Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem czy zadowoli Cię moja odpowiedź i czy będzie ona poprawna. Ostatnio nurtowało mnie również to pytanie i robiąc pomiar doszedłem do takich wniosków. Mianowicie - jeśli tylne koło wykonuje 1 obrót to przednie wykonuje 1,54 obrotu.  Doszedłem do tego następująco - lewy tył oraz lewy przód do góry, włączyłem napęd, zaznaczyłem na tylnym i przednim kole punkt startu zarówno na feldze jak i na podłożu. Przy około 2/3 obrotu koła tylnego przód wykonuje już pełen obrót, kręcę dalej do pełnego obrotu koła tylnego, następnie zaznaczam na przedniej feldze miejsce końcowe. Obmierzam sznurkiem traserskim przednią felgę przy samej oponie - mierzę ile ma pełen obrót w cm, a następnie mierze również w cm ile zostało wykonanego drugiego obroty. Wyliczając następnie z proporcji wychodzi, że tył robi 1 obrót a przód 1,54.

Jeśli ktoś znalazł inne informacje na temat przełożenia to proszę o poprawę ponieważ to jest tylko moje proste liczenie aczkolwiek jak liczyłem stosunek opon 16.9 r38 do 13.6 r 20 to tez mi wychodziło 1.54 Więc coś w tym może być.

Opublikowano

To na pewno nie zadowoli kolegi bo jemu chodzi o przełożenie samych przekładni w przednim moście czyli od wałka ataku do piasty przedniego koła. Ktoś to kiedyś podawał ale nie pamiętam gdzie. Chyba w temacie o oponach do MTZ. Próbowałem to policzyć z liczby zębów na poszczególnych przekładniach, ale nie mogę na zdjęciach się ich doliczyć.