Skocz do zawartości

Znalezione na allegro i nie tylko - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ludzie mamy prawie 2020 rok. Zetor 4011/UrsusC360 to konstrukcja która ma 55 lat. Dobra maszyna na areał 5ha, lub do małego paszowozu czy podgarniania obornika.  Tak jak napisał @igor10246 - szkoda zdrowia na tą maszynę.

Zasobnością portfela każdy sobie sam rozporządza ale dla mnie głupotą są grube remonty takich sprzętów i napychanie kabzy właścicielom sklepów którzy wpychają klientowi marnej jakości produkt. Straconego zdrowia i nerwów nie kupicie w sklepie. Nie przeglądam ogloszeń z ursusami ale co raz tu ktoś wstawia link do jakiejś mega doinwestowanej 60 ze wspomaganiem, turem, radiem i innymi bajerami - cena 25000 +, jeśli ktoś to kupi to brawa dla sprzedającego który odzyskał kasę władowaną w ciągnik i pozbył się zgniłego jajka którego nie da się doprowadzić do stanu komfortowego użytkowania nawet za te 15000 włożone w remont.

Opublikowano

@Partyzant85 Oczywiście, chociaż i tak taką c 360 da się zrobić na igiełkę ale czy to jest warte zachodu? i wtedy co z takiego ciągnika zostanie a i tak inwestycja się nie zwróci, jedynie co uważam za opłacalne to robienie na oryginał i czekanie aż te ciągniki po prostu wymrą żeby taką perełkę sprzedać tak samo jak dziś chodzą Bomabje ( c45 , buldog) lub na małe gospodarstwa gdzie do ciągnika wchodzi się na co najwyżej 2-3 godziny. mamy inne czasy kiedyś jedna osoba obrabiał po 2 3 10 jak ktoś miał 20 ha to było dużo ale dawało radę. czasy się zmieniły areały są większe, ilość pracy większa to maszyny też muszą zadbać o operatora żeby dotrwał do tej emerytury i zdrowia miał na tyle żeby funkcjonować a nie w wieku 65 czy nawet 50 ciu lat wychodzisz z ciągnika o lasce, oczywiście jeszcze jest ekonomia, i myślę że odpowiednio kombinując przy dopłatach nawet te 20 ha może sobie pozwolić na nowy ciągnik 

• Like 2
Opublikowano

Najważniejsze żeby kasa sie zgadzala inwestować w nowe sprzety kredyty a potem włosy z glowy wyrywać... co innego takie gospodarstwa z pokolenia na,pokolenie rozwijane lżej jest 

• Like 1
Opublikowano
38 minut temu, igor10246 napisał:

czekanie aż te ciągniki po prostu wymrą żeby taką perełkę sprzedać tak samo jak dziś chodzą Bomabje ( c45 , buldog)

Bombajów zostało niewiele bo z racji dużego zapotrzebowania na surowce wtórne w momencie kiedy do użytku były wprowadzane nowe traktory zostały zwyczajnie przetopione w hucie. C360 to ciągnik pospolity i raczej nie osiągnie wysokiej wartości kolekcjonerskiej. C4011/Zetor4011 z pierwszych lat produkcji może i będą coś warte ale też niewiele.

Opublikowano

Tylko czemu nikt nie wspomni ile jest starych traktorów z zachodu , części nowych brakuje , można dostać jedynie z rozbiórki , to jak za kilka lat pierdolnie to będzie dopiero wychwalanie się .

Opublikowano

Ktoś tu beztrosko wspominal, żeby wziąć kredyt i kupić nowy aby tylko wygoda i komfort byla i zdrowie zaoszczędzić, tylko niech sie noga za kilka lat powinie to bedzie po 16 godzin dziennie harował na dwóch etatach aby tylko raty splacać i jakoś rodzinę utrzymać. I tyle zdrowia zaoszczędzi. 

• Like 3
  • Thanks 2
Opublikowano
12 minut temu, MF675ursus napisał:

Mylisz się. 126p też był pospolity, jeszcze 5 lat temu za 300 zł dało się w dobrym stanie kupić, a teraz? W tej cenie albo agonia, albo trzeba jedno zero do 300 zł dołożyć

Pięć lat może nie, ale dziesięć lat temu polonezy, duże fiaty i kaszlaki na złomie rozbieraliśmy na części trzy-cztery dziennie, kupowane po 100-400zl, niektóre w całkiem niezłym stanie. Żeby człowiek teraz wiedział co będzie rarytasem za 10 lat to by nakupoeal i niech leży, nabiera wartości

Opublikowano
17 minut temu, stempos1980 napisał:

myślisz że każdego gospodarza stać na nowy ciągnik za grubą kasę.ja mam 30 tylko i nie stać mnie na nowy ciągnik a na dofinansowanie niełapie się na prow ani na małe gospodarstwa wiéc trochę pomyśl

Ale nigdzie nie napisałem, że każdego stać. Komentuję zachowanie tych którzy ładują grubą kasę w remont.

Opublikowano
1 godzinę temu, igor10246 napisał:

@Partyzant85 Oczywiście, chociaż i tak taką c 360 da się zrobić na igiełkę ale czy to jest warte zachodu? i wtedy co z takiego ciągnika zostanie a i tak inwestycja się nie zwróci, jedynie co uważam za opłacalne to robienie na oryginał i czekanie aż te ciągniki po prostu wymrą żeby taką perełkę sprzedać tak samo jak dziś chodzą Bomabje ( c45 , buldog) lub na małe gospodarstwa gdzie do ciągnika wchodzi się na co najwyżej 2-3 godziny. mamy inne czasy kiedyś jedna osoba obrabiał po 2 3 10 jak ktoś miał 20 ha to było dużo ale dawało radę. czasy się zmieniły areały są większe, ilość pracy większa to maszyny też muszą zadbać o operatora żeby dotrwał do tej emerytury i zdrowia miał na tyle żeby funkcjonować a nie w wieku 65 czy nawet 50 ciu lat wychodzisz z ciągnika o lasce, oczywiście jeszcze jest ekonomia, i myślę że odpowiednio kombinując przy dopłatach nawet te 20 ha może sobie pozwolić na nowy ciągnik 

Nie wiem ile masz lat  w lata 80 to ludzie 20 ha obrabiali końmi jeszcze i dawali radę i dożywali późnej starości bo byli w ruchu i zdrowo jedli .

330 obrabiali 20 ha i czas mieli tylko jakoś dziś czasu niemą .

• Thanks 2
Opublikowano
21 minut temu, galan99 napisał:

Tylko czemu nikt nie wspomni ile jest starych traktorów z zachodu , części nowych brakuje , można dostać jedynie z rozbiórki , to jak za kilka lat pierdolnie to będzie dopiero wychwalanie się .

nic nie braknie , będziemy krajowy zachód rozbierać, już nie jeden do francyji czy germańca pojechał bo brakuje na spłatę czy remonty

Opublikowano

@galan99 dokładnie mam w okolicy pełno takich przypadków gdzie ludzie pracowali fizycznie i dożyli długich lat i to sprawni A nie kaleki z brzuchem do kolan

Opublikowano
30 minut temu, galan99 napisał:

Tylko czemu nikt nie wspomni ile jest starych traktorów z zachodu , części nowych brakuje , można dostać jedynie z rozbiórki

Do nowych Ursusów też podobno części brakuje 😂

Opublikowano
7 minut temu, galan99 napisał:

Nie wiem ile masz lat  w lata 80 to ludzie 20 ha obrabiali końmi jeszcze i dawali radę i dożywali późnej starości bo byli w ruchu i zdrowo jedli .

Złudzenie tylko . Pamiętasz tych najzdrowszych i nielicznych . Tych którzy zmarli wcześniej po prostu nikt nie pamiętał .

Opublikowano
4 minuty temu, zetorki12 napisał:

Złudzenie tylko . Pamiętasz tych najzdrowszych i nielicznych . Tych którzy zmarli wcześniej po prostu nikt nie pamiętał .

Dlaczego złudzenie , czym różnią się dawne czasy od dzisiejszych , dziecko dziś ma komórę w kołysce , każdy ma samochód i typ ilu ludzi nie dożywa emerytury wszystko zatrute , choć medycyna na wysokim poziomie . Stres , złe odżywianie , mało ruchu , zabija .

Opublikowano

Selekcja naturalna . Ot tyle . Teraz więcej słabych ludzi żyje dzięki rozwijającej się medycynie i lekom . Wystarczy przejść po cmentarzu i popatrzeć w jakim wieku kiedyś ludzie umierali . No i to nawet nie odzwierciedli , bo kiedyś jedynie kopczyk i drewniany krzyż .

Opublikowano

Ciężko stwierdzić czy ciężka praca prowadzi nas bezpośrednio do grobu, moim zdaniem nie, ten kto ciężko pracuje to i się rusza, i na świeżym powietrzu przebywa, i mięśnie wyrobione, i bęben nie rośnie, przed telewizorem wręcz przeciwnie, a raczej nie tak zdrowo

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Ruch i wysiłek fizyczny zdrowy i na pewno działa ze człowiek dłużej żyje oczywiscie w umiarkowanych ilościach.

np: krew w żyłach szybciej płynie i oczyszcza żyły z rozmaitych zatorów.Dzisiaj cicho było i poszyłem na 5km spaceru po lesie.

Ciągniki nie samochody bo ich rdza nie bierze i takich traktorów będzie a duże fiaty po 10tyś chodzą.

Zobaczcie jaki filmik ile części w cenie złomu w Niemczech.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
44 minuty temu, bratrolnika napisał:

Mój ojciec w latach 70 miał pierwszy prywatny ciągnik w powiecie, więc myślę że w okolicy to on się najwięcej najezdzil ze wszystkich rolników, teraz ma 76 lat i dalej pracuje w gospodarstwie

To duza musi być różnica między najstarszym rodzeństwem a najmłodszym ;)

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

330 obrabiali 20 ha i czas mieli tylko jakoś dziś czasu niemą .

w tych latach sranie za stodołą też było normą .I co?

• Like 1
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v