Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 24.01.2020 o 09:27, soltys48 napisał:

stoi od wczoraj wieczora w oczekiwaniu na załadunek 🤣 na bazie u znajomych

Załadunek będzie jak zaległe faktury zostaną opłacone 

I jak się skończyło?

Opublikowano

Weźcie przeczytajcie ostatnie dwie strony tego tematu .. " ten nie płaci , tamten nie płaci handlarzom , ten rolnikom , cena realna bez oszuszikwania na wadze , wyższa cena z oszukiwaniem na wadze " .. Panowie gdzie my żyjemy ?! To wszystko co się dzieje na polskim rynku powinno być prawnie obostrzone i wyregulowane .. Rolnik zapoerdziela dwa lata przy opasie żeby sprzedać go za grosze i jeszcze jakiś handlarzyna na nim zarabia nie płacąc w terminie !!! 

Pierwsza rzecz to kupcie sobie swoje wagi !!! To wyeliminuje oszustów z rynku .. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, WiesławZetor napisał:

Kolego, nie masz zboczonego obrazu rzeczywistości. Podobają mi się Twoje poglądy, bo masz trzeźwe spojrzenie na rynek bydła. Jestem po 60-ce, więc już może nie powinienem się udzielać, ale dobrze prawisz. Dla mnie 6.0-6.5 czy 7.0-7.5 za mięsnego byka to śmiech, a raczej dramat. Tu nie ma opcji, by był zysk. Tu jest spora dokładka.

Oczywiście .. Tu jeszcze dużo młodych u których jeszcze kręgi i dyski w kręgosłupie dobre to mogą sobie pozwolić na orkę za darmoche i nabijają sakwę dla naganiaczy ..

3 minuty temu, AdamRo napisał:

Ale drastycznie spadnie cena ;)

Ale Taki jak Ty mnie nie okradnie .. a przynajmniej będę w stanie sprawdzić twoja rzetelność a potem ewentualnie odkręcić Ci koła z samochodu w ramach rekompensaty za poprzednie kradzieże .. 😁

Edytowane przez tomaszmab
Opublikowano
1 minutę temu, AdamRo napisał:

Ale drastycznie spadnie cena ;)

Uprzedziles mnie. Pare stron wczesniej ktos pisal, ze 6,7 netto za HFa na dzis to MALO

Dopiero wiekszosc by oczu dostala jakby KAZDY mial wage i by zobaczyli WSYSCY co to jest normalna cena.

Zreszta, czesto sa tu rzucane faktycznie ceny z zakladow, wiecie po ile % sie HF wybija i dalej wierzycie w HFy po 7-7,5 netto.

• Like 4
Opublikowano

Kentar. nadal podtrzymuję że to stanowczo za mało. swoją wagę mam od początku. niedługo buduje najazdową 18m to całkiem wygoda będzie. osi nadal 12.5 za byka to wyjdzie lepiej niż 6.7 netto.

Opublikowano
16 minut temu, Kentar napisał:

Uprzedziles mnie. Pare stron wczesniej ktos pisal, ze 6,7 netto za HFa na dzis to MALO

Dopiero wiekszosc by oczu dostala jakby KAZDY mial wage i by zobaczyli WSYSCY co to jest normalna cena.

Zreszta, czesto sa tu rzucane faktycznie ceny z zakladow, wiecie po ile % sie HF wybija i dalej wierzycie w HFy po 7-7,5 netto.

Rozumiem ,że żaden handlarz nie będzie skupował harytatywnie ale waga powinna być uczciwa a cena kwestią dogadania się

W Polsce z bydlem jak z samochodami

dasz wysoka cene za hf to kupisz, nie cofniesz licznika w samochodzie to nie sprzedaż

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
16 minut temu, kali2107 napisał:

Kentar. nadal podtrzymuję że to stanowczo za mało. swoją wagę mam od początku. niedługo buduje najazdową 18m to całkiem wygoda będzie. osi nadal 12.5 za byka to wyjdzie lepiej niż 6.7 netto.

Dużo rocznie odstawiasz ? Bo ceny podajesz jakie na zakladach dostają pośrednicy. Za pojedyncze sztuki rolnik dostanie około 50 gr mniej.

3 minuty temu, 6MaaJsTeR9 napisał:

Rozumiem ,że żaden handlarz nie będzie skupował harytatywnie ale waga powinna być uczciwa a cena kwestią dogadania się

W Polsce z bydlem jak z samochodami

dasz wysoka cene za hf to kupisz, nie cofniesz licznika w samochodzie to nie sprzedaż

W tej chwili przy uczciwej wadze, za hfa handlarz nie ma prawa dać więcej niż 6,3 netto i to za dobrego hfa nie pasionego gałęziami.

• Thanks 1
Opublikowano
8 minut temu, kali2107 napisał:

40 netto waga. plus ppdbudowa

Za jakieś 200 opasów się zwróci jak 300 zł na sztuce Ci zostanie .. 

Opublikowano

nie dużo. 12 szt co miesiąc. A jak mi się uda w tym roku dobrze cielakow zakupić to kanion co 2 miesiące od grudnia i jak na tym nie zarobie to zamykam w pizdu to 😂

Opublikowano
9 minut temu, AdamRo napisał:

Dużo rocznie odstawiasz ? Bo ceny podajesz jakie na zakladach dostają pośrednicy. Za pojedyncze sztuki rolnik dostanie około 50 gr mniej.

W tej chwili przy uczciwej wadze, za hfa handlarz nie ma prawa dać więcej niż 6,3 netto i to za dobrego hfa nie pasionego gałęziami.

Ale żeś mnie teraz rozbawił totalnie .. Panie bądź pan człowiek i powiedz dla chłopa że dokłada do niego .. Może wielu zagubionych hodowców HFow oprzytomnieje jak im uczciwy handlarz powie ze rolnik nie dość że traci na samych paszach to jeszcze Ciebie otrzymuje .. 6,3 netto toż to się dokłada do niego i to nie mało !!!

Opublikowano
56 minut temu, kali2107 napisał:

40 netto waga. plus ppdbudo

Znajomy kupił roczną wagę z GS i firma co stawiała za przeniesienie tej wagi  zażyczyła sobie 20tys

Opublikowano
1 godzinę temu, kali2107 napisał:

niedługo buduje najazdową 18m to całkiem wygoda będzie.

Tylko pamiętaj, że przy ważeniu zestawu przyczepa powinna być wypięta z zaczepu, nie muszę chyba tłumaczyć dlaczego.

Pan B. nigdy nie płacił w terminie i przez 20 lat robi to nieprzerwanie. Firma upadała, bankrutowała i odradzała się jak feniks z popiołów. Nic nowego.

Opublikowano
3 godziny temu, krzysztof1987 napisał:

kolego jak im sie pod nogami paliło to sami nie wiedzą ile spółek założyli 

my sprzedawaliśmy bydło jednej spółce inna płaciła za 3 mies jescze innej i jeszcze inna płaciła i tak na koniec sie działo 

a zakład uboju mieli w końskowoli 

Krzysiu z jakich okolic jesteś? 

Opublikowano

@chuck00, dlaczego uwazasz, ze powinna byc wypieta? Jesli caly zestaw miesci sie na wage, to nie widze takiej potrzeby. W ogole jak ktos chce tanio zrobic sobie wage najazdowa, to wystarczy ze platforme zrobi taka, aby wazyc jedna os i potem wszystko sumujemy, oczywiscie najazd z betonu musi byc wylany w poziomie i ponad dwukrotna dlugosc zestawu, tak aby podczas wazenia pierwszej i ostatniej osi, zestaw stal na jednakowym podlozu i poziomie.

Opublikowano
2 godziny temu, AdamRo napisał:

Pośredniczysz w obrocie pułtuszami tak zrozumiałem z wpisów.

Powiedz jak wyliczyleś te 6,3 + podatek?

Opublikowano
8 godzin temu, mareknh napisał:

@chuck00, dlaczego uwazasz, ze powinna byc wypieta? Jesli caly zestaw miesci sie na wage, to nie widze takiej potrzeby. W ogole jak ktos chce tanio zrobic sobie wage najazdowa, to wystarczy ze platforme zrobi taka, aby wazyc jedna os i potem wszystko sumujemy, oczywiscie najazd z betonu musi byc wylany w poziomie i ponad dwukrotna dlugosc zestawu, tak aby podczas wazenia pierwszej i ostatniej osi, zestaw stal na jednakowym podlozu i poziomie.

do towaru który zyje i reaguje taka waga nie zda egzaminu , to tylko do ważenia ładunków stałych ,

Opublikowano

Masz racje, nie pomyslalem o tym, ja mam w planach zrobic to glownie pod wazenie przyczep ze zbozem, a jesli chodzi o bydlo, to jeszcze uwiazane na samochodzie jakos by dalo rade, ale luzem juz nie bardzo

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v