Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po rocznej eksploatacji Zefira i zrobionych 160 mth muszę stwierdzić, że maszyna wiele potrafi i czy to pług 4 skiby kverneland, czy agregat uprawowo siewny czynny 3m, to daje spokojnie radę i na ciężkich ziemiach. Jedyny problem, ale bardzo istotny to części wstawiane przez pronar.

Tak więc:

- orbitrol- jest już trzeci i nie działa prawidłowo,pierwszy miał wyciek, a kolejne prawdopodobnie źle dobrane parametry

- wieniec koła zamachowego- zużycie zębów i trudności z odpalaniem praktycznie od początku eksploatacji, prawdopodobnie wykonany jest z plasteliny :lol:

- wyciek płynu z układu hamulcowego- dzięki wspaniale zarobionym przewodom hamulcowym

- pęknięte kolanko w układzie pneumatycznym- prawdopodobnie też plastelina (pronar stawia na jakość :P )

- wycieki na uszczelnieniu wału napędowego- uszczelnienie z grene lepsze od oryginału i to za jedyne 4 zł

- stukająca sprężarka - będzie rozbierana w najbliższym czasie,gdy części do serwisu dojadą, ale podejrzewam wszechobecną plastelinę

Gdyby nie te w sumie drobne defekty, oprócz oczywiście wieńca, którego wymiana wymagała rozpołowienia ciągnika to uznał bym, że ciągnik jest naprawdę dobry. Pomysłowość inżynierów z pronaru nie zna jednak granic i nie wiadomo czego się w tym sprzęcie spodziewać, a kontakt z serwisem trzeba mieć na bieżąco. Nawet katalog części już kupiłem ;), bo nie dołączyli do ciągnika.

Podsumowując, Zefir to dobry ciągnik, ale jakość montażu i osprzętu jest do d....py

Jakiej szerokości jest ten Twój czynny agregat? Mógłbyś wrzucić jego zdjęcia do galerii?

Opublikowano

kolego szymon u mniwe ma gosciu zefira kladl mi gruz turem wsteczny skrxzypial gorzej jak w belarusie wyl pojechal raz i spuscil mu paliwo i wlal 25l rowno pojechal 20km z wozkiem w 1 strone pustym a w 2 strone mial 1000l wywaru i sostalo mu jakies 3 litry to chyba wiem co i jak

Opublikowano

Czy w waszych zefirach przy ruszaniu z obciążeniem czy z dużego biegu słychać specyficzne zawycie sprzęgła? Dzwoniłem do Pronara i powiedzieli ze te typy tak mają to urok tarczy ceramicznej.

Opublikowano

Co do sprzęgła to nigdy żadnych odgłosów z jego strony nie słyszałem. Czy w orce, czy z przyczepami to chodzi bez głośnie. Pronar ma to do siebie, że wszystko zwalają na to, że "ten typ tak ma".

Opublikowano

kolego szymon u mniwe ma gosciu zefira kladl mi gruz turem wsteczny skrxzypial gorzej jak w belarusie wyl pojechal raz i spuscil mu paliwo i wlal 25l rowno pojechal 20km z wozkiem w 1 strone pustym a w 2 strone mial 1000l wywaru i sostalo mu jakies 3 litry to chyba wiem co i jak

Oj chyba nie wiesz za bardzo co i jak bo w pierwszym poście piszesz ,że wlał 20 litrów i pojechał 10km. i z powrotem a zaraz potem ,że wlał 25l. i pojechał 20km. i z powrotem z jakimś wywarem.Z moich obserwacji wynika ,że w trzecim poście napiszesz ,że wlał 30l i pojechał 30km i z powrotem i w obie strony miał ostro z górki. :blink:

Opublikowano

Mój wujek chce kupić Zefira 85 ale drażnią go podzespoły chińszczyzny!! Mam skutera chińskiego dziada który sie zwalił 2 miesiące temu i nic nie ma kto zrobić!! To kto wie co będzie z zefirem!!

Mam pare pytań co do tego ciągnika:

- Jaki silnik jest w tym ciągniku bo nie moge sie pokapować w ulotce? :)

Moj sasiad ma zefira i mowł mi ze silnik jest tam angielski

Opublikowano

U ,mnie w ciężkiej robocie np. głęboka orka pługiem 4x40 na jesień spalał nawet do 14 litrów, ale trzeba przyznać że było bardzo twardo i sucho 3, 4 klasa. Natomiast przy transporcie czy jadę pusto czy pełno to tyle samo bierze i koło 8 litrów spokojnie weźmie jak nie więcej. Zauważyłem, że jak go się nie ciśnie i trzyma się jak najniższych obrotów to spalanie jest dużo mniejsze.

Opublikowano

maciejo ile masz mth napisz mi czy na początku też ci tyle palił .Przy agregacie ile ci pali i na jakich obrotach pracujesz

Narazie ma 250mtg ( pracuje na 23 ha). W agregacie staram się nie przekraczać 1800 obr, wtedy pali ok 10L ( max12 litrów )na mtg. Pracuje z 3 metrowym agregatem ( jest w mojej galerii).

Opublikowano

ja też mam zefira już o d 5 lat i jak orałem oziminy pługiem 4x40 i na następny dzień uprawiałem agregatem uprawowo siewnym + siewnik poznaniak 2,7 m to na 5 ha spalił ok 70 l (orka, agregat uprawowo siewny + siewnik), orałem na 4 M, a siałem na 2 Hm oczywiście z włączonym przodem

Opublikowano

Po pierwsze zefir chińskie to ma tylko plastiki. Po drugie pronar słabe żelazo daje i zre go trochę jak na dworzu postoi

Po pierwsze zefir cały jest chiński sprawdz sobie YTO 804 to jest to samo, Po drugie pronar daje tylko swoje kabiny i instalacje pneumatyczną przyczep i nic więcej.