Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Rok temu wysiadł mi korek od zbiorniczka wyrównawczego i zbiorniczek zaczął "puchnąć" aż wywaliło przewód chłodniczy. No i po wymianie korka problem częściowo  ustąpił ale przez ten czas zdarzały się śladowe wycieki płynu chłodniczego przez korek i zbiorniczek jest już na stałe zniekształcony. Teraz problem się nasilił bo korek jest pęknięty i z pod korka zaczyna bardziej się "pocić" wymieniłem korek ale dalej płyn wycieka z pod korka i nie wiem czy to jest wina zbiorniczka (może gwint się uszkodził) A może coś jest nie tak z układem chłodzenia ciągnika i robi się zbyt duże ciśnienie w ukladzie. Może znacie jakieś rady?

Opublikowano
Dnia 26.08.2019 o 14:51, Bercik92 napisał:

Prawdopodobnie wysiadła uszczelka. Płyn zmienił barwe z niebieskiego na jasno zielony (prawie przezroczysty)

I co bylo przyczyną ? Bo mam takie obiawy w agroplusie 100 juz od 8 lat ale dolewam z czasu płynu i tyle ...

Opublikowano
Jurek87 napisał:

Dnia 26.08.2019 o 14:51, Bercik92 napisał:

Prawdopodobnie wysiadła uszczelka. Płyn zmienił barwe z niebieskiego na jasno zielony (prawie przezroczysty)

I co bylo przyczyną ? Bo mam takie obiawy w agroplusie 100 juz od 8 lat ale dolewam z czasu płynu i tyle ...

Jednak poszła uszczelka... 🙄

Opublikowano

U mnie tester na CO2 koloru nie zmienił, dzis czytalem instrukcje i piszą ze płynu wchodzi 18l a jak ciagnik z klimą to 2l wiecej... zbiorniczek wytownawczy jest czarny metalowy bez zadnej skali max min , troche zgłupiałem ...

Opublikowano

Robi Ci się ciśnienie w układzie chłodzenia a tester nic nie wykazał to trochę dziwne. Powtórz test może tak na wszelki wypadek. Upewnij się, że łączenie testera ze zbiorniczkiem jest szczelne i tak z pół godziny niech pochodzi ciągnik.

Opublikowano
8 godzin temu, jaffa napisał:

Robi Ci się ciśnienie w układzie chłodzenia a tester nic nie wykazał to trochę dziwne. Powtórz test może tak na wszelki wypadek. Upewnij się, że łączenie testera ze zbiorniczkiem jest szczelne i tak z pół godziny niech pochodzi ciągnik.

No dziwne jakby to byla uszczelka to mysle ze problem by się pogłębiał z czasem.

Opublikowano
Dnia 17.06.2021 o 09:06, martin0000 napisał:

@Jurek87I jak twoja chłodnica w agroplusie? Dalej tak jeździsz czy coś robiłeś bo u mnie ubywa płyn przez korek, z tym że nie grzeje się ale obawiam się najgorszego.

@Bercik92 dużo roboty i jakie koszty naprawy tej uszczelki?

Uszczelki nie robilem , jak pracuje do 1800 obrotów to płynu nie wywala ,a w transporcie sadzi . Węzyk od przelewu korka siedzi w butelce i co kilka dni wlewam spowrotem.

Opublikowano

Panowie, podpowiem ze miałem u siebie w Agrofarmie identyczny problem. Ciągnik wyganiał płyn, i strasznie się przegrzewał, co ciekawe tester na obecność co2 w płynie nic nie wykazał ale znajomy powiedział ze na bank uszczelka. Zdecydowałem się zrobić. Uszczelka faktycznie była dmuchnieta. Kilka godzin rozbierania, dwa dni czekania na części i planowanie głowicy i później znowu kilka godzin żeby złożyć. Od tamtej pory spokój