Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 godzin temu, DANDYS napisał:

PAnowie szybkie pytanie , jak ta make ziemniaczana rozrobić dla cielaka ? 

Kolego spróbuj wywaru z tą korą dębowa.U mnie od wtorku leciało z cielaka jak z kranu.Był wet okazało sie że kryptosporydioza dał mu kroplowki i zastrzyki proszki do mleka ale dużej poprawy nie było w czwartek myślałem że już po niej bo nawet nie chciała wstać,Ale sie nie poddawałem odstawiłem mleko i co 5 godzin dawałem jej po litrze wody 50° rano i wieczorem z proszkiem jakimś na D (musiał bym isc dokładnie zobaczyć nazwę) a 2 razy na dobe elektrolity ii 2 razy ten wywar po pół litra w odstepach po 12 godzin.Przez 5 dni można powiedzieć że zamieszkalem w oborze ale dzisiaj wchodząc rano  zauważyłem że zaczęła przeżuwać i brykać a biegunka nie ustała ale jest duża poprawa i krew znikneła z kału.Także walcz nie poddawaj się i nie dawaj stu rzeczy na raz tylko trzymaj się jednego i najważniejsze systematycznie to rób, u mnie bardzo dobra wet sama była wczoraj w szoku że udało się ja uratować

Opublikowano
Ursus932 napisał:

3 godziny temu, Adrian3210 napisał:

Ja zapytam z innej beczki. Czy opłaca się hodować tak ok 5 szt byków, jako dodatkowy dochód, pracując na etacie?

Tu i tak się nie dowiesz ,bo zaraz podśmichujki i nic więcej

Właśnie widzę, szkoda było tylko pytać...

zetorki12 napisał:

24 minuty temu, Adrian3210 napisał:

Ja zapytam z innej beczki. Czy opłaca się hodować tak ok 5 szt byków, jako dodatkowy dochód, pracując na etacie?

Zależy czym będziesz je żywił . Skoro ludzie hodują , to widocznie coś zostaje .

Kiszonka qq, osypka i siano 😉. A Ci co mówią, że się nie opłaca, to wiadomo przy większej ilości wieksza opłacalność. Nie każdy chyba zaczynał, odrazu od postawienia 30 szt... Tym bardziej że z czasem człowiek się uczy i nabiera doświadczenie.

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Adrian3210 napisał:

Kiszonka qq, osypka i siano 😉. A Ci co mówią, że się nie opłaca, to wiadomo przy większej ilości wieksza opłacalność. Nie każdy chyba zaczynał, odrazu od postawienia 30 szt... Tym bardziej że z czasem człowiek się uczy i nabiera doświadczenie.

Kolego tylko ta nauka cię bedzie kosztować i czasu i pieniedzy a na końcu i tak jebniesz dziadostwo w cholere.

zarobisz przy wysokich cenach tysiaka po 24 miesiącach 40 zł za sztuke na miesiąc .

a i tak nie zarobisz bo skoro się uczysz  to pare upadków zaliczysz, biegunek rachunków od weterynarza.

Kolego lepiej wyjdziesz na zbieraniu butelek i puszek po piwie, a i jakaś miła uśmiechnieta spawareczka do robiórki sie trafi:D

Opublikowano
2 minuty temu, kanalia36 napisał:

Kolego lepiej wyjdziesz na zbieraniu butelek i puszek po piwie, a i jakaś miła uśmiechnieta spawareczka do robiórki sie trafi:D

ewentualnie za jakies drobne złom skupowac regularnie, żreć nie woła, może leżeć a po 2 latach sprzedac i na to samo wyjdzie :D

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, kanalia36 napisał:

4 minuty temu, Adrian3210 napisał: Kolego lepiej wyjdziesz na zbieraniu butelek i puszek po piwie, a i jakaś miła uśmiechnieta spawareczka do robiórki sie trafi

Kanalia szukam do zbioru kamieni ,jesteś chętny ?tobie dam 10 zł za godzinę😎,praca w wielkopolsce 😏u znanego farmera ale ja pośrednicze ,mogę załatwić nocleg za darmo ...z bykami w oborze 😝

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Menele świata bójcie się. My rolnicy już przebywamy po wasze śmietniki. Żadna puszka czy butelka nam nie umknie.

PS- żeby tylko Ci złodzieje handlarze nie poszli za nami w ten biznes aby pośredniczych między nami a przetwórcą😂

• Haha 3
Opublikowano
14 minut temu, Adrian3210 napisał:

Wszystko zależy od Twojej gospodarności tego w jakiej cenie wyprodukujesz pasze kupisz cielaka czy będzie chorował i jakiej cenie go sprzedasz za 2 lata a to jedna wielka loteria. Ja trzymam bo mam dużo odpadów ziemniaka z którym nie mam co zrobić, dużo łąk słomy i zboża.Nie powiem że dokładam bo bym tego nie robił ale nie raz nie wiele jest zysku.Sam pracuje na etacie i wiem że nie jest łatwo pogodzić te dwie rzeczy ze sobą

Opublikowano
1 godzinę temu, Adrian3210 napisał:

Możecie sobie darować dzięki. nie było pytania

a dla mie podstawa to dostęp do dopłat , branie np. łąki bez dopłat w celu zrobienia paszy dla byków to głupota . wszystko zależy czy masz swoją ziemie i dopłaty , troche farta też się  przyda , i kupno odpowiedniego cielak .

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, jarecki napisał:

a dla mie podstawa to dostęp do dopłat , branie np. łąki bez dopłat w celu zrobienia paszy dla byków to głupota . wszystko zależy czy masz swoją ziemie i dopłaty , troche farta też się  przyda , i kupno odpowiedniego cielak .

Ja uwazam że dobrych łąk za flaszkę nigdy dość!!! 

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Gringo1 napisał:

Najlepiej spic dziada i niech dajw wszyatko. Zaa bezcen

Jakie za bezcen?oddac doplate i 500 czynszu rocznie na gebe to na byku okradanie samego siebie.sam to puzno zrozumialem😭

Opublikowano
8 minut temu, HF86 napisał:

Jakie za bezcen?oddac doplate i 500 czynszu rocznie na gebe to na byku okradanie samego siebie.sam to puzno zrozumialem😭

A ja jak nie chciałem dać pszenżyta dla kur właścicielowi pola to mnie wygonił.. i masz interes nikt nakładu nie zwrócił i jeszcze za chama uchodze teraz😳

31 minut temu, Berthold napisał:

Ja uwazam że dobrych łąk za flaszkę nigdy dość!!! 

Co to znaczy dobra łąką wg. Ciebie?

Opublikowano
5 godzin temu, Ursus932 napisał:

Kanalia szukam do zbioru kamieni ,jesteś chętny ?tobie dam 10 zł za godzinę😎,praca w wielkopolsce 😏u znanego farmera ale ja pośrednicze ,mogę załatwić nocleg za darmo ...z bykami w oborze 😝

Te te cwaniak😉

Coś ,ze jutro biernat lekka korekta w dół

Opublikowano
30 minut temu, damian007 napisał:

A ja jak nie chciałem dać pszenżyta dla kur właścicielowi pola to mnie wygonił.. i masz interes nikt nakładu nie zwrócił i jeszcze za chama uchodze teraz😳

Siana na gruntach ornych w dobrym rozłogu co najmniej 10 ha, wałowana wiosną... A tak na poważnie - dobra Łąka za flaszkę to taka gdzie jest ładna trawa duży plon i była regularnie koszona , i najlepiej żeby ta flaszkę postawił właściciel nieruchomości za usługę... 😁😁😁

Opublikowano

@soltys48 no co ,Ty będziesz miał czysto w polu A ja przy okazji coś zrobię 😏będzie z czego dołożyć do bydła 😎

Opublikowano
42 minuty temu, damian007 napisał:

Ile chciał tego zboża dla kur i ile ty kosisz zboża ?

Opublikowano

toż pisałem,ze lekko w dól

8 minut temu, Ursus932 napisał:

@soltys48 no co ,Ty będziesz miał czysto w polu A ja przy okazji coś zrobię 😏będzie z czego dołożyć do bydła 😎

taaa i łeb mi pęknie od jego pierdolenia...już mi Grzesio wystarczy

Opublikowano
Berthold napisał:

30 minut temu, damian007 napisał:

Siana na gruntach ornych w dobrym rozłogu co najmniej 10 ha, wałowana wiosną... A tak na poważnie - dobra Łąka za flaszkę to taka gdzie jest ładna trawa duży plon i była regularnie koszona , i najlepiej żeby ta flaszkę postawił właściciel nieruchomości za usługę... 😁😁😁

Jest też opcja zagrodzić i niech krowa sama zbiera tą trawę. Wtedy cala sztuka w tym żeby nie zainwestować w nią rocznie więcej niż jest wart jej odsad.

• Like 1
Opublikowano

Tereny rozne.kolo mnie jeszcze czynsz doplacic trzeba a u kumpla 50 km dalej doplata pol na pol zero zainteresowania zwlaszcza trawami

Opublikowano
9 minut temu, Yoda napisał:

Jest też opcja zagrodzić i niech krowa sama zbiera tą trawę. Wtedy cala sztuka w tym żeby nie zainwestować w nią rocznie więcej niż jest wart jej odsad.

u mie tak sensownie czas wypasu to 6 mies.czyli na drugie 6 trzeba dokarmić przyjme iż 1 balot siana z  prasy sipmy starczy na 14 dni czyli na  180  dni trzeba 13 belek .ewentualnie zboża przy gorszej  jakosci pastwiskach , zakładając ekologie na 1 bydlaka trzeba 3 ha. na rok . 3 ha= 3 tys dopłat      odsadek = ?   Jak zechcemy rozsiać nawóz , kupić stadnika ..................

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v