Skocz do zawartości

Dzierżawa gruntów pod fotowoltaike

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tylko już nie pamiętam w których to latach było że zwykłym ludziom za nic nie robienie dawali kase od tak, z tego co mi się przypomina elita puki można było to przejmowała ziemie za bezcen potem dotacje do orzechów albo tworzyli dotacje z lini csk na zakup ziemi i dziwnym trafem dopiero przepisy się zaostrzały i wszyscy rolnicy się dowiadywali po ptokach, aż tu nagle przychodzi kilka firm w całej Polsce i oferują mega pieniądze i te cwaniaczki z elit jeszcze nie ogarneli, aż dziwne że większość bieszczad nie jest pod fotowoltaiką czy inne popgrowskie gospodarstwa a przecież to nie jest nowy temat tylko już kilka lat temu weszły te farmy i nie wielu się zdecydowało na to

Opublikowano (edytowane)

Nie czarujmy fakty są takie że jeżeli stać ich na inwestycje kilkadziesiąt milionów a nie stać na zakup ziemi kilkaset tysięcy -dziwne a jak dziwne to śliskie ale czas pokaże A jest jeszcze inne zagrożenie postęp idzie tak do przodu że za kilka lat ten typ paneli będzie nieefektywny i inwestor wręcz porzuci inwestycję -kto będzie to utylizował .Na zachodzie już kilka lat wymieniają panele na nowsze technologicznie atyle że jeszcze głupole z polski kupują te używki ale i to w końcu się zatrzyma i co wtedy? 

Edytowane przez RU68
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem czy wiesz ale ustawa nie pozwala im na zakup ziemi rolnej.... 

Jeśli by wypłacili te 12 tys przez te 30 lat to ta ziemia będzie kupiona kilkukrotnie.... Wystarczy 5 lat przy cenie 50-60 tys za ha.... 

Umowa jest umowa i zobowiązuje obie strony i tyle... 

Edytowane przez ogarek
Opublikowano

A po co mają kupować ziemię? Raz, że tylko nieliczne działki sie nadają, a to się okazuje dopiero np. po roku-dwóch analizy. Dwa, że ustawa utrudnia. Trzy, że oni i tak mają z tego dobrą kasę, a większość z nich to odsprzedaje dalej funduszom itp. Więc ci ostatni mają dochód pasywny i nie martwią się co potem z ta ziemią i każdy jest happy.

Opublikowano (edytowane)

Dotacje się skończą , firmy znikną i tyle będzie z tej kasy. 

@ogarek przeciez te ustawy można obejść bez większego problemu. Co z tego że ustawa zabrani inwestorowi kupić jak inwestor może wystawić słupa jak to ma miejsce do tej pory w wykupie ziemi i mogli by ziemi w opór nabrać. Po co płacić komuś 300 tys dzierżawy jak można ją kupić za 40-50 tys. Jakby dali 100 tys to kolejki na zapisy by były bo każdy by chciał się tych piachorow pozbyć. I mają zaoszczędzone na każdym ha po 200-250 tys, więc to nie jest 500 zł że gra nie warta świeczki. Przy kilkudziesiecu ha to są miliony więc wątpię że ktoś sobie myśli ,,ja i tak na tym zarobię to niech i rolnik zarobi, po co mi jeszcze dodatkowe 200-250 tys, nie ma co być pazernym''. Każda firma myśli jak każda zlotowke wyciągnąć od konsumenta a tu są setki tys ktorych firmy nie chcą wziąć. Śmierdzi to na odległość 

Mam takie same zdanie jak @ZELKOW. Jakby to był biznes to politycy czy ,,biznesmeni ''  setki ha by oddawali pod te panele bo nigdzie nie zarobią z ziemi takiej kasy. Nie oddają więc jest na tym konkretny wałek robiony skoro wolą wziąć 1-1,5 tys dopłaty zamiast 10 tys  czynszu. Może wiedzą że za rok czy dwa i unia przestanie finansować te panele i firmy znikną a rolnik zostanie z panelami które będą produkować prąd i nikt mu za to nie zapłaci a podatek trzeba będzie płacić. To są tylko moje przypuszczenia. Na tym świecie nie ma nic za darmo i jak coś jest zbyt łatwe i piękne kończy się zazwyczaj przekrętem i problemami 

Edytowane przez ramzes10
Opublikowano

To sobie skupuj i zakładaj farmy.... Zobaczymy czy uzyskasz dotacje 🤔

Opublikowano

Jakby tak każdy mógł się do tego koryta dopchac to fajnie by bylo . Niestety jak się nie ma ,,plecow'' to można sobie tylko pomarzyć. 

Opublikowano

A widzisz na to idzie gruba kasa i ktoś te zasady określił i nie nam łamać głowę czemu tak a nie inaczej..... Płacą trza korzystać i tyle... 🤔

Opublikowano (edytowane)

Ustawa ustawą, ale istnieje duże ryzyko że w pewnym momencie "rząd" stwierdzi że w sumie to przydałoby się aby farmy dołożyły się na TVP, Rydzyka, kolejne respiratory od znajomego, polski samochód elektryczny albo elektrownię atomową (polecam sprawdzić ile rocznie kosztuje państwowa spółka powołana 10 lat temu na ten cel- i ile przez te 10 lat zrobili), tak jak było z wiatrakami- wtedy firma się zwija a ty zostajesz z hektarami paneli do drogiej utylizacji z podatkiem/opłatami/daninami czy jak to sobie nazwią. I co wtedy?

Edytowane przez MF675ursus
Opublikowano (edytowane)

Masz umowę i tam trza uwzględnić taki sprawy jak utylizacja itp..... Od tego są prawnicy... 

Foto..... to nie jest wymysl jakiegoś Janusza tylko to ogromny biznes na który jest ogromna kasa i tyle... Tak idzie świat i taka jest polityka energetyczna rządów itp... 

Jest warunek że ileś tam procent ma być energii odnawialnej i są na to pieniądze i tyle... 

Co do wiatraków to fakt że bum się skończył i nowe farmy nie powstają bo Pis przykręcił śrubę  ale te co są nie bankrutują.... A ma to ponoć się zmienić. 

Edytowane przez ogarek
Opublikowano

I co w tej umowie zapiszesz, że kto to sprzątnie ? Firma która nie będzie istniała ? 

Opublikowano
ogarek napisał:

Masz umowę i tam trza uwzględnić taki sprawy jak utylizacja itp..... Od tego są prawnicy... 

Foto..... to nie jest wymysl jakiegoś Janusza tylko to ogromny biznes na który jest ogromna kasa i tyle... Tak idzie świat i taka jest polityka energetyczna rządów itp... 

Jest warunek że ileś tam procent ma być energii odnawialnej i są na to pieniądze i tyle... 

Co do wiatraków to fakt że bum się skończył i nowe farmy nie powstają bo Pis przykręcił śrubę  ale te co są nie bankrutują.... A ma to ponoć się zmienić. 

Czyli będa bankrutować? czy co ma się zmienić, akurat w wiatrakach są pieniądze ale napewno nie takie co w umowach bo rozmawiałem z kilkoma ludźmi co je mają, lepiej wychodzi się niż na uprawie ale kokosów nie ma i ceny ziemi nie wzrosły przez to że właściciele kase mają bo nie mają tyle

Opublikowano

Gdyby nie było wątpliwości co do celowości to nie ma tu tego tematu .kilka lat temu podpisałem umowę z wpisem do księgi wieczystej na przeprowadzenie kabla z wiatraków sprawa się rypła a wpis pozostał i nie można się go pozbyć tak że cuda cudeńka się zdarzają Bardzo trafną sugestią są słupy nawet typu rodzina (kasa niby pewna )nie ma się co łudzić że ktoś rzuci kasą żeby drugiemu było dobrze ,Znajomy już 6 lat ma leżeć na polu kompletną turbinę wiatrową gotową do postawienia -nawet jej sprzątnąć nie chcą  

Opublikowano

Dofinansowania dla firm będą dopóki Niemcy nie pozbędą się starych paneli. Jak Niemcy pozbędą się gruzu skończą się dofinansowania i firmy z kapitałem 5 tys będą znikać. 

Opublikowano
17 godzin temu, ramzes10 napisał:

Dofinansowania dla firm będą dopóki Niemcy nie pozbędą się starych paneli. Jak Niemcy pozbędą się gruzu skończą się dofinansowania i firmy z kapitałem 5 tys będą znikać. 

Straszne durnoty opowiadasz. Co ma kapitał 5 tys do bezpieczeństwa? Getback i inne spółki miały kapitały zakładowe milionowe, Idea Bank ile miał i co się stało?

Straszenie ludzi. Nie chcesz nie podpisuj. Pogadaj z rolnikami, którzy farmy mają czy są zadowoleni. 

• Thanks 1
Opublikowano

Jak firma ma jakiś kapitał to istnieje jakaś szansa że uda się coś z niej ściągnąć. Jak nie ma środków to jest pewnie że się nie ściągnie. 

Ja nikogo nie zniechęcam tylko pisze jak to według mnie wygląda.

Chętnie porozmawiałbym z jakimś zadowolonym rolnikiem ale nie spotkałem takiego. U większości stoi farma i nie wiadomo kiedy będzie uruchomiona. A jak niby u kogoś działa to się nic nie dowiesz. Dziwne trochę bo zazwyczaj jak ktoś zarabia darmowa dużą kasę to się chwali, tak jak np przy czynszach dzierżawnych. Jak ktoś dostanie więcej niż wszyscy to od razu się chwali a w przypadku paneli jest cisza. Czyzby to nie były takie złote gory? Przecież ludzi co mają te farmy jest już dość dużo. Nawet tu na af czu FB i nikt się nie pochwali. Wątpię że akurat zawsze to trafia na takie osoby co nie lubią się chwalić ile dostają darmowej kasy. 

Opublikowano

Większosć ludzi w tym wątku to ludzie którzy się zastanawiają albo po prostu czytają i nie planują. Masz samochód - chwalisz się na forach jaki jest super czy piszesz jak masz problem z nim?

Jeśli stoi i farma i nie została uruchomiona a rolnik nic nie może zrobić to popełnił kolejny błąd - zgodził się np. na zapłatę czynszu od momentu zakończeniu umowy. Nigdy na takie coś proszę się nie. zgadzać - płatnośc w momencie rozpoczęcia dziennika budowy - wgląd do niego zastrzegamy także w umowie na żądanie na miejscu lub pisemne w ciągu 7 dni. Proste.

Opublikowano

Gdyby nie było wątpliwości co do celowości to nie ma tu tego tematu .kilka lat temu podpisałem umowę z wpisem do księgi wieczystej na przeprowadzenie kabla z wiatraków sprawa się rypła a wpis pozostał i nie można się go pozbyć tak że cuda cudeńka się zdarzają Bardzo trafną sugestią są słupy nawet typu rodzina (kasa niby pewna )nie ma się co łudzić że ktoś rzuci kasą żeby drugiemu było dobrze ,Znajomy już 6 lat ma leżeć na polu kompletną turbinę wiatrową gotową do postawienia -nawet jej sprzątnąć nie chcą  

Opublikowano

Są    rzetelne  firmy  i  ,,firemki''   dziesięć   farm   będzie  działać   dobrze  a trafi się   jedna  co    zrobi przekręt..    Podobnie   jak  skupy  zboża ,bydła  itd.   100  płaci a  101-wsza   nie.      Dobrze    czytać   umowy  przed podpisaniem  i tyle   a ryzyko jest wszędzie  -   większe tam  gdzie większe   pieniądze .....     A I  nie ZAZDROŚCIĆ   że   sąsiad  podpisał   i    bierze   kasę   bez roboty-,  

Opublikowano
ramzes10 napisał:

Jak firma ma jakiś kapitał to istnieje jakaś szansa że uda się coś z niej ściągnąć. Jak nie ma środków to jest pewnie że się nie ściągnie.  Ja nikogo nie zniechęcam tylko pisze jak to według mnie wygląda. Chętnie porozmawiałbym z jakimś zadowolonym rolnikiem ale nie spotkałem takiego. U większości stoi farma i nie wiadomo kiedy będzie uruchomiona. A jak niby u kogoś działa to się nic nie dowiesz. Dziwne trochę bo zazwyczaj jak ktoś zarabia darmowa dużą kasę to się chwali, tak jak np przy czynszach dzierżawnych. Jak ktoś dostanie więcej niż wszyscy to od razu się chwali a w przypadku paneli jest cisza. Czyzby to nie były takie złote gory? Przecież ludzi co mają te farmy jest już dość dużo. Nawet tu na af czu FB i nikt się nie pochwali. Wątpię że akurat zawsze to trafia na takie osoby co nie lubią się chwalić ile dostają darmowej kasy.

Dokładnie, u na są wiatraki i znajomy wydzierżawił plac u siebie pod niego teoretycznie 30tys na rok dzierżawy, w praktyce gdy chciał kupić ziemie przez miedze w zeszłym roku to nie było go stać kupic 3ha, od innego faceta dzierżawię ziemię na której stoi wiatrak i jak nie miał avet pieniędzy tak nadal nie ma, a co do fotowoltaiki sąsiadka już 4 lata temu umowe dzierżawy z farmą podpisała a farmy do tej pory nie ma

Opublikowano
Dnia 13.01.2021 o 16:41, ZELKOW napisał:

Podatek zawsze wystawiany jest na właściciela a nie na dzierżawce chyba że przechodzi się na emeryturę to wtedy na dzierżawce przychodzi podatek napewno rolny a od nieruchomości to nie wiem czy przechodzi wtedy

Nie prawda, mam dzierżawę z kowr i gmina na mnie wystawia.

Opublikowano
90210grzesiu napisał:

Dnia 13.01.2021 o 16:41, ZELKOW napisał:

Podatek zawsze wystawiany jest na właściciela a nie na dzierżawce chyba że przechodzi się na emeryturę to wtedy na dzierżawce przychodzi podatek napewno rolny a od nieruchomości to nie wiem czy przechodzi wtedy

Nie prawda, mam dzierżawę z kowr i gmina na mnie wystawia.

kowr to inna bajka

Opublikowano
1 godzinę temu, ZELKOW napisał:

Dokładnie, u na są wiatraki i znajomy wydzierżawił plac u siebie pod niego teoretycznie 30tys na rok dzierżawy, w praktyce gdy chciał kupić ziemie przez miedze w zeszłym roku to nie było go stać kupic 3ha, od innego faceta dzierżawię ziemię na której stoi wiatrak i jak nie miał avet pieniędzy tak nadal nie ma, a co do fotowoltaiki sąsiadka już 4 lata temu umowe dzierżawy z farmą podpisała a farmy do tej pory nie ma

Zapytam brutalnie - co z tego, ze nie ma tej farmy? Skoro jakaś firma ma tyle czasu na podjęcie działań to znaczy, że facet podpisał jakąś chorą umowę. Przecież on się na to zgodził! Czy podpisał to ktoś inny za niego?

Nie można się wkurzać na to, że zaakceptowało się czyjeś obietnice. Przecież z całą sympatią, Gość nie musi wszystkiego wiedzieć, ale jeśli podpisuje jakąś umowę, wydaje się tak ważną to powinien to odpowiednio skonsultować. Niewiedza go nie tłumaczy. Nikt mu nic nie ukradł. Popełnił błąd i to jest jego wina.

Niech to uczy tylko i wyłącznie tego, że każdą umowę trzeba skonsultować, a jak się czegoś nie rozumie to bezpieczniej się po prostu w to nie ładować.

Opublikowano
adamk napisał:

1 godzinę temu, ZELKOW napisał:

Zapytam brutalnie - co z tego, ze nie ma tej farmy? Skoro jakaś firma ma tyle czasu na podjęcie działań to znaczy, że facet podpisał jakąś chorą umowę. Przecież on się na to zgodził! Czy podpisał to ktoś inny za niego?

Nie można się wkurzać na to, że zaakceptowało się czyjeś obietnice. Przecież z całą sympatią, Gość nie musi wszystkiego wiedzieć, ale jeśli podpisuje jakąś umowę, wydaje się tak ważną to powinien to odpowiednio skonsultować. Niewiedza go nie tłumaczy. Nikt mu nic nie ukradł. Popełnił błąd i to jest jego wina.

Niech to uczy tylko i wyłącznie tego, że każdą umowę trzeba skonsultować, a jak się czegoś nie rozumie to bezpieczniej się po prostu w to nie ładować.

ja przedstawiam syruacje właściciela nie firmy, firmie nie zależy bo żadnej kasy nie wyłoży puki farma nie zacznie działać, a właściciel poszedł na łatwą dobrą kase i jej nie ma a chciał ziemie spieniężyć a teraz ani kasy ani decyzji co z tą ziemią robić bo umowe ma