Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No i jaki to ma związek z tym o czym wcześniej pisaliśmy? 🤔

No i czekam aż rozwiniesz myśli i wyjaśnisz o co ci chodziło pisząc ,,sowo przeciwko słowu,,

Opublikowano
2 minuty temu, damianzbr napisał:

No i jaki to ma związek z tym o czym wcześniej pisaliśmy? 🤔

No i czekam aż rozwiniesz myśli i wyjaśnisz o co ci chodziło pisząc ,,sowo przeciwko słowu,,

Bo znam kilku agregatów co się kłócą  o  dopłaty o dał w dzierżawę i chce dopłaty dzierżawca poskarżył się w agencji że on uprawia i jemu się nalezą dopłaty i należy się temu co składał . A jak mają ugadane to już agencji nie obchodzi .

Opublikowano
33 minuty temu, damianzbr napisał:

A u mnie typek od dzierżawy zażyczył sobie aby od 2019 roku składać na niego wniosek o dopłaty  bo chce 100% a nie jak do tej pory 50%. W sensie że on sam sobie go złoży. Mówię trudno twoje pole więc se składaj ja będę siał bo już sporo w niego zainwestowałem, wapno trochę osadów.

Przyszła susza dzwonię do niego mówię że trzeba złożyć wniosek suszowy bo miałem stratę w plonie. On mówi dobra ty siałeś wypełnij co i jak przywieź ja podpiszę, a jak kasa przyjdzie to ci oddam.

Dzwonię niedawno pytam i jak tam kasa przyszła za suszowe? On  na to że owszem przyszła ale nic mi nie odda bo to kasa za jego pole przyszła a nie za moje:D

Taki bezczelny typek się trafił..

Ciekawe co prokuratura daje za wyłudzenie dotacji i suszowego :ph34r:

Potrafisz  udowodnić  że  to  ty  uprawiasz  to  pole ??  Bo  jak  nie  to  g*wno  mu  zrobisz 

Opublikowano

Przecież napisał  że on chce uprawiać tylko... A nie brać dopłaty.... 🤣Zresztą co by było żeby chciał brać dopłaty i inne suszowe?... Wiadomo- wyjazd z pola bo następny już czeka żeby siać i jeszcze dołoży z 300kg przeniczki... 😜

Taki los dzierżawcy... Wieczna niewiadoma i nie pobrykasz bo wypad z pola 

Opublikowano
3 minuty temu, TheKingofFarmersisback napisał:

Potrafisz  udowodnić  że  to  ty  uprawiasz  to  pole ??  Bo  jak  nie  to  g*wno  mu  zrobisz 

Podam na świadka całe dwie wioski ludzi i jak się nie stawią na sprawie to policja ich siłą doprowadzi na którąś tam następną xD

Myślę że to poprawi relacje interpersonalne ludzi z całej wsi z tym cwaniaczkiem co mnie chce wycyckać :D

Czyli tak zwrot kasy za wyłudzenie dopłat, zwrot kasy za wyłudzenie suszowego, odsetki od przetrzymywanej przywłaszczonej kasy, wyrok za wyłudzenia i wkurw całej wioski że przez debila musieli się bujać po sądach i zeznawać kto uprawiał a kto nie. xD

Chyba zbyt mocno po hamsku bym mu pojechał co??

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, damianzbr napisał:

A u mnie typek od dzierżawy zażyczył sobie aby od 2019 roku składać na niego wniosek o dopłaty  bo chce 100% a nie jak do tej pory 50%. W sensie że on sam sobie go złoży. Mówię trudno twoje pole więc se składaj ja będę siał bo już sporo w niego zainwestowałem, wapno trochę osadów.

Przyszła susza dzwonię do niego mówię że trzeba złożyć wniosek suszowy bo miałem stratę w plonie. On mówi dobra ty siałeś wypełnij co i jak przywieź ja podpiszę, a jak kasa przyjdzie to ci oddam.

Dzwonię niedawno pytam i jak tam kasa przyszła za suszowe? On  na to że owszem przyszła ale nic mi nie odda bo to kasa za jego pole przyszła a nie za moje:D

Taki bezczelny typek się trafił..

Ciekawe co prokuratura daje za wyłudzenie dotacji i suszowego :ph34r:

Za wiele nie podskoczysz ,bo on właściciel A że składa na dopłata czyli formalnie jest użytkownikiem i ma prawo do suszowego 😏

Edytowane przez Gość
Opublikowano
2 minuty temu, damianzbr napisał:

Chyba zbyt mocno po hamsku bym mu pojechał co??

Eeeee. No spoko myślę że nawet powinieneś zgłosić przestępstwo bo prawo obliguje do tego to raz a dwa brałeś w tym udział i, wypelnileś, mu, wniosek suszowy 

Na pewno po  takiej akcji cała wioska odda ci pole w dzierżawę abyś mógł spokojnie obrabiać nie swoje i pobierać wszelkie dopłaty... W końcu po co im ta bieda.... 🤣

Opublikowano (edytowane)

Ursus mylisz się twierdząc że za wiele nie podskoczę bo ja nigdzie nie mam zamiaru skakać  To nie ja będę musiał udowadniać że ja uprawiam tylko on będzie musiał udowadniać że słusznie pobrał dopłaty i suszowe.

Nie ja będę pozywającym tylko ARiMR i w takich sprawach sądy się nie patyczkują, jeśli chodzi o zwrot państwowej kasy prawomocne wyroki padają w ekspresowym tepie.

Ja się tu tylko chciałem dowiedzieć ile mu grozi za wyłudzenie państwowej kasy i nic więcej.

Bo nie wiem czy go up***dolić czy dać mu spokój jak bo w sumie może szkoda go trochę jak będzie musiał posiedzieć w pierdlu z 5 latek :D

9 minut temu, ogarek napisał:

Eeeee. No spoko myślę że nawet powinieneś zgłosić przestępstwo bo prawo obliguje do tego to raz a dwa brałeś w tym udział i, wypelnileś, mu, wniosek suszowy 

Na pewno po  takiej akcji cała wioska odda ci pole w dzierżawę abyś mógł spokojnie obrabiać nie swoje i pobierać wszelkie dopłaty... W końcu po co im ta bieda.... 🤣

Wypełniać papirków zakazu nie ma. A po co chciał aby wypełniać to mnie nie obchodziło :D

zresztą tu nawet nie będzie znaczenia kto wypełniał i nie będzie to do udowodnienia. Nikt o to nie będzie pytał, jedynie on może obrać kretyńską linię obrony: proszę panią sędzinę, ale on mi wypełnił i kazał zawieźć. Więc pani sędzina się go zapyta a jakby świadek kazał aby oskarżony uj***ł se ptaka to oskarżony też by to zrobił?

po prostu złożę o dopłaty razem z nim w tym roku i będzie z automatu sprawa do wyjaśnienia. A na wyjaśnieniach będę śpiewał jak z nut samą prawdę i tylko prawdę. A przy okazji jako wścibski zapytam czy suszowego nie pobrał na moją uprawę B| haha

Później oni sami go zgłoszą do prokuratury i prokuratura gdy zapyta mnie o to, kto widział i potwierdzi że uprawiam, odpowiem cała wioska. Także ja tam sobie nic do zarzucenia nie będę miał.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano (edytowane)

A co zrobisz jak zezna że robiłeś mu usługi i żadnej faktury nie wystawiłeś ?.... W agencji nie ma żadnego problemu bo tylko on złożył i nie ma żadnej podstawy o wyłudzanie bo powie ze zlecił ci usługę i tyle... Kto będzie się tłumaczył i udowadniał ze tak nie było ?... A no ty i dlatego palcem nie kiwnie z  bo jesteś umoczony... 😜

PS. Jak zlozysz w tym roku razem z nim to wygrasz jak najbardziej i dostaniesz wyjazd z pola ... 🤣🤣🤣

Edytowane przez ogarek
Opublikowano

Tego sąd i arimr nie łyknie.

A do tego ja założę mu sprawę karną o oszustwo i bezpodstawne oskarżenia że moja firma wykonuje usługi bez FV.

Opublikowano

A po za tym tak jak powiedziałem, ja się nie będę wtrącał do poprzedniego roku kiedy to wyłudził dopłaty, tylko w tym roku złożę o dopłaty razem  z nim. Sprawa będzie wyjaśniania więc powiem że ja uprawiam tak samo jak rok temu to robiem i dwa i pięć w tył.

Rok temu nie złożyłem o dopłaty bo zapomniałem ale teraz sobie specjalnie zapisałem i w tel przypomnienie ustawiłem więc składam. A on czemu składa to ja nie mam pojęcia trzeba się jego pytać dlaczego to robi skoro ja to pole nieprzerwanie od 8 lat uprawiam, co potwierdzi cała wioska.

O tak im odpowiem..

Opublikowano

Czyli jak w każdym sporze - sądy zarobią, 

A skarbówka profilaktycznie 3 razy Cię przetrzepie😁

Opublikowano
4 minuty temu, damianzbr napisał:

A on czemu składa to ja nie mam pojęcia trzeba się jego pytać dlaczego to robi skoro ja to pole nieprzerwanie od 8 lat uprawiam,

Znalazł   ,,barana''    co mu w polu  robi   a sam bierze  dopłaty-suszowe-na  paliwo     pogratulować   sąsiadowi....

Opublikowano

Sądy sądami ale takiemu to już nikt w dzierżawę nic nie da... 😂

Opublikowano

Dadzą... drut żebrowany w łanie, głaz w pokosie słomy i deskę z gwoździem na dojeździe😉

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, Szymi40 napisał:

Znalazł   ,,barana''    co mu w polu  robi   a sam bierze  dopłaty-suszowe-na  paliwo     pogratulować   sąsiadowi....

Dzieki za thanka, ale to było do damnianka. Jeśli nie godzę się na takie warunki, to schodzę z pola i niech sam robi, a nie kurła po sądach... Gdzie  popatrzeć, to wszystkim by tylko sprawy zakladal... biznesmen

Edytowane przez kałasznikow
  • Thanks 1
Opublikowano

Była u nas w powiecie taka sprawa jakieś 4 lata temu.

Oczywiście z odsetkami właściciel pola oddawał kasę.

Na świadka sąd wzywał sołtysa i ludzi z sąsiadujących pól. Każdy powiedział prawdę kto uprawia, nikt się nie odważył skłamać na korzyść właściciela mimo że to właściciel był zrobiony w ciula.

Bo rolnik uprawiający był kutasem i chciał wymusić zakup tego pola po zaniżonej cenie, powiedział: sprzedajesz mi za śmiesznie niską cenę albo cię podaję do ARiMR że pobierasz dopłaty nie słusznie. Ludzie chcieli stanąć w obronie tego właściciela pola ale odwagi zbrakło powiedzieć nie prawdę na sali sądowej i śpiewali jak z nut że rolnik ciul uprawiał.

I właściciel musiał oddawać kasę i odsetki ale już załatwili sprawę jakoś że to przez pomyłkę składał o dopłatę i zawiasów za wyłudzenie nie dostał bo sędzia znał dokładnie sprawę, wie jak wygląda to dzierżawienie na wsiach że rolnik uprawia właściciel składa, wiedział że ten rolnik ciul przymuszał do sprzedaży pola, ale udowodnić się tego nie dało a dopłaty pobrane nie słusznie i musiał zapaść wyrok że oddać trzeba.

Ja jeszcze nie wiem czy pajaca załatwić za fikanie, się mu odgryźć. Bo wtedy na pewno stracę tą dzierżawę no i debil może się mścić w inny sposób i te 2 tys nie wiem czy warto poruszać gówno, bo później może być większy smród.

Skarbówek się nie boję bo wszystko jest w majestacie prawa dwa razy w roku mnie kontrolują. Ale jakieś druty w polu, jakieś podpalenia, jakiś cukier w baku, takich rzeczy po tym baranie się bardziej spodziewam...

I za 2 tys. chyba nie warto... 

Opublikowano

No dokładnie... Uprawiasz nie swoje to wiadomo że musisz godzić się na upokorzenie... 🤣🤣🤣🤣

Taki los dzierżawcy i dlatego ja zawsze kupowałem i nigdy nie biorę pola w dzierżawę nawet darmo... 

Opublikowano

Damian ten z Pował bankrut, kiedyś zasiał u sąsiada na polu ponad 2 ha kukurydzy, no i sąsiad sobie skosił kukurydze na kieszonkę do byków, oprócz dania sąsiadowi po mordzie, bankrut niemógł nic zrobić. 

Najgorsze było to że sąsiad przestał przychodzić wyrzucać gnój. 

Opublikowano
10 minut temu, Szymi40 napisał:

No właśnie i tu jest ten dylemat. Bo jako jedyny z dzierżawców podniósł mi się z czynszem na 100% dopłat. Sprzedać nie chce. Więc nie będę miał żalu gdy utracę to pole. Ale jak mam już utracić to może by z przytupem i fajerwerkami B|

9 minut temu, ogarek napisał:

Sądy sądami ale takiemu to już nikt w dzierżawę nic nie da... 😂

Dlatego że jakiś pajac mnie okradł na 2 tys. to mi mieli by nie dać pola? Ze wszystkich dzierżawionych pól tylko od tego pajaca przez 8 at dzierżawy rok temu nie złożyłem o dopłaty. Dzierżawię ze 30 ha od 5 osób i na całe 30 ha składam ja dopłaty. Na innych warunkach się nie godziłem dlatego kilka dzierżaw przeszło koło nosa.

Ten pajac przyjechał rok temu i zaczął skamleć że będzie chciał jakąś dotację na małe gospodarstwa czy coś i że on sobie sam na siebie złoży. Mówię a uj składaj.

Nie sądziłem że taka wsza z niego jest i mi ukradnie suszowe...

4 minuty temu, kałasznikow napisał:

Dzieki za thanka, ale to było do damnianka. Jeśli nie godzę się na takie warunki, to schodzę z pola i niech sam robi, a nie kurła po sądach... Gdzie tylko popatrzeć, to wszystkim by tylko sprawy zakladal... biznesmen

Ale było ustalone co innego w listopadzie. Że składamy suszowe a on mi później to odda.

Także nie wciskaj ciemnoty że będę podkładał świnię bo mi się nie podobają jakieś warunki.

Nie podoba mi się jak mnie ktoś perfidnie w żywe oczy okrada. Czytaj ze zrozumieniem.

No i co ty bredzisz o zakładaniu sprawy. Czy ja mu mam zamiar założyć sprawę za to że wyłudził kasę z ARiMR? Nie!! Ja tylko przez przypadek gdzieś niechcący się wygadam (składając wniosek o dopłaty razem z nim) że jest jakaś sprzeczność i ktoś coś tu próbuje wyłudzić.

A później oni sami już sobie będą dochodzić kto i gdzie.

Opublikowano

W moim rejonie nie dostał byś nawet 1ha na takich warunkach....mozesz twierdzić co chcesz ale to nie twoje pole i nie ty rozdajesz karty tylko właściciel i tyle....

Nie pasuje Ci to wyjazd z pola i tyle. 

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, karol6130 napisał:

Damian ten z Pował bankrut, kiedyś zasiał u sąsiada na polu ponad 2 ha kukurydzy, no i sąsiad sobie skosił kukurydze na kieszonkę do byków, oprócz dania sąsiadowi po mordzie, bankrut niemógł nic zrobić. 

Najgorsze było to że sąsiad przestał przychodzić wyrzucać gnój. 

Ale kto faktycznie zawinił. Bankrut uprawiał piractwo na nieswoim polu bo się czuł panem i władcą okolicy czy sąsiad najpierw dał w dzierżawę, a później zazdrość go wzięła że bankrut się dorabia na jego polu i mu ukradł kukurydzę?

U nas też była sytuacja że właściciel pola (warszawiak) chciał skosić zboże które zasiał rolnik który dzierżawił to pole od 5 lat po 500 zł za ha ale tym po 5 latach stwierdzi  że jednak za mało kasy pobierał i albo mu rolnik dopłaca albo ten sobie kosi zboże na to konto. Rolnik zgłosił zawiadomienie do prokuratury o podejrzenie przygotowywania się do kradzieży jego mienia i groźby karalne i było koszone w asyście policji. I ja jeździłem na przesłuchanie bo ten tym był u mnie i pytał czy skoszę zboże...

I widzisz ograek ten rolnik z jakieś racji mnie podał na świadka i ja nie mam do niego  nic pretensji. Pojechałem powiedziałem że był jakiś ktoś przedstawił się jako właściciel pola tego i tego i pytał czy skoszę mu.

Więc ten bankrut słabo się przyłoży aby coś zrobić złodziejowi kukurydzy na pniu. A może nie znamy wszystkich szczegółów np. siał nie kwalifikatem tylko ziarna z rynku = przestępstwo, bał się podpaleń, bał się ciągłych drogowych kontroli policji którą by nasyła ten sąsiad który mia by sądowy nakaz zwrotu kasy za skradzioną kukurydzę + zadośćuczynienie poszkodowanemu + zawiasy.

Różnie to mogło być.

Edytowane przez damianzbr