Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam. Zetor Forterra 9641 zaczął mi strasznie gwizdać, poszukałem, popytałem i wyszło na to że to wałki jednostki wyważającej. Wie Ktoś o co chodzi, co to jest? Pozdrawiam

Opublikowano

Znam temat kolego już 2 razy w mojej forterre to przerabiam 1 raz po 3000mtg i miesiąc temu jak ma 3200 znowu mi zaczęło gwizdac Jak masz jakieś pytania chętnie odpowiem znam to już na pamięć To jest taki świdrujacy gwiazd?

Opublikowano

Naradzie można jeździć nic się nie stanie ale lepiej to wymienić jak jest wolny czas np zima. Bo za jakiś czas można rozrząd rozwalić. Ale nie tak od razu. Koszt części i uszczelek około 2000zl jeśli sam to wymienisz mechanik weźmie drugie tyle za robotę. Samemu też można ale trzeba odjechać przednia oś zdjąć miskę i rozrząd rozkręcić trochę zabawy jest A czy można całkiem wywalić to niewiem naradzie u mnie wymieniłem 2 raz i jak jeszcze raz mi to zacznie gwizdac to sprubujes to też całkiem wywalić. Np w polskich Ursusach c380 itd tych starych. To takie walki to była opcja w katalogu czyli nie misi tego być. Ale w w forterre to głowy nie dam Jak byś zdecydował się rozbierać to samemu to napisz powiem co i jak

Opublikowano (edytowane)

wygląda na to ,że czym nowsze modele tym gorsze !!  Mam 10540 z 1999 roku z przebiegiem ponad 6tys. i cały silnik w oryginale łącznie z turbiną . Nie dymi ,nie żre oleju ,choć mam świadomość ,że wciąż tak nie będzie 😄

Kolego "aprochota" ,aproppo tych wałków i łożysk - jakiej firmy  łożyska wstawiałeś  ?

Edytowane przez DarekD
Opublikowano

Wałki i łożyska były oryginały z zetora. No i właśnie niewiem czemu u mnie po 200 mtg znowu to wysiadło na walkach było widoczne zużycie tam gdzie łożyska się slizgaja. ZgadAm się im nowsze tym gorsze mój jest z 2007 r i oprucz tych wałków i pompy wody to nic innego się nie dzieje. Syn ma praktyki w serwisie zetora to mówi że w tych nowych jak już są starowniki to masa błędów się pojawia

Opublikowano
22 godziny temu, mariusz(ZDUN) napisał:

w tych silnikach najlepiej stosować oleje mineralne 15w40 o ile nie ma DPFu jak ma dpf to stosuje się oleje niskopyłowe

Wiesz ,też mi to przyszło na myśl tym bardzie ,że w tym roku zalałem (zamiast wcześniej stosowanego 15W40) Aralem 10w40.

Tylko wyjaśnij mi , dlaczego " lepiej typowo mineralny 15W niż półsyntetyczny 10W" ? Wiem ,że wyraz "półsyntetyczny " nie oznacza ,że tak nazywany olej nie  jest w połowie ,ani nawet w 1/4 syntetyczny ,ale patrząc na parametry oleju 10W powinien lepiej chronić silnik przy zimnym rozruchu i pracy po rozgrzaniu chociażby ze względu na dużo wyższy wskaźnik lepkości ?? 

Opublikowano

Mam pytanie do was. Ostatnio zaslepilem i wywaliłem całkiem egr wraz z chlodnicą i wężami. Została mi tylko jedna nie podłączona kostka może ktoś wie co z nią zrobić? Na desce nic się nie świeci. Ale może by wywalić jakiś bezpiecznik? Żeby nie było napięcia w niej

Opublikowano

Kostki idą do pompy wtryskowej jak dobrze pamiętam, a co do wywalenia bezpiecznika to po prostu sprawdz który to raczej powinien być, a swoją drogą to ciekawy jestem jak wam przeglądy będą te maszynyn przechodziły jak się naprawdę za to wezmą :) bo połowa jeżdzi bez EGRu DPFa i tym podobnych ustrojstw.   Międzyrzec Podlaski to blisko mnie ja jestem z pod zbuczyna, co do oleju 15w jest trochę gęstszy i tak łatwo nie wypływa z łożysk jak 10w. Niestety tak to wymyślili w sumie jest to jedyny ciągnik który znam, żeby miał jednostki wyważające na łożyskach a nie na panewkach , wywalać nie polecam chyba, że komuś wibracja nie przeszkadza to owszem :) w JD i renault na silniku JD jak wywalalli to się błotniki przednie urywały i trzęsło jak cholera , wiem bo pare razy to odtwarzałem bo "oszczędnych " sprzedających.... więc podejżewam ze tu moze być podobnie.

Opublikowano

Zbuczyn to prawie rzut beretem, kombajn zbożowy Claas tam kupiłem. Wracając do wałków wyważających, rozmawiałem z mechanikiem który mówił że wszystkie Zetory starego typu tego nie miały i jakby miał ciągnik z takimi wałkami to od razu by je wywalił.

Opublikowano

A że się tak wtrącę... czy możliwe aby perkins A4.248 (prawdopodobnie  z JCB koparkoładowarki - żółty blok) był oryginalnie bez przeciwwag? Bo całego tego balansera na pewno nie ma a przeciwwag też nie widziałem.... może zły wał ktoś tam włożył? Kupiłem kiedyś taki silnik, zamontowałem do MF3060 i właśnie te drgania powyżej 1000obr irytują

Opublikowano

O kurde nie pamiętam dokładnie ale jak w manitou robiłem silnik jednostki nie miał napewno ale jak wał wyglądał ...... zabij nie pamiętam, tylko tu masz jeszcze jedną sprawę bo silnik wisi na poduszkach a nie jest skręcony na sztywnio wic poduszko tłumią drgania.

• Thanks 1
Opublikowano

witam mam pytanie na temat forterry, słychać u mnie na obrotach taki jakby świst czy szum inny niż turbina i wyczytałem że mogą być wałki wyważające, ale nic nie bije nie stuka i zastanawiam sie czy w ogóle jest sens sie za to zabierać, czy jedynym objawem jest dźwięk, czy może to uszkodzić silnik, bo nic więcej mu nie dolega a roboty troche jest, jeżeli przyjdzie wymienić te wałki koszt też nie mały to już bym wolał je może zregenerować, a problem jest taki że nie ma u mnie żadnych warsztatów i żadnych nie znam, tylko mechanicy objazdowi. Słyszałem dźwięk wcześniej ale nie zwracałem na niego uwagi bo w szkole mieliśmy proxime na Lce i tamten wył jeszcze bardziej i myślałem że ten typ tak po prostu ma. przebieg 6k i po za osprzętem nic nie ruszane, olej 10w40