Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 godzin temu, mickas092 napisał:

Przyszło pisemko, drugie juz, o niezalatwieniu  sprawy w terminie - odroczka 30.04. - powód nie uchwalenie ustawy budżetowej. Sk%^&%& j**ane oszusty z pisu. Na 500+ dla darmozjadów to jest.

To pewnie do mnie dziś lub jutro przyjdzie takie samo pismo, bo mam do 31.01

Opublikowano
1 godzinę temu, kondzio0 napisał:

Chyba nie wypłacą nam tych suszowych w ogóle...czarno to widzę, bo nikt nie dostał na nowym roku. 

Wypłacą wam Senatowi zabrali 100 mil będzie dla was za suszowe .

Opublikowano (edytowane)

Ogólnie gdy składałam wniosek mówiono, że jest właśnie jest nowa transza pieniędzy {październik był}. Jakos na żadną z nich się nie zalapałam. Logicznie myśląc, że skoro wtedy dla mnie nie starczyło to z tej ostatniej transzy się załapie. Choć co podkreślam po raz kolejny mowiono mi w Agencji, że to nie kwestias pieniędzy.

Świeże info z dzisiejszego zebrania rolników. Agencja podważa  protokoły bo nie są zgodne z wytycznymi rządu ze stycznia. I wyjdzie, że suszowego nie będzie.

Edytowane przez Mircia26
Opublikowano

Jak agencja może podważyć jak komisja szacowała straty nie agencja. Poza tym wojewoda podpisał protokół. A przed wyborami jakoś nikt nie czepiał się wypłacali szybko. I minister mówił że szybko że gminny powoli szacują później że już w styczniu będzie. Nastepnie ze pierwszy kwartał i tak w koło gadka. 

Opublikowano
4 godziny temu, kondzio0 napisał:

Chyba nie wypłacą nam tych suszowych w ogóle...czarno to widzę, bo nikt nie dostał na nowym roku. 

Z jakich środków powinieneś mieć wypłacone ? De minimis czy z pomocy publicznej ?

Opublikowano
Mariu napisał:

Jak agencja może podważyć jak komisja szacowała straty nie agencja. Poza tym wojewoda podpisał protokół. A przed wyborami jakoś nikt nie czepiał się wypłacali szybko. I minister mówił że szybko że gminny powoli szacują później że już w styczniu będzie. Nastepnie ze pierwszy kwartał i tak w koło gadka. 

Tylko niektóre komisje szacowały na klasach gleby na których wg IUNG nie było suszy, wojewoda szybko podpisywał bo wybory, wybory się skończyły to teraz szukają gdzie można zaoszczędzić parę groszy.

Opublikowano
20 godzin temu, Mircia26 napisał:

A co z tymi 143-ema milinami, które były przeznaczone jeszcze w starym roku?

Ktoś z tego coś dostał? Znaczy czy w styczniu ktoś otrzymał pomoc?

Rysiek @Rolnik1973 dostał ,ale chyba nie 143:ph34r:

Opublikowano
7 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Tylko niektóre komisje szacowały na klasach gleby na których wg IUNG nie było suszy, wojewoda szybko podpisywał bo wybory, wybory się skończyły to teraz szukają gdzie można zaoszczędzić parę groszy.

To komedia się robi nie pomoc Szacują źle wojewoda źle podpisuje. To co to za komisja i wojewoda że kliknąć w kompie nie może sprawdzić. Jeszcze ludzie między sobą się kłócą bo ten dostał ten nie Lub ten za tą partia lub za inna. Komedia Tylko że jak ktoś utrzymuje się tylko z rolnictwa z 14Ha i w strefach asf to czasem nie jest tak wesoło. Nie idzie to do dobrego

Opublikowano

Bo pewnie im o to chodzi, żeby była wrzawa. 

Nie ma co się łudzić chłopy. Samemu się nie zarobi, to i nikt nam nie da. 

Opublikowano

Zeszłoroczne suszowe będzie wypłacone. W przeciwnym razie media rolnicze, które nie przepadają za PiSem chętnie by się zajęły tematem przed wyborami prezydenckimi. Odbiją sobie w paliwie i nawozach.

Opublikowano
38 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Dokładnie szacowali swoim i teraz sprawa się rypła czas że się tym cwaniakom do skórydobiorą raz bekną to się kolesiostwo skończy

Opublikowano (edytowane)

Już to widzę, że przyznają się do braku sprawdzania wniosków i podpisywania wszystkiego jak leci... Oni mieli obowiązek sprawdzić dokumenty, które do nich dotarły z gmin i podobno dlatego tyle to wszystko trwało. Ale jak to mówią, pożyjemy zobaczymy.

Edytowane przez Piegus
Opublikowano
1 minutę temu, Piegus napisał:

Już to widzę, że przyznają się do braku sprawdzania wniosków i podpisywania wszystkiego jak leci... Ale jak to mówią, pożyjemy zobaczymy.

Podobno jest awantura. Chociaż jak pamiętam szanowna komisja opierała się na mapach i mimo stanu faktycznego byli nimi ograniczeni. Pewnie łaskawie przed wyborami wszystkim wypłacą, aby mieć chęć do głosowania...

• Like 1
Opublikowano
Dnia 28.01.2020 o 14:13, mickas092 napisał:

Przyszło pisemko, drugie juz, o niezalatwieniu  sprawy w terminie - odroczka 30.04. - powód nie uchwalenie ustawy budżetowej. Sk%^&%& j**ane oszusty z pisu. Na 500+ dla darmozjadów to jest.

DO roboty się bierz a nie cwaniakuj sam jesteś darmozjad tylko na kasę czekać pewnie raz w roku talerzówką przejedziesz i cwaniakujesz prawdziwy rolnik to nie czeka na mann ę z nieba

Opublikowano
37 minut temu, danielursus3p napisał:

Bo pewnie im o to chodzi, żeby była wrzawa. 

Nie ma co się łudzić chłopy. Samemu się nie zarobi, to i nikt nam nie da. 

Kobiety też tu są😏 

Opublikowano
11 minut temu, staszek131415 napisał:

DO roboty się bierz a nie cwaniakuj sam jesteś darmozjad tylko na kasę czekać pewnie raz w roku talerzówką przejedziesz i cwaniakujesz prawdziwy rolnik to nie czeka na mann ę z nieba

Uderz w stół a stasiek prorok sie odezwie.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, Ursus932 napisał:

Wynika z tego że wszyscy co mają dzieci według Ciebie to darmozjady😕. Więc jak nazwać Ciebie ?

Pewno  impotent :( . Temu  tak  zazdrości  tego  500+ 

31.01  się  zbliża  a tu  ani  pisma  ani  kasy 

Edytowane przez Gość
Opublikowano
17 minut temu, Ursus932 napisał:

Kobiety też tu są😏 

A no faktycznie. Od czasu do czasu obserwuje ten temat, umknęło mi to. 

Wybaczcie dziewczyny. ;)

Opublikowano (edytowane)

A u mnie typek od dzierżawy zażyczył sobie aby od 2019 roku składać na niego wniosek o dopłaty  bo chce 100% a nie jak do tej pory 50%. W sensie że on sam sobie go złoży. Mówię trudno twoje pole więc se składaj ja będę siał bo już sporo w niego zainwestowałem, wapno trochę osadów.

Przyszła susza dzwonię do niego mówię że trzeba złożyć wniosek suszowy bo miałem stratę w plonie. On mówi dobra ty siałeś wypełnij co i jak przywieź ja podpiszę, a jak kasa przyjdzie to ci oddam.

Dzwonię niedawno pytam i jak tam kasa przyszła za suszowe? On  na to że owszem przyszła ale nic mi nie odda bo to kasa za jego pole przyszła a nie za moje:D

Taki bezczelny typek się trafił..

Ciekawe co prokuratura daje za wyłudzenie dotacji i suszowego :ph34r:

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano
1 minutę temu, damianzbr napisał:

A u mnie typek od dzierżawy zażyczył sobie aby od 2019 roku składać na niego wniosek o dopłaty. W sensie że on sam sobie go złoży. Mówię trudno twoje pole więc se składaj ja będę siał.

Przyszła susza dzwonię do niego mówię że trzeba złożyć wniosek suszowy bo miałem stratę w plonie. On mówi dobra ty siałeś wypełnij co i jak przywieź ja podpiszę, a jak kasa przyjdzie to ci oddam.

Dzwonię niedawno pytam i jak tam kasa przyszła za suszowe? On  na to że owszem przyszła ale nic mi nie odda bo to kasa za jego pole przyszła a nie za moje:D

Taki bezczelny typek się trafił..

Ciekawe co prokuratura daje za wyłudzenie dotacji i suszowego :ph34r:

Jak byś miał umowę w starostwie na ileś tam lat  to byś mógł wiele tak nic  mu nie zrobisz bo słowo przeciwko słowu .

• Like 1
Opublikowano

W jakim sensie mu nic nie zrobię?

Ja mu nie zamierzam nic robić.

I na razie nie powiedział mi że zabiera dzierżawę więc chyba będę dalej siał. Przynajmniej do czasu aż go zgłoszę do prokuratury :D bo wiadomo później się na mnie wkurzy gdy tego dokonam xD i zabierze mi dzierżawę.

Opublikowano
4 minuty temu, damianzbr napisał:

W jakim sensie mu nic nie zrobię?

Ja mu nie zamierzam nic robić.

I na razie nie powiedział mi że zabiera dzierżawę więc chyba będę dalej siał. Przynajmniej do czasu aż go zgłoszę do prokuratury :D bo wiadomo później się na mnie wkurzy gdy tego dokonam xD i zabierze mi dzierżawę.

Co raz więcej ludzi co od dalii w dzierżawę   zabierają dopłaty + 300 kg pszeniczki dla kurek .