Skocz do zawartości

Sieczkarnia jednorzędowa do zrębki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie

Mam zamiar kupić sieczkarnie jednorzędową do kukurydzy, której głównym zadaniem będzie zrębkowanie gałęzi, z którymi mam problem przy czyszczeniu pastwisk i łąk. Pewnie sensowniejszy byłby zwykły rębak, ale wolałbym mieć możliwość przycięcia czasem topinamburu albo ślazowca. Ze względu na budżet zastanawiam się nad starszymi maszynami - PZ80, Pottinger Mex II, polska Z364 czy Kemper. Niby na filmikach widać, że każdej ludzie używają do zrębki, ale pytanie która jest konstrukcyjnie najmocniejsza i w której najwygodniejsze i najskuteczniejsze będzie podawanie gałęzi. Wiadomo, że przeróbki typu dodanie kosza czy demontaż nagarniaczy będą konieczne, ale też fanie żeby były jak najmniejsze i odwracalne. Jeśli macie jakieś doświadczenia w tym temacie bardzo proszę o rady.

Opublikowano

Ja mam maszynę class mainsprinz 20 I też się zastanawiam nad przerobieniem jej na rebak. 

Ma 12 kos jeśli się nie mylę, które są zamocowane na bębnie. 

Zastanawiam się nad zredukowaniem liczby kos tak, żeby bęben dalej był wyważony a zrebka byla większa 

Opublikowano
32 minuty temu, bratrolnika napisał:

sieczkarnie do qq robią straszną sieczkę z gałęzi, dosłownie kawałków większych od zapałek nie znajdziesz, wkładając gałąź 4cm grubą

Jak odkręcisz połowę noży to jest co drugi to nie powinno robić takiej sieczki a i tarkę trzeba zdemontować o ile jest. 

Opublikowano

Właściwie to drobna nawet bardziej by mi pasowała. Fakt, że trudniej dosuszyć, ale w moim piecu spokojnie spala się taki drobiazg, a i kompostować łatwiej, gdybym się na to zdecydował. Najbardziej obawiam się o żywotność maszyny przy takiej pracy, bo jednak kukurydza to zupełnie inny przeciwnik niż gałąź, nawet gdybym nie pakował grubszych jak 4cm.

Opublikowano

@marucha 79 jako że mam wszystkie łąki na torfie i wiele szarej wierzby i innych krzaków w "prezencie" narodził się pomysł aby nie spalać tego na ognisku tylko inaczej ten materiał wykorzystać 😀użytkowałem pottinger mex III do zrębki i szło super,maszyna w oryginale tak jak do kukurydzy, gałęzie max 4-5cm bo grubsze idą na "krajzegę ",przyczepa 3,5t z 20cm deską 2 godziny i pełna a dwie osoby spocone  😀😀 ale maszyna uległa dość poważnej awarii i kilka dni temu kupiłem mex II i za wiele nie mogę powiedzieć  bo zrobiłem tylko uruchomienie,ale plusem jest to że jest o wiele lżejsza niż mex III i c360 sobie z nią radzi. Zrębki nie są drobne  jak "zapałki", mam zwykły piec i palę drewnem a zrębki dorzucam szuflą😀 "Oryginalny" rębak  jak na moje potrzeby nigdy by na siebie nie zarobił,dlatego sieczkarnia  to tania opcja a robotę robi podobną. Ciąłem suche jak i mokre  a z maszyną czy nożami nic się nie działo.

Opublikowano

@pawi Dzięki za odpowiedź, właśnie o takie opinie mi chodziło. Właściwie to na podstawie filmików też mi wyszło, że Pottinger Mex II powinien być najlepszy, bo ładnie sobie radzi z podbieraniem gałęzi, ale nic ciekawego nie widziałem w ogłoszeniach w sensownej odległości ode mnie - niestety na Pomorzu Zachodnim temat uprawy kukurydzy praktycznie nie istnieje. Masz jakiś patent na suszenie tej zrębki? Dzisiaj rzuciły mi się w oczy big bagi wentylowane, może coś takiego powieszone pod dachem byłoby dobre jako "suszarka"? Można by było też coś wymyślić, żeby z rury sypało bezpośrednio do wora. Jak już trafię maszynę, to chyba to przetestuję.

Opublikowano

Jeśli chodzi o suszenie to staram się zrębkować suche (gałęzie ścięte wiosną,schną latem),rozdrabniałem też mokre krzaki ale wtedy "parzy" się to na kupie i temperatura wewnątrz pryzmy powoduje "samosuszenie",poczytaj o tym w Internecie .Co do pracy mex II opiszę gdy ją przetestuję a to zależne jest od pogody 😏

Opublikowano

No to i ja jestem już posiadaczem MEXa, udało się trafić coś w rozsądnej odległości. Rozładowywałem już po ciemku, ale nie mogłem sobie odmówić podkarmienia go kilkoma gałęziami. Jak na takie tępe i rozregulowane noże to nawet sobie poradził, ale muszę z tym zrobić porządek i dopiero pobawię się na większą skalę.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 2.11.2019 o 19:30, marucha79 napisał:

Zrębkowałem jakiś czas temu,c360 bez problemu radzi sobie bez problemu z mex II, noże słabe ale naostrzyłem i wystarczają,u siebie zdemontowałem z przodu blachy "prowadzenia rzędu"a po za tym reszta została jak do QQ. Za te niewielkie pieniądze  i na moje potrzeby  nic więcej mi nie potrzeba ;)

Edytowane przez pawi
Opublikowano

Dla potomnych kilka wrażeń z pierwszej konkretniejszej akcji. W załącznikach widać dzieło, gałęzie świeże: klon, jesion, dąb, brzoza. Pracowałem na 4 nożach, czyli na połowie, i efekt jest dla mnie zadowalający, więc tak już zostanie. W samej sieczkarni nic nie zmieniałem. Czasem był problem z zaciągnięciem grubszych gałęzi przez bęben, musiałem wtedy docisnąć koniec gałęzi do dołu - to pewnie efekt skośnego ustawienia tych pierwszych bębnów wciągających. Jedno co mi się w tej maszynce nie podoba to osadzenie górnego bębna od strony tarczy tnącej na tulejach ślizgowych, mam już tam mocno wyrobiony wałek, wiec nowe tuleje pewnie szybko padną, a nie mogłem wyciągnąć części do napawania i toczenia, bo ktoś zaspawał wałek z bębnem. Lepiej byłoby to przerobić na łożyska, ale niespecjalnie widzę na to miejsce. Jednak ogólnie efekt fajny, lepiej ciąć niż puszczać to dobro z dymem na polu :)

zrębki1.jpg

zrębki2.jpg

Opublikowano

Trudno powiedzieć precyzyjnie, na to co widać (może  trochę więcej niż 0,5 mp) pracowała jakąś godzinę. Na mój gust tempo w porządku, zanim zeżre jest czasu w sam raz na przygotowanie kolejnej gałęzi.

Opublikowano

Ciekawi mnie jeszcze fakt jak w Twojej maszynie założone są noże. W moim classie jest rozwiązanie takie jak było w dawnych sieczkarniach na pas transmisyjny. 8 kos na bębnie i noze docinaja do stalicy. Wiem że były sieczkarnie jak mengele w których może kręciły się jakby na takim wiatraku. W innej płaszczyźnie jak u mnie. Jak to jest u Ciebie? 

Opublikowano

U mnie jest ta druga opcja, czyli 8 noży na tarczy. Nie sadzę, bo to robiło jakąś wielką różnicę, bo na takiej starej stacjonarnej sieczkarni też szły gałęzie całkiem dobrze, nawet fajniej, regularniej zrębka wyglądała, bo kąt natarcia noża nie był taki duży jak u mnie.