Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, yacenty napisał:

nie mam zwierzaków to nie mam rozrzutnika do obornika

Do nawozu  rozrzutnikiem tak zwanym rozsiewaczem.

Edytowane przez ansu
  • Like 1
Opublikowano
37 minut temu, mariuszsz1lez napisał:

tak zrobię  polecę a corn cali 150-200 kg, a na rzepak i pszenżyto z azotowych co proponujesz .

Na rzepak na I dawkę saletrosan 26 300-400kg, na drugą saletre 200-300kg. Na pszenżyto niemam pojęcia bo nie uprawiam.

• Like 1
Opublikowano

Prognozy do końca stycznia bez mrozu tylko przymrozki. Ale jak wyskoczy -20C z wiatrem bez śniegu to różnie noże być. W ubiegłym roku rzepak stracił liście i mocno przerzedzony, pszenica tylko się zarumieniła.

• Root Admin
Opublikowano

u mnie min w 2019 to -11.6, ale tu mam suchą daną temperatury. Z tego co kojarzę był wtedy średni wiatr i odczuwalna zjechała do -15, ale to dosłownie 1 dzień

• Like 1
Opublikowano

Właśni jak  krótko mróz to korzenie nie ucierpią. Ale w 2012 gdzie wiało i mroziło kilka dni, tam gdzie śnieg się zatrzymał było ok gdzie nie to....

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano
5 minut temu, Andzej23 napisał:

Drogi Panie Prezesie Sąsiedzie, czy kupiłeś już azot, lub jakiś saletrzak pod pszenicę? Jak tak to po ile, bo ponoć dostajesz najlepsze oferty z okolicy.?

prosze mnie tu nie obrażać 🙂 z tymi prezesami. Azot kupiony w czerwcu - czesc czerwcu 2018, część 2019. Ceny dobre, bo z reguły w czerwcu są dobre, a dwa jak bierzesz pare aut to zupełnie inna gadka jest, ale Ty to przecież wiesz, bo pewnie kupujesz 15x więcej ode mnie.

• Like 1
Opublikowano

Poprostu nie wiedziałem jak się wstrzelić w dyskusję. W czerwcu kupują Ci co mają górę pieniędzy. Ja zazwyczaj trzy auta tylko biorę przed zniwami: npk plus jakiś saletrzak i siarczan amonu. Coś pod jęczmienie ozime i rzepaki. Reszta najczęściej grudzień plus minus miesiąc. A wracając do klimatu, to u nas faktycznie słabe zimy, ale kawałek dalej do 20 km na Wałbrzychu, tam mam gdzieś 110 ha już inna bajka. W UJ śniegu i temperatury nawet 8 stopni niżej niż Świdnica. 

Opublikowano

To prawda. Na Nowicach miałem rzepak (przecież dobra klasa ziemi) i chociaż ładnie wyglądał to dał średnio 2.5 t/ha, a tam z niedowierzaniem 3,7 t/ha! Ale chyba w złym temacie to napisałem. 

• Root Admin
Opublikowano

ta strona wioski to jest jakiś dramat w ostatnich 2 latach. po drugiej stronie - pod Świdnicą kapkę więcej deszczu i plony 25-30% wieksze - dosłwonie 1km dalej

• Root Admin
Opublikowano
3 minuty temu, Andzej23 napisał:

Bo wy zamiast księdzu to kucharkom dajecie koperty. Muszę znaleźć temat o jęczmieniach ozimych, bo mam temat którego nie potrafię wyjaśnić. 

tak było w Tomkowej, ale z tego tematu trzeba zejść, bo ten ksiądz akurat już jest śp.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v