Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mam 4 ha lasu 14 letniego, na który pobieram dopłaty jeszcze przez 6 lat. chcę go sprzedać, ale nie mam pojęcia jak to wycenić. woj. podlaskie, okolice Bielska Podlaskiego. Czy ktoś jest w stanie powiedzieć co w tym temacie?

Opublikowano

Cena surowca stojącego na nim jest póki co niska. Grunt typowo ze wzrastającym kapitałem, o ile będą prowadzone zabiegi pielęgnacyjne. W starostwie powiatowym jest etat leśniczego od lasów prywatnych. On powinien Ci pomóc.

Opublikowano

też mam taki las, towar praktycznie niesprzedawalny. żeby dalej pobierać kase, musiałby to kupić raczej rolnik/ktoś kto min. 25% dochodu w roku poprzednim miał z rolnictwa, ale to już nie za duża kasa do końca pozostała. pytanie czy działkę można wykorzystać na jakąkolwiek zabudowę? jeżeli tak, to sprzedaj po wykorzystaniu dopłat. jeżeli nie, to wartość jest symboliczna, bo pytanie kto potrzebuje zalesionej działki, której w zasadzie nie będzie można wykorzystać przez lata?

Opublikowano

Takiej działki nie można wykorzystać.Trzeba ją odlesić w lasach Państwowych koszt 175 tyś za ha,trzeba jeszcze zapłacić odszkodowanie za nie wykorzystany drzewostan,sosna liczona jest 80 lat.Jak mają 14 trzeba to odjąć od 80 i pomnożyć razy 2tyś  za każdy rok za ha.W lesie toi toia nie można nawet wkopać głębiej jak 2 cm.Lasy państwowe mogą za darmo odlesić 500m2 i przez 10 lat kontrolę  czy nie wycieliście więcej.Wiem bo też chciałem las odlesić.Chyba że w ewidencji gruntów jest działka rolna 

Opublikowano

ale po co odlesiać całość? jeżeli jest w sensownym miejscu to pod budowę domu 500m2 odlesisz i tyle wystarczy, a zanim złożysz wniosek to zawsze część drzewostanu mógł zaatakować kornik...

Opublikowano

A kto zalesiał potencjalną działkę budowlaną?

Ogólnie też uważam że działka niesprzedawalna, na pewno w dobrych pieniądzach. 

A pomyśleć że parę lat temu chciałem kupić las jako lokatę kapitału. To towar o olbrzymim ryzyku - pożar, kornik.  Do tego gminy wycwaniły się i podnoszą podatek leśny.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez michalsoft
      Witam,
      w sąsiedztwie mojej działki powstać ma turbina wiatrowa. Dziś był przedstawiciel firmy z zapytaniem o zgodę i propozycja dzierżawy  na to żeby nad moimi działkami kręciło się śmigło z wiatraka , ewentualnie może być na tej działce kawałek fundamentu. Ma być ro wiatrak o mocy około 3MW
      Na jakie zapisy w umowie dzierżawy zwrócić uwagę ? CO jest ważne w tym aspekcie ? 
      Czy macie jakieś doświadczenie z tego typu sprawami ?
      Jaki może być ewentualny czynsz dzierżawny?
    • Przez Kuba1998
      Witam. Był ostatnio geodeta wyznaczyć granice mojej łąki z polem sąsiada i wyszło na to że granica była po jego stronie i to kilka metrów od starej granicy a zasial już tam zboże. I pytanie jest takie czy on to może zebrać to co zasial? Czy mogę mu nie pozwolić wjechać bo jakby nie było ale jest jednak to na mojej stronie
    • Przez AgroŚwiatły
      Szacowanie szkód łowieckich i rolniczych – profesjonalna pomoc
      🔍 Potrzebujesz rzetelnego oszacowania szkód w uprawach?
      Zajmujemy się szacowaniem szkód łowieckich oraz strat spowodowanych przez niekorzystne warunki pogodowe (przymrozki, grad, susza).
      📍 Działamy na terenie województwa warmińsko-mazurskiego i okolic.
      👩‍🌾 Posiadamy bogate doświadczenie w rolnictwie i wiedzę agrotechniczną.
      📑 Oferujemy dokumentację niezbędną do zgłoszeń do zarządcy obwodu
      💼 Współpraca zarówno z rolnikami indywidualnymi, jak i grupami producenckimi
      ✅ Gwarancja rzetelności, terminowości i uczciwego podejścia.
      Agro Światły Arkadiusz Światły
      dr inż. Arkadiusz Światły
      Rzeczoznawca
      Szacowanie szkód łowieckich
      Konsultacje agrotechniczne
      tel. 663 229 877
      https://szkody-lowieckie.eu

• Przez justyna112
      Chciałabym wybrać stół drewniany do nowego domu. Zwróciłam uwagę na te z drewna naturalnego, czy sprawdzają się wam? Znalazłam kilka pięknych modeli z firmy https://woodnut.pl/ - czy mieliście coś od nich i jak się sprawdza?
    • Przez bamberszol
      Jak w temacie mam działke 2ha. Chciałem ją podzielić na 10 małych działek rolnych nie można. Powiedzieli na gminie bo działka nie jest objęta MPZP. Ręce już mi opadają. Mam klientów którzy chcą kupić jako działke rekreacyjna nikt tam nie będzie nic budował ale nie da rady tego podzielić. Jakiś pomysł macie?
  • Dodaj nową pozycję...
v