Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

witam jestem nowy tutaj i chcę się was zapytać jaki ciągnik wybrać na 22 ha był by to jaki główny i wy współpracował by z pługiem kverneland 4x35 , sipma classic z279 , transport zboża oraz balotów sianokiszonki słomy i zestawem uprawowo siewnym 2.7m wacham się między massey ferguson 3060 i zetor 7340.Jakie są wady/zalety tych traktorów jak ze spalaniem i awaryjnością proszę o sensowne odpowiedzi.Z góry dzięki

Edytowane przez mati2
Opublikowano

Zetor z tego co wiem to trochę droższy ale ogólnie massey:dobry uciąg, perkinsa ma czyli ogólnie dużo nie pali chyba że będziesz mu deptał, napiszą ci że te skrzynie jakie to złe i nie dobre no ale przecież widzisz co kupujesz, i jak to działa, no i jest już trochę wygody w nim, radia posłuchasz 😋. Ogólnie wszystko zależy od tego na jaki egzemplarz trafisz. Co do zetora to nie mam, nie wypowiem się. Kolega sznajdik czy lukbold powiedzą coś więcej na ich temat.

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, mati2 napisał:

witam jestem nowy tutaj i chcę się was zapytać jaki ciągnik wybrać na 22 ha był by to jaki główny i wy współpracował by z pługiem kverneland 4x35 , sipma classic z279 , transport zboża oraz balotów sianokiszonki słomy i zestawem uprawowo siewnym 2.7m wacham się między massey ferguson 3060 i zetor 7340.Jakie są wady/zalety tych traktorów jak ze spalaniem i awaryjnością proszę o sensowne odpowiedzi.Z góry dzięki

nie podałeś budżetu ;)
Ja wiem jedno - mając zetorka 10145 i mtz 952.3 czyli oba po ~95KM na 37ha wszystkiego dziś bez wahania brałbym mtz 1221. Po prostu mocy nie może braknąć a chcesz się rozwijać zapewne.
10 lat temu myśleliśmy że 2 ciągniki stykną, dziś w transporcie z pełną GKB trza uważać bo 13 ton+przyczepa i na góreczkach hamulce muszą pracować a na przyczepkę wejdzie 16-17 ton pszenicy. Myśleliśmy też że ziemi nie dojdzie bo nie ma skąd kupić a jednak coś tam się pojawia co parę lat.
Popatrz, że Twoje prace to głównie lato czyli wziąć go z klimą i już. Zapas mocy będzie, prostota będzie i będzie to nowy ciągnik. Dlaczego warto nowe? Bo robisz ileś lat nowym i jak dbasz tak masz. My Z10145 kupiliśmy jako używkę, opony, potem wzmacniacz, silnik łącznie z blokiem, niedawno podnośnik, w tym roku znowu zwolnice z przodu bo uszczelniacze poszły. Ciągnik fajny ale zawsze coś do zrobienia a kręci tyle samo godzin rocznie co MTZ którego mamy od nowości. A w MTZcie to kabelki poczyścić bo pośniedziały, jedno cięgno wymienione bo urwało śrubę w pługu.

Edytowane przez Nikita_Bennet

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez juras390
      John Deere 7600
      Czy ktoś jest posiadaczem bo ja jestem i będę potrzebował porady
      Proszę 
    • Przez raffik4
      Witam zwracam się z prosbą o doradzemie mi jaki mam wybrać ciagnik do 60km na co prawda małà działke 2h na ktorej uprawiam warzywa,jest sad ciagnik miałby słuzyc do ogolnych zastosowań ziemia jest ciezka duzo pracy nie bedzie orka,glebogryzarka,kultywator,czasem koszenie trawy,zalezy mi na prostocie ,trwałosci i dobrego dostepu do czesci dodam iz mam na mysli ciagnik uzywany.
    • Przez lukaszgg
      Witam. Stoję przed wyborem ciągnika na gospodarstwo, wolę kupić coś nowego. I tutaj moje pytanie skierowane do was, co aktualnie polecacie? Coś co by mnie interesowało to przedział w granicach 80 - 110 KM  cena 200 netto 
  • Dodaj nową pozycję...
v