić, wrecz przeciwnie, porozmawiać na argumenty, ale nie ma z kim ...... 

Z 40-50 sztuk nie da rady, wegetacja to mało powiedziane... A że każdy dokłada z rent taty, rzepaku, buraków czy wypłaty kobiety, to się opłaci...

Opublikowano

mnie to bardzo dziwi takie naiwne podejscie niektórych do tematu, bo jak ktos idzie w kierunku opasów, buduje obory, inwestuje w maszyny to powinien brać pod uwage możliwość że dopłat może nie być, opłacalność pozostaje na tym samym poziomie, a tu kredyty do spłaty i co wtedy ? przynajmniej tak powinien do tego podchodzić ktoś kto inwestuje setki czy nawet miliony złotych w ten kierunek .....

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Dodaj nową pozycję...
v