Skocz do zawartości

Sterowanie hydrauliką opryskiwacza

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Cześć.    Posiadam opryskiwacz z rozkładaną hydraulicznie belką, hydraulicznym jej podnoszeniem oraz stabilizacją. W trakcie oprysku aby np unieść belkę albo ją przechylić muszę uruchomić hydraulikę w ciągniku za pomocą dźwigni i trzymając ja sterować belką za pomocą sterownika. Jest to po prostu niekomfortowe. Czy da się jakoś rozwiązać ten "problem" tak aby sterować tylko za pomocą sterownika a drugą rękę trzymać na kierownicy

Opublikowano (edytowane)

Producent przewidział, że będziesz miał załączoną hydraulikę non stop na przepływ swobodny (bo rozumiem, że masz dwa węże i rozdzielacza gdzieś na opryskiwaczu) i tego nie przeskoczysz. Można ewentualnie przerobić na siłowniki elektryczny/pneumatyczny ale o ile pierwszy jest dość powolny to drugi wymaga pracy ciągłej sprężarki.

Możliwe jest także zrealizowanie zasilania hydraulika opryskiwacza poprzez napęd WOM ale koszty przeróbki ekonomicznie nieopłacalne. Raczej bym na twoim miejscu zrobił blokadę dźwigni hydrauliki i tyle.

Edytowane przez daizor
  • Root Admin
Opublikowano

w każdym ciągniku, który mam mogę wypchnąć wajchę od hydrauliki i ona się tam trzyma a olej pompuje cały czas. Jak tylko odpalam ciągnik z opryskiwaczem to wypycham wajchę od oleju. Wracam do pozycji neutralnej dopiero jak złoże opryskiwacz i zjeżdżam do domu.

To działa tak samo nie ważne czy w opryskiwaczu Bury czy w Hardim. Tak po prostu jest.

Musisz ogarnąć ciągły przepływ oleju w ciągniku. Co to za ciągnik że się nie da zablokować wajchy od hydrauliki?

Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

A o to za ciągnik że się nie da zablokować wajchy od hydrauliki?

Zapewne MTZ/Belarus. Mam tak samo ale ja wywaliłem rozdzielacz na opryskiwaczu i podpinam 4 przewody do ciągnika i steruje hydrauliką ciągnika. Zrobiłem tak bo rozdzielacz na opryskiwaczu był sterowany linkami bowdena czy jak to się zwie i szyba musiała być uchylona bo są dość twarde. Teraz jest szczelniej.
Jeżeli uda się kupić nowy opryskiwacz z RMG to przerabiam w ciągniku na stały przepływ - w MTZ przeważnie wstawiają haczyk do dźwigni a ja może pomyślę nad innym rozwiązaniem które pewnie już ktoś wymyślił i jest na af.pl ;)

Opublikowano

Ja w mtzcie mam ładowacz zasilany z rozdzielacza ciągnika i nie ma problemów. Dźwignia sama się blokuje i można tak jeździć cały dzień, jedynie gdy przy zamykaniu np, chwytaka przytrzymam zbyt długo aż hydraulika mocno dobije to czasami dzwigni puści, a tak blokada sama ją trzyma. 

Opublikowano

Ciągnik to renault ares. Zastanawiałem się tylko czy nie jest do tego potrzebny wolny spływ oleju, bo chyba podczas takiej "wymuszonej" pracy hydraulika trochę dostaje. 

Ciągnik to renault ares. Zastanawiałem się tylko czy nie jest do tego potrzebny wolny spływ oleju, bo chyba podczas takiej "wymuszonej" pracy hydraulika trochę dostaje.  A dużo roboty jest z tym wolnym spływem żeby go dorobić?

Opublikowano
yacenty napisał:

w każdym ciągniku, który mam mogę wypchnąć wajchę od hydrauliki i ona się tam trzyma a olej pompuje cały czas. Jak tylko odpalam ciągnik z opryskiwaczem to wypycham wajchę od oleju. Wracam do pozycji neutralnej dopiero jak złoże opryskiwacz i zjeżdżam do domu.

To działa tak samo nie ważne czy w opryskiwaczu Bury czy w Hardim. Tak po prostu jest.

Musisz ogarnąć ciągły przepływ oleju w ciągniku. Co to za ciągnik że się nie da zablokować wajchy od hydrauliki?

A w jd przy hardim masz zrobiony wolny spływ?

Opublikowano
Dnia 24.10.2019 o 16:11, yacenty napisał:

@Nikita_Bennet w starym MTZcie był na to jakiś sposób bo mieliśmy RCW z taśma z napędem hydraulicznym i on jeździł. Ale jak to było nie pamiętam.

no właśnie tak się zastanawiam jak to ogarnąć bo może podłączenie pod jedno normalne gniazdo a drugie pod wolny spływ?
I dźwignie blokować na stałe? Nie ukrywam że w tym roku muszę to ogarnąć bo zamarzyło się opryskiwacz z hydraulicznym rozkładaniem, poziomowaniem i podnoszeniem i sterowaniem elektrycznym z kabiny ciągnika całością. No i będę go w tym roku kupował.

Opublikowano

no to jedno na zasilanie drugie na spływ. Wiążesz drutem dźwignie hydrauliki i rura w pole 😁 U mnie w sześćdziesiątce na stale jest śruba skręcone. Wyłącze wałek to i pompa nie chodzi.

• Like 1
Opublikowano
macko94 napisał:

Ciągnik to renault ares. Zastanawiałem się tylko czy nie jest do tego potrzebny wolny spływ oleju, bo chyba podczas takiej "wymuszonej" pracy hydraulika trochę dostaje. 

Ciągnik to renault ares. Zastanawiałem się tylko czy nie jest do tego potrzebny wolny spływ oleju, bo chyba podczas takiej "wymuszonej" pracy hydraulika trochę dostaje.  A dużo roboty jest z tym wolnym spływem żeby go dorobić?

też mam renault ares i.mialem ten sam problem wziąłem z tylu przykrecilem pokretlem przepływ oleju na jak najmniejsxy i działa

Opublikowano
9 godzin temu, Mich9 napisał:

no to jedno na zasilanie drugie na spływ. Wiążesz drutem dźwignie hydrauliki i rura w pole 😁 U mnie w sześćdziesiątce na stale jest śruba skręcone. Wyłącze wałek to i pompa nie chodzi.

czyli jedno na normalne dwustronne gniazdo a drugie na ten wolny spływ co nigdy nie używałem?
Bo praca na dwóch gniazdach dwustrunnego działania to jednak trochę i pompa i rozdzielacz dostanie.