Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Yacenty. Powinieneś mieć złącze do maszyn w ciągniku. Wstawiasz tam w obieg elmesowski lub ropamowski sterownik bezprzewododowy ile potrzebujesz kanałów i możesz dyskoteką sterować bez wychodzenia z ciągnika. W ogóle można zrobić sterowanie całego opryskiwacza z apki na smartfonie i na elektrodzie są ludzie co taki sterownik ogarną bez problemu.

BTW bratrolnika przetężenie na styku zależy od rodzaju obciążenia i dla prądu stałego liczy się wprost a dla zmiennego zjawisko komutacji to jest zabawa ciekawa. Prąd stały w obciążeniu rezystancyjnym to najłagodniejsza opcja ale np żarówka jest rezystancją nieliniową i tu nie jest tak ładnie a w ledach z kolei zasilacze i tam już reaktancja.

• Root Admin
Opublikowano
20 minut temu, DTaras napisał:

Yacenty. Powinieneś mieć złącze do maszyn w ciągniku. Wstawiasz tam w obieg elmesowski lub ropamowski sterownik bezprzewododowy ile potrzebujesz kanałów i możesz dyskoteką sterować bez wychodzenia z ciągnika. W ogóle można zrobić sterowanie całego opryskiwacza z apki na smartfonie i na elektrodzie są ludzie co taki sterownik ogarną bez problemu.

możesz rozwinąć? 3pinowe złącza prądowe w kabinie mam 3. Do jednego aktualnie mam podpięty moduł od hydrauliki opryskiwacza. Początkowo myślałem żeby do oświetlenia belki wykorzystać 2 i do tego własnie jakiś wyłacznik. Nie znam się jakoś super na elektryce ale ponoć te złącza 3 pinowe są wysoko-prądowe. Wysoko tzn jak na potrzeby tych różnych sterowników. Ale skoro takim złączem idzie prąd na 9 sekcyjny sterownik i obsługę 9 sekcyjnego opryskiwacza to tam raczej jest dużo więcej niż 2A :P

O co chodzi z tymi elmesowskimi sterownikami?

Opublikowano (edytowane)

Jo to wziołem prąd od swiateł cofania tylko żeby sie swieciły to muszę jechać opryskiwaczem wstecz ale to podłaczenie chyba przerobie by jednak jechać do przodu

Edytowane przez AleksanderX
  • Root Admin
Opublikowano

dobra mamy taki sterownik 2 kanałowy. http://www.elmes.pl/pl/produkty/odbiornik-2-kanalowy-dwa-piloty-2-przyciskowe-zasilanie-12vdc Jak do niego podłączyć lampę którą ma 2x48w czyli 96w czyli 8A skoro w tym sterowniku wyjścia maja obciazalnosc 1A czyli w moim przypadku 8x za mało. sorry ale fizykę miałem dawno temu a później zero praktyki więc nie mam pojęcia jak to zrobić a nie sztuka wywalić instalację w ciagniku

• Root Admin
Opublikowano

A takie ustrojstwo? niby obciazalnosc złącza 10A https://allegro.pl/oferta/zdalne-sterowanie-2k-z-kodem-zmiennym-maxster-sh4-5984848630?utm_source=facebook&utm_medium=app_share&utm_campaign=AndroidShowitemShare

Opublikowano

posiadam te lapy i na belce 18 m nie dają rady, agrospot ma tez jakieś i chciałbym je sprawdzić, a prąd  w moim ciągniku elektryk ciągnął ze stacyjki (wolne miejsce) dołożony bezpiecznik, włącznik i podciągnięte pod wtyczkę elektryczną do oświetlenia maszyn, tam jest jeden wolny pin i w ten sposób można w łatwy sposób zrobić już samemu oświetlenie robocze na każdej maszynie

• Root Admin
Opublikowano

A są przekaźniki na kabel a nie wpipane w gniazda lutowanie w płytki? chciałbym uniknąć budowania kolejnego centrum dowodzenia na opryskiwaczu dla 4 lampek. Jak to rozsądnie ogarnąć? da się to upchnąć w mała puszkę hermetyczna?

Opublikowano (edytowane)

Ja mam taki przekaźnik 

https://allegro.pl/oferta/przekaznik-samochodowy-z-bezpiecznikiem-12v-30a-5948038804?utm_source=facebook&utm_medium=app_share&utm_campaign=AndroidShowitemShare

Taki włącznik 

https://allegro.pl/oferta/przelacznik-12v-podswiet-niebieski-7062179928?utm_source=facebook&utm_medium=app_share&utm_campaign=AndroidShowitemShare

Takie puszki 

https://allegro.pl/oferta/puszka-hermetyczna-n-t-120x120x70-ip66-7525085938?utm_source=facebook&utm_medium=app_share&utm_campaign=AndroidShowitemShare

Za zasilanie odpowiedzialna jest wtyczka. Prąd idzie na przekaźnik z wyłącznikiem. 

https://allegro.pl/oferta/wtyczka-john-deere-3-pin-7116923662?utm_source=facebook&utm_medium=app_share&utm_campaign=AndroidShowitemShare

Wszystko połączone przewodem 2x1,5 mm 

Przekaźnik i włącznik mam w puszcze w kabinie. Z tej puszki idzie 1 przewód (polecam pociągnąć go w peszlu dla bezpieczeństwa) do 2 puszki na maszynie gdzie się rozchodzi na prawą i lewą stronę maszyny do lamp. 2 godziny roboty. 

Nie ma co kombinować. A efekty masz w linku na pierwszej stronie. 

Edytowane przez sumek666
  • Like 1
Opublikowano

yacenty - przekaźnik dajesz taki: https://allegro.pl/oferta/przekaznik-samochodowy-z-bezpiecznikiem-12v-30a-5948038804?utm_source=facebook&utm_medium=app_share&utm_campaign=AndroidShowitemShare sztuk dwie plus sterownik jaki tam kupisz i napewno wlezie do puszki. Przewód 1 mm kwadrat wystarczy. Jak sprowadzisz z lewej i prawej lancy oddzielnie to mniejszy ale pamiętaj, że poniżej 1 mm trochę gorzej się z tym pracuje. Przewód na niskie napięcia bo im grubsza izolacja tym on sztywniejszy niepotrzebnie. Ale chwila - znalazłeś przecież sterownik z obciążalnością styków 10 A to poco Ci to? Przekaźnik i owszem można tylko jest niekonieczny. Najważniejsze to żeby to w puszce było jak trzeba umocowane bo jak podskakuje i obija się o ścianki to awaria murowana.

• Root Admin
Opublikowano

ok, dzięki

@sumek666 jak oceniasz do takiej puszki zmieszczę podwójne rozwiązanie? czyli oddzielny włącznik dla leda belki a oddzielny dla leda tyłu opryskiwacza? czy do ciągnika muszę wziąć większą puszkę?

Opublikowano

Ja miałem ze sobą włącznik i przekaźnik w sklepie i dobierałem puszkę tak żeby z dużym luzem było. 

Ja poszedlem do sklepu z elektroniką i tam dobierałem sobie włącznik, przekaźnik i konektorki. Później poszedłem do sklepu elektrycznego i kupiłem puszki. Sam do końca nie wiedziałem jaka puszka będzie porrzebna.

received_380361465921502.jpeg

Na dole widać 2 przewody. Ten z lewej dostarcza prąd z wtyczki, a ten z prawej wysyła prąd na światła. 

Opublikowano

aaa to bym sterownik z allegro zamknął w trochę większym hermetyku i podłączył zasilanie z zaworów. Pewien nie jestem ale powinno wydolić. pilocik powiesić w ciągniku i finito.

• Root Admin
Opublikowano

wiesz co? dla mnie wszelkie bezprzedówki to ostateczność, tu jest zasada ze jak tylko moze nie zadziałać to na pewno nie zadziała.

Wole troche więcej czasu teraz poświęcić ale mieć 100% pewność ze beidze działać. tak samo jak jestem mega przeciwnikiem wszelkiej masci wi-fi. U siebie w domu kabel sieciowy mam nawet w kiblu czy w kuchni :P

Opublikowano

yacenty... co ja mam powiedzieć. Samochód też kluczykiem otwierasz? Kod wpisujesz do immo ręcznie? Daj spokój. Ja sobie robiłem na podwójnym schodowym i radiolini wyłącznik światła w sypialni żeby dupska nie fatygować. Zrobisz jak uważasz - duży jesteś.