Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. znalazłem ostatnio na OLXie zetora 7245 z rewersem. jak to wygląda w praktyce? byl montowany fabrycznie czy to jakaś przeróbka? Może ktoś ma takiego albo widział, użytkował?

chetnie poczytam waszych opinii.

Opublikowano

One fabrycznie miały rewers, był opcją tak samo jak półbieg. Działa normalnie jak w każdym innym ciągniku, tylko chyba nie jest synchronizowany. Sprzęgło, hamulec, przełączasz i jazda w tył. Tyle.

Opublikowano
3 godziny temu, ACoCieTo napisał:

One fabrycznie miały rewers, był opcją tak samo jak półbieg. Działa normalnie jak w każdym innym ciągniku, tylko chyba nie jest synchronizowany. Sprzęgło, hamulec, przełączasz i jazda w tył. Tyle.

Nigdy w tych ciągnikach nie było półbiegu...

Opublikowano

...oj musisz trochę poczytać jeszcze, bo był; dzisiaj to trochę biały kruk ale był sterowany lewą nogą i był to półbieg/ wzmacniacz/zwalniacz - jak zwał tak zwał, typowo mechaniczny do załączania potrzebna była pracująca sprężarka.

pozdr

Opublikowano
2 godziny temu, zydor napisał:

...oj musisz trochę poczytać jeszcze, bo był; dzisiaj to trochę biały kruk ale był sterowany lewą nogą i był to półbieg/ wzmacniacz/zwalniacz - jak zwał tak zwał, typowo mechaniczny do załączania potrzebna była pracująca sprężarka.

pozdr

Dokładnie bo w moim 5211 jest tylko nie działa. 

Opublikowano
13 godzin temu, zydor napisał:

pozdr

Nie muszę czytać, w tych ciągnikach nigdy nie było żadnego półbiegu. Był ale wzmacniacz sterowany pneumatycznie a to dwie różne rzeczy który swoją drogą był tylko bajerem bo nie można go używać pod obciążeniem...

Opublikowano

....czyli wzmacniacz momentu obrotowego używany na każdym biegu bez użycia sprzęgła to nie "półbieg" wg Ciebie? Napisz proszę czym jest rzeczony półbieg w.g. Twoich definicji.

7 godzin temu, bears napisał:

był tylko bajerem bo nie można go używać pod obciążeniem... 

...nie można to było w czasie  używania wzmacniacza hamować silnikiem - wynikało to z jego prostej konstrukcji mechanicznej - coś gdzieś słyszałeś ale już teraz wiesz jak było naprawdę.

pozdr

Opublikowano

czyli wzmacniacz momentu obrotowego używany na każdym biegu bez użycia sprzęgła to nie "półbieg" wg Ciebie?

Nie, są ciągniki z połówkami i wzmacniaczem.

nie można to było w czasie  używania wzmacniacza hamować silnikiem - wynikało to z jego prostej konstrukcji mechanicznej - coś gdzieś słyszałeś ale już teraz wiesz jak było naprawdę.

Nie można go używać pod obciążeniem w dodatku nie można na nim było jeździć dłużej jak 5 minut więc po byku ten twój półbieg.

Opublikowano (edytowane)

1. Wzmacniacz momentu to półbieg pierwszej generacji, definicja to potwierdza bo jest to dodatkowe przełożenie które można zmieniać na każdym biegu bez użycia sprzęgła czy ci sie to podoba czy nie i lepiej sie z tym pogódź ;)

2. To ten sam półbieg co w ciężkiej serii, lub raczej bardzo podobny ;) A znam ludzi co w 914 używają tego jako normalnego półbiegu i twierdzą że wszystko działa jak należy.

Edit: A te twoje 5 minut to nie przypadkiem pomylone z czasem wysprzęglenia drugiego stopnia?

Edytowane przez ACoCieTo
Opublikowano
1 godzinę temu, ACoCieTo napisał:

1. Wzmacniacz momentu to półbieg pierwszej generacji, definicja to potwierdza bo jest to dodatkowe przełożenie które można zmieniać na każdym biegu bez użycia sprzęgła czy ci sie to podoba czy nie i lepiej sie z tym pogódź ;)

Po co komentujesz jak nie masz pojęcia jak to w tym ciągniku działa?

2. To ten sam półbieg co w ciężkiej serii, lub raczej bardzo podobny ;) A znam ludzi co w 914 używają tego jako normalnego półbiegu i twierdzą że wszystko działa jak należy

No ten sam, tam w pełni hydrauliczny a tu mechaniczny włączany pneumatycznie. Rzeczywiście takie samo albo podobne.

Edit: A te twoje 5 minut to nie przypadkiem pomylone z czasem wysprzęglenia drugiego stopnia?

Pomyliłeś to ty chyba tematy, zamilcz bo oczy łzawią od tych głupot jakie wypisujesz razem z tym drugim waflem. Nie można na tym waszym półbiegu jeździć dłużej jak 5 minut bo po jego włączeniu kręci wam się ciągle łożysko oporowe. Znajomość działania poniżej zera ale na forum to znafcy...

Opublikowano

Masz jeszcze coś ciekawego do dodania to napisz, chętnie sie pośmieję ;) Nie chcesz sie z tym pogodzić że to półbieg to nie, mi to tam dynda, ty tu wychodzisz na debila :P 

Nawet bardzo podobne, czy ja dałem choć jedną wzmianke o sposobie załączania? Mam na myśli sam układ planetarny z koszem satelitami czy jak sie te tryby zwą itd. To chyba był mechanizm z ciężkiej serii, chociaż ręki uciąć nie dam...

Wytłumacz mi niby jak łożysko oporowe... Pierwsze słysze żeby to było rozwiązane jak w fortschritt'cie przez drugi stopień... Rozwiń temat...

Opublikowano
29 minut temu, ACoCieTo napisał:

Wytłumacz mi niby jak łożysko oporowe... Pierwsze słysze żeby to było rozwiązane jak w fortschritt'cie przez drugi stopień... Rozwiń temat...

Wiesz jak działa, jesteś znafcom ale każesz mi rozwijać temat? Już Ci pisałem, zamilcz bo nawet na oczy tego nie widziałeś i sam robisz z siebie debila bo ja miałem przyjemność/nieprzyjemność tam grzebać kilka razy. Wróć jak zmądrzejesz  

Opublikowano

Ja mam 6245 oryginalny Anglia, rewers mech. 1988r. super traktor do tura. Sprzedam za 50 tys. Dobry stan mechaniczny, elektryczny itp. Hydraulika sprawna 100%. Z turem 60 tys. Czeski SUPER tur do tego ciągnika nd5, bardzo mocny i wytrzymały, w ciągniku wszystko sprawne wiele nowych części, ciągnik ciężki trzyma się drogi, 20 biegów, po regulacji zaworów, tel. 667 430 764 pzdr.