Skocz do zawartości

Dzierżawa gruntów pod fotowoltaike

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, RU68 napisał:

Po pierwsze to to podatek od gruntu użytkowanego pod działalność gospodarczą jakbyś miał coś wspólnego z działalnością byś wiedział 

Widzę, że ty i twój "podatek od inwestycji 2% do urzędu gminy" wiecie wszystko najlepiej :) Skoro nawet google nie słyszało o takiej bzdurze, to znaczy, że jesteś jakimś prorokiem.

Raz coś gadasz o jakichś odpisach amortyzacyjnych (co to w ogóle obchodzi właściciela gruntu?), raz o podatku od nieruchomości (tylko  nie wiesz jak się to nazywa), raz jeszcze coś innego. Daj jakąkolwiek informację z jakiejkolwiek gminy nt. tego podatku to może ktoś ci uwierzy, bo wytłumaczyć nie umiesz o co chodzi

Edytowane przez mikosss
Opublikowano (edytowane)

Dobrze ze się wycofał z czegoś czego nie ma.... Jakiś czas i zrozumie że nie trzeba pozwolenia ani zgłoszenia na wiaty do 50 m2 😋

Na razie nie rozumie że coś przykręcone co można zdemontować to jest nie trwałe połączenie z gruntem.... Ale widać urzędas nie podpowiedział 🤔

Edytowane przez ogarek
Opublikowano

Gada totalne bzdury i sam nie wie o co mu chodzi... Nawet nazwać nie umie tego swojego fikcyjnego podatku 2%. Może chciałby przytulić parę złotych i sam go wprowadzić 😄

Opublikowano
1 minutę temu, mikosss napisał:

Widzę, że ty i twój "podatek od inwestycji 2% do urzędu gminy" wiecie wszystko najlepiej :) Skoro nawet google nie słyszało o takiej bzdurze, to znaczy, że jesteś jakimś prorokiem

Jak nie potrafi ktoś wprowadzić odpowiedniej frazy to google nie znajdzie do tego też trzeba trochę wiedzy .A tu cytat dot podatku od "nieruchomości"-Podatek od nieruchomości mają obowiązek płacić właściciele oraz użytkownicy wieczyści nieruchomości. W przypadku współwłasności gmina wydaje jedną decyzję w sprawie wysokości podatku. ... Nie ma znaczenia, kto zapłaci podatek — jego opłacenie to solidarny obowiązek podatkowy.7 sie 2019 i mpytanie jak inwestor może się stać użytkownikiem wieczystym

Opublikowano (edytowane)
Dnia 16.01.2021 o 11:59, RU68 napisał:

Jeszcze zapomniałem o istotnym elemencie do UG odprowadzamy dodatkowo  podatek w wysokości 2% wartości inwestycji 

Wróć chłopie do tego co pisałeś.. Bo widzę że tak jak pisałem mylisz sprawy i pojęcia i tyle i robisz śieczkę 

Edytowane przez ogarek
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, RU68 napisał:

Jak nie potrafi ktoś wprowadzić odpowiedniej frazy to google nie znajdzie do tego też trzeba trochę wiedzy .A tu cytat dot podatku od "nieruchomości"-Podatek od nieruchomości mają obowiązek płacić właściciele oraz użytkownicy wieczyści nieruchomości. W przypadku współwłasności gmina wydaje jedną decyzję w sprawie wysokości podatku. ... Nie ma znaczenia, kto zapłaci podatek — jego opłacenie to solidarny obowiązek podatkowy.7 sie 2019 i mpytanie jak inwestor może się stać użytkownikiem wieczystym

No tak. Przytoczyłeś nam co to jest podatek od neiruchomości (który jeszcze na ostatniej stronie mówiłeś, że nazywa się inaczej). I co z tego wynika? Podatek od nieruchomości to podatek, który każdy dobrze zna jeśli ma nieruchomość. Gdzie tu jest jakieś 2% od inwestycji? Płatne przez właściciela - żadna nowość. Każda umowa dzierżawy gruntu pod PV zawiera zapisy, że inwestor zwraca tą kasę właścicielowi. Straszysz jakimś goownem, a chodzi ci o najzwyklejszy podatek od nieruchomości... Śmiech na sali kto tu sie wypowiada... Poziom podobny do gościa, który myli VAT z dochodowym :)

Edytowane przez mikosss
Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, mikosss napisał:

Widzę, że ty i twój "podatek od inwestycji 2% do urzędu gminy" wiecie wszystko najlepiej :) Skoro nawet google nie słyszało o takiej bzdurze, to znaczy, że jesteś jakimś prorokiem.

http://taxfin.pl/w-celu-wlasciwego-opodatkowania-budowli-podatkiem-od-nieruchomosci-konieczne-jest-okreslenie-podstawy-opodatkowania-stawki-podatku-jak-rwniez-zasad-z/ Mało bo mało ale wujek google coś tam pisze  i polecam rozwinięcie artykułow

Edytowane przez RU68
Opublikowano
mikosss napisał:

Poziom podobny do gościa, który myli VAT z dochodowym 

Nie bądź taki hop do przodu, widzę Pan nieomylny 👏 Taką ciekawostkę powiem że u mnie gmina chciała zakwalifikować panele pod 2% od inwestycji, bo myśleli że mają fundamenty. Musieli przyjechać na wizję lokalną podczas budowy, bo myśleli że w konia ich robię i nie wierzyli że kafary są wbijane w ziemię. Ot taka mała ciekawostka 🤷‍♂️

Opublikowano (edytowane)

No widzisz i tu udowadniasz ze nie ma 2% od wartości inwestycji tylko jest podatek od  budowli... 😋 Bo coś co nie ma fundamentu nie jet budowla... 

Tak czy siak było od wartości to fakt ale ten podatek został zniesiony jeśli chodzi o elektrownie wiatrowe.... 

Zmiany definicji „budowli” i „elektrowni wiatrowej”

Wątpliwości wzbudzał art. 17 pkt 2 ustawy z 7 czerwca 2018 r. o zmianie ustawy o odnawialnych źródłach energii oraz niektórych innych ustaw, który przewidywał wejście w życie, z mocą wsteczną od dnia 1 stycznia 2018 r., zmian w przepisach ustawy Prawo budowlane, załącznika do tej ustawy oraz ustawy o inwestycjach w zakresie elektrowni wiatrowych, wpływających na zakres opodatkowania podatkiem od nieruchomości.

Wprowadzone z mocą wsteczną zmiany doprowadziły do obniżenia dochodów samorządów z tytułu podatku od nieruchomości, w szczególności małych gmin, na terenie których zlokalizowane są elektrownie wiatrowe.

Przed nowelizacją począwszy od 2017 roku podatek od nieruchomości naliczano bowiem od całości urządzeń, natomiast po zmianach wprowadzonych w 2018 roku podatek ten miał być płacony tylko od części budowlanej elektrowni wiatrowych. Kwestionowane przepisy zostały uchwalone w połowie 2018 roku, ale zmiany w zakresie opodatkowania weszły w życie 1 stycznia 2018 r. Określenie wstecznego wejścia w życie przepisów spowodowało, że gminy były zmuszone zwracać podatnikom wcześniej zapłacony przez nich podatek.

Edytowane przez ogarek
Opublikowano
8 minut temu, kris91 napisał:

Nie bądź taki hop do przodu, widzę Pan nieomylny 👏 Taką ciekawostkę powiem że u mnie gmina chciała zakwalifikować panele pod 2% od inwestycji, bo myśleli że mają fundamenty. Musieli przyjechać na wizję lokalną podczas budowy, bo myśleli że w konia ich robię i nie wierzyli że kafary są wbijane w ziemię. Ot taka mała ciekawostka 🤷‍♂️

czyli  jak wbijesz pod budowę betonowe pale to nie fundament - jak obsypiesz prefabrykaty pod stopy to nie fundament ? A masz farmę ? więc tu definicja budowli https://www.budnews.pl/budynek-budowla-obiekt-budowlany-definicja/  a jak w gmine są niepiśmienni to gratulacje dla ciebie 

Opublikowano

W gminie powiedzieli mi że podatek 2% ściągają np od osób co mają wieże telekomunikacyjne u siebie i liczą go od wartości wieży, wtedy biorą do tego rzeczoznawcę. Mogą też policzyć od wartości elektrowni pv jeżeli będzie posadowiona ona na fundamentach, a gdy kafary są wbijane w ziemię to nie jest to trwale związane z gruntem i wtedy jest liczone jak pod działalność za m² gruntu.

Opublikowano
6 minut temu, ogarek napisał:

No widzisz i tu udowadniasz ze nie ma 2% od wartości inwestycji tylko jest podatek od  budowli... 😋

Tak czy siak było od wartości to fakt ale ten podatek został zniesiony jeśli chodzi o elektrownie wiatrowe.... 

Zmiany definicji „budowli” i „elektrowni wiatrowej”

Wątpliwości wzbudzał art. 17 pkt 2 ustawy z 7 czerwca 2018 r. o zmianie ustawy o odnawialnych źródłach energii oraz niektórych innych ustaw, który przewidywał wejście w życie, z mocą wsteczną od dnia 1 stycznia 2018 r., zmian w przepisach ustawy Prawo budowlane, załącznika do tej ustawy oraz ustawy o inwestycjach w zakresie elektrowni wiatrowych, wpływających na zakres opodatkowania podatkiem od nieruchomości.

Wprowadzone z mocą wsteczną zmiany doprowadziły do obniżenia dochodów samorządów z tytułu podatku od nieruchomości, w szczególności małych gmin, na terenie których zlokalizowane są elektrownie wiatrowe.

Przed nowelizacją począwszy od 2017 roku podatek od nieruchomości naliczano bowiem od całości urządzeń, natomiast po zmianach wprowadzonych w 2018 roku podatek ten miał być płacony tylko od części budowlanej elektrowni wiatrowych. Kwestionowane przepisy zostały uchwalone w połowie 2018 roku, ale zmiany w zakresie opodatkowania weszły w życie 1 stycznia 2018 r. Określenie wstecznego wejścia w życie przepisów spowodowało, że gminy były zmuszone zwracać podatnikom wcześniej zapłacony przez nich podatek.

Nosz ku...a temat fotowoltaika czy wiatrak?

Opublikowano (edytowane)

kris  91...A kiedy ci to mówili? 

RU pisze wyraźnie o wiatrakach... A ty czemu pisałeś o gazociągu ? 

Rozumiesz że to są inne regulacje czy nie? 

Edytowane przez ogarek
Opublikowano
1 minutę temu, kris91 napisał:

W gminie powiedzieli mi że podatek 2% ściągają np od osób co mają wieże telekomunikacyjne u siebie i liczą go od wartości wieży, wtedy biorą do tego rzeczoznawcę. Mogą też policzyć od wartości elektrowni pv jeżeli będzie posadowiona ona na fundamentach, a gdy kafary są wbijane w ziemię to nie jest to trwale związane z gruntem i wtedy jest liczone jak pod działalność za m² gruntu.

Więc są debilni bo budowla nie musi mieć fundamentu ale to twój plus ( podaj namiary na UG to ich oświecE😉)

2 minuty temu, ogarek napisał:

A kiedy ci to mówili? 

W tytule 

Opublikowano

3 lata temu jak papiery już składałem, żeby opodatkować. Wszystko stoi i ma się dobrze 😏

To i w starostwie tacy sami siedzą co w gminie? Tam też przyjeżdżał kierownik i mówił że musi być trwale z gruntem związane 🤷‍♂️

Opublikowano (edytowane)

No to nieaktualne daNe możesz mieć.. 😋

@RU68w czerwcu 218 roku jest zmiana ustawy o odnawialnych źródłach energii... A nie tylko dotyczącą wiatraków

Ale ja piszę o wiatrakach bo reszty ustawy nie znam.... Niemniej są to inne przepisy na które Ty się powołujesz.... I tu popełniasz błąd bo to jak pisałem  inna bajka 

Edytowane przez ogarek
Opublikowano (edytowane)

W Twoim wypadku tak bo to i tak nie budowla i tyle.. 

Edytowane przez ogarek
Opublikowano
7 minut temu, ogarek napisał:

No to nieaktualne daNe możesz mieć.. 😋

@RU68w czerwcu 218 roku jest zmiana ustawy o odnawialnych źródłach energii... A nie tylko dotyczącą wiatraków

Ale ja piszę o wiatrakach bo reszty ustawy nie znam.... Niemniej są to inne przepisy na które Ty się powołujesz.... I tu popełniasz błąd bo to jak pisałem  inna bajka 

Więc wypada wpierw przeczytać całość a później dyskutować 

Opublikowano

Czleku nie masz raCji i tyle bo powołujesz się na przepisy które tego nie obejmują bo tu jest ustawa o energi odnawialnej i mało tego to co podaJesz źle rozumiesz.... 

Opublikowano (edytowane)

Szkoda dyskusji z Tobą i tyle.... Jakiś urzędas nawciskal Ci kitu aby doić takich jak Ty i tyle... 

Edytowane przez ogarek
Opublikowano (edytowane)

Czleku rozumiesz że to reguluje ustawa o energi odnawialnej a nie to co ty przytaczasz ? 

Tak było przed 2018 r i obowiązywały ogólne przepisy a teraz jest ustawa która to reguluje.... To Pis to popierdoliło wszystko nie ja 😋

To nie jest korzystne dla gmin ale muszą się do tego stosować i tyle...

@RU68... Znalazłem takie coś... 😋 Jeśli chodzi o panele... 

"Wyrok NSA z 18 grudnia 2018 r.

Stanowisko odmienne (od zaprezentowanego przez skład orzekający szczecińskiego sądu) zajął Naczelny Sąd Administracyjny w wyroku z 18 grudnia 2018 r. (sygn. akt II FSK 1275/18). Sąd uznał, że panel fotowoltaiczny nie stanowi budowli w rozumieniu u.p.o.l. "Ani nie został on przez ustawodawcę wymieniony wprost w przepisach Prawa budowlanego (do którego odwołuje się ustawa u.p.o.l.). Ani też nie sposób uznać, że panel fotowoltaiczny stanowi z częścią budowlaną całość techniczno-użytkową" - wskazał NSA.

Sąd podkreślił, że panel fotowoltaiczny wraz ze stołami konstrukcyjnymi oraz innymi elementami farmy tworzy co prawda całość użytkową, ale nie tworzy całości technicznej.

Panele są wykonane według innej techniki niż stoły konstrukcyjne wraz ze słupami wbijanymi w ziemię. Część budowlana farmy to prosta konstrukcja metalowa, natomiast panel fotowoltaiczny to zaawansowany technicznie element półprzewodnikowy (zazwyczaj krzemowy), w którym następuje przemiana (konwersja) energii promieniowania słonecznego w energię elektryczną w wyniku zjawiska fotowoltaicznego. W związku z powyższym panele fotowoltaiczne, które pod wpływem promieniowania słonecznego działają jako generatory energii elektrycznej, nie odpowiadają definicji budowli w rozumieniu u.p.o.l. Nie oznacza to jednak, że wolne od opodatkowania pozostają części budowlane urządzenia technicznego, tj. części budowlane mocowań paneli. Te elementy, podobnie zresztą jak grunt, na którym są posadowione, stanowią przedmiot opodatkowania podatkiem od nieruchomości. ©℗

https://ksiegowosc-budzetowa.infor.pl/podatki/procedury-podatkowe/3003551,Jak-opodatkowac-farme-fotowoltaiczna.html

Edytowane przez ogarek