Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam tak jak w temacie jaka trawę polecacie na 6 klasę na głównie piachy. Mam za obora taki około hektar który jest przeznaczony na pastwisko. Tylko ostatnio z trawa to niewypał wychodził. Głównie dlatego że siane na wiosne i z dodatkiem zboża. A teść zboża daje za dużo bo tak jak na pole i dlatego w tym roku wyrósł owies i przydusil cała trawę. Cały czas sieje kupkowke. Chciałem się zapytać o inną trawę przeznaczona na takie piachy. Jakiej używacie i jak uprawiacie. Z góry dzięki.
Opublikowano

Na takie stanowiska, to jedynie jakieś odmiany kostrzewy trzcinowej, kupkówki i może jeszcze stokłosa, ale one jedynie tam przetrwają, bo plon będzie mizerny. Może jeszcze pierwszy pokos da się zebrać, ale potem to już nędza będzie. 

Opublikowano

U mnie 2014 przetrwało suszę 2018 i 19 na 5-6 więc obstawiam kwaśną ziemię lub braki materii organicznej która maganyzuje wodę.

Ja w tym roku na 4b-5 zasiadłem bg7+lucernie i pomimo ciężkiego startu już mam 3 pokos i lucerna nie daje szans trawie ale pH 7 i 40t/ha obornika.  W takie suche lata trzeba dbać o materię organiczną.

Opublikowano
-Sebastian- napisał:

U mnie 2014 przetrwało suszę 2018 i 19 na 5-6 więc obstawiam kwaśną ziemię lub braki materii organicznej która maganyzuje wodę.

Ja w tym roku na 4b-5 zasiadłem bg7+lucernie i pomimo ciężkiego startu już mam 3 pokos i lucerna nie daje szans trawie ale pH 7 i 40t/ha obornika.  W takie suche lata trzeba dbać o materię organiczną.

pod trawę poszedł obornika i conieco wapna (nie jednoczesnie). Rok wcześniej pole to było dość mocno wapnowane Radkowit Premium. 3..4 lata temu też tam poszło kilka ton wapna.

-Sebastian- napisał:

A jakie macie podłoże? Na górze piach a niżej?

niżej żółto/biały piach

tylko w moim przypadku ta działka to, przynajmniej według rejestru i map, 4b i kawałkiem 5 klasa

jeszcze wszystko zależy jak kto trafi z pogodą. W moim przypadku nie udało się i zanim cokolwiek ta trawa zaczęła wschodzić to minęło kilka dobrych tygodni. Wschody niestety też nie były równe. Później wpakował się komosa i przytłumiła wszystko. Może też moja wina, że trochę zbyt długo pozwoliłem tej kosmosie rosnąć. Na drugiej działce (5/6 klasa) posiałem chyba bg7 i tą sobie dużo lepiej poradziła.

Opublikowano
1 godzinę temu, rolnik34 napisał:

las posadz do na 6 kl to bedzie gowno

Nie zgodzę się z tym. Zawsze da się coś uprawić, i zebrać. Jak jest hodowla i obornika pod dostatkiem to już w ogóle idzie do przodu. 

Opublikowano
6 minut temu, ceston napisał:

A kiedy siejecie najlepiej? Na wiosne czy na jesień? Wszędzie pisze ze od marca do sierpnia wysiew.

Ja sieje w sierpniu razem z owsem. Do zimy zdarzy urosnąć i sie zakorzenić.A na wiosnę nawet jak ładnie wzejdzie to z każdym miesiącem temperatury rosną i przy braku wody po prostu usycha.

• Thanks 1
Opublikowano
ceston napisał:

A kiedy siejecie najlepiej? Na wiosne czy na jesień? Wszędzie pisze ze od marca do sierpnia wysiew.

chyba większa szansa powodzenia będzie przy siewie w sierpniu.

Opublikowano
13 minut temu, ceston napisał:

To już chyba zależy od rejonu. U nas niby jest chłodno, ale jeszcze we wrześniu idzie zasiać. Raz nawet wysiałem pod koniec października mały kawałek gdzie trochę ziemi w doły nawieźliśmy i też przezimowała. 

Opublikowano
cantstop napisał:

na 6 kl to chyba trzeba zacząć myśleć o nawadnianiu

dla mnie nawodnienie to czysta abstrakcja kiedy w okolicy wody brakuje. Ale najgorsze w tym jest ile to kosztuje i ile musiałbym tego robić przy takim rozdrobnienie działek. Ciekaw jestem ile czasu zwracała by się inwestycja w instalację nawadnianiającą dla 1ha działki 5 czy 6 klasy ziemi.