Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie mam takowy siewnik kupiłem go nie dawno , mam kilka pytań odnosnie tej maszyny pierwsze co ile obr koła na hektar ten siewnik robi , czy ktoś posiada tabele wysiewu do niego i gdzie znajdę oryginalne lejki do redlic bo szukam i znaleźć nie mogę , a mam problem taki ze są takie rurki jak od odkurzacza i gdy ustawie ładnie docisk wszystko fajnie ( docisk hydrauliczny) ale gdy dojeżdżam do uwrocia i muszę podnosić to zdziera mi lejki i trzeba robić tak ze docisk podnosić i dopiero cały siewnik , strasznie to wkurw.. jest , i prosiłbym jakiegoś właściciela aby mi podał dłuygosć lejka to bym może sklecił coś od poznaniaka a jak nie to dorobię łańcuszki ( ograniczyć)  żeby mi nie zdzierało tych lejków za pomoc serdecznie dziękuje

Opublikowano

Witam jeszcze raz wedlug tabeli wysiewu ustawienie 521 do pszenicy ma wyjs ok 300 kg na ha zrobilem probe krecona i wyszla mi 1t na ha obliczylem ilosc obr kola na hetar wyszlo mi 55 a obliczylem to tak 100/3/0.6  obwod srednica kola 60 cm i ja juz zglupialem z tym siwnikiem , bardzo bym prosil czy to tak ma byc czy zle licze ? Kg na ha zrobilem tak ze zasowki zamknąłem i zostawilem jeden lejek z tego jednego lejka wyszlo 0.40 kg pomnozylem przez 25 ilosc lejkow i jeszcze raz przez 100 pomnozylem i nie wiem czy ja zle licze ? 

Opublikowano

60 cm to średnica a nie obwód jak nie umiesz wyliczyć obwodu to zmierz metrówką koło po obwodzie i policz ile razy musi się obrócić aby pokonać drogę ok. 33m i przy szer. siewnika 3m będzie to 1ar.i tyle razy kręcisz i to co wyleci z siewnika mnożysz razy 100 i masz ilość na 1 ha Prościej się nie da tego wyjaśnić

55 obrotów koła to myślże to jakieś 2 ary anie 1ha

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez IwetaPolboto
      Wyprzedaż likwidacyjna!
      Zawieszany siewnik do siewu bezpośredniego DD 3 z możliwością aplikacji nawozu
      Dane techniczne:
      Szerokość robocza 3,00 m, szerokość transportowa 3,00 m, ilość rzędów 16, rozstaw rzędów 18,75 cm, waga 2.700 kg, zapotrzebowanie mocy od 160 KM.
      Dodatkowo:
      Przedni zbiornik ciśnieniowy z tworzywa sztucznego do nawozu o pojemności 1.900 l., elektryczny aparat wysiewający ze stali nierdzewnej ORGA, czujnik poziomu nawozu, czujnik prędkości, sterownik RDS Artemis, zaczep 3-punktowy kat. II, stopy podporowe, drabinka, oświetlenie drogowe.
      Cena: 180.000 netto (wystawiamy fakturę VAT)

• Przez IwetaPolboto
      Wyprzedaż likwidacyjna!
      Pneumatyczny siewnik Alpego JET-X na bronie talerzowej 3m– nowy, rok produkcji 2023. Maszyna przeznaczona do precyzyjnego wysiewu w nowoczesnych gospodarstwach. Solidna konstrukcja, wysoka wydajność oraz równomierny wysiew zarówno drobnych, jak i grubych nasion.
      Najważniejsze informacje techniczne:
      zbiornik 1500 l,
      pneumatyczny system wysiewu,
      hydrauliczny napęd turbiny,
      dozowanie nasion ze stali nierdzewnej,
      zakres wysiewu ok. 2–450 kg/ha,
      kompatybilność ISOBUS,
      elektroniczne sterowanie,
      szybki system zaczepu QUICK,
      centralna regulacja głębokości wysiewu.

Stan: nowy
      Rok produkcji: 2023
      Cena: 110 tys. netto (wystawiamy fakturę VAT)
      W związku z likwidacją spółki wyprzedajemy również inne maszyny rolnicze w promocyjnych cenach

📍 Ząbkowice Śląskie, woj. dolnośląskie

• Przez Ksawery
      Proszę o opinie co wybrać pomiędzy tymi dwoma siewnikami tj. gaspardo nina300 corex czyli z kółkiem kopiujacym, czy amazone d9 redlica rotec z zagarnaiczem sprężynowym bez kółek dogniatajacych. Gleby mozaiki od ciężkiej gliny do lżejszego piasku, do siania pszenicy i rzepaku 
    • Przez rolnikmazowsze
      Cześć, kupiłem ostatnio poznaniaka z 1989r. Niestety poprzedni właściciel zgubił tabelę wysiewu. Napisał sobie markerem ustawienia dla siebie, ale nawet on sam nie wie ile mu kg/ha wychodziło. Szukałem tabel w necie ale jest kilka rodzajów. Mógłby mi ktoś na podstawie zdjęć podesłać właściwą tabelę wysiewu/instrukcje obsługi z tabelą? 

• Przez PiotrKaliski
      Witam, co sądzicie o tych redlicacg talerzowych? Czy warto montować? Cena 280zl. Siewnik amazone d7

• Dodaj nową pozycję...
v