Skocz do zawartości

Pług Unia Grudziądz 2 starego typu, długość łącznika centralnego?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, czy ktoś z forumowiczów używa może pługa 2 skibowego UG i ciągnika c 330 do orki i mógłby mi może podać wymiary łącznika centralnego jakiego do niej używa by dobrze ustawić pług? Posiadam tylko 1 kupiony w sklepie rolniczym do c 330 i o ile z resztą maszyn nie ma problemu to pługa nie da się rozkręcić pierwsza skiba idzie za głęboko a tylna płycej i stąd te pytanie.

Opublikowano

Weż pożycz od kogoś od sześćdziesiątki,albo postaw na równym z ciągnikiem i zmierz,lub pług żle ustawiony że org. z trzydziestki nie styka,lub śruba centralna zbyt mało się rozkręca,lub pierwszy korpus ma nowy lemiesz a drugi  stary [zamienić lemieszeO.o] lub....... daj na górny otwór w ciągniku,a na dolny w pługu [łącznik].....

Opublikowano

Ok, z tym że skiby są pod dużym kątem mimo rozkręcenia śruby na maxa i regulacji korbką, po prostu muszę dokupić dłuższą śrubę i zobaczyć. Ciekawe czy te do c 360 dłuższe są ok.

Opublikowano (edytowane)

Od 330 i 360 niczym się nie różnią. W tym od 360 jedna kula ta z prawym gwintem jest zwężona bo od 330 bardzo ciasno wchodzi do 360 . Bardzo wątpie żeby twój problem wynikał z długości łącznika Jakoś wszyscy maja takie same i daje sie ustawić  Coś masz nie tak albo z pługiem albo z tuz em ciągnika.

Edytowane przez Karol445
Opublikowano

Kiedyś jak się orało c330 to lewy opuszczałem o jedno oczko w dół na tym małym sworzniu żeby pług lepiej szedł w ziemię. Coś musisz mieć w pługu inaczej. Z prawej strony w pługu tu gdzie zapinasz ciągnik powinna być regulacja na takim jakby mimośrodzie zobacz czy nie masz jej całkiem do góry. podreguluj imusi wszystko grać. Pierwszy raz orasz tym pługiem?

Opublikowano (edytowane)

Grzechooo napisał: Kiedyś jak się orało c330 to lewy opuszczałem o jedno oczko w dół na tym małym sworzniu żeby pług lepiej szedł w ziemię. Coś musisz mieć w pługu inaczej. Z prawej strony w pługu tu gdzie zapinasz ciągnik powinna być regulacja na takim jakby mimośrodzie zobacz czy nie masz jej całkiem do góry. podreguluj imusi wszystko grać. Pierwszy raz orasz tym pługiem?

Te mimosrodzie to chodzi ze pierwsza od prawej korbka na wiezyczce? Właśnie mam ją na Maxa rozkrecona.

Edytowane przez ursusc335m