Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 godziny temu, galan99 napisał:

Gdzie się podziały piekarnie a były praktycznie w każdej Gminie , chlebek pachniał jak był wyjmowany , koszty produkcji to raz a druga sprawa chleb teraz jest pieczony taśmowo bez ludzi i ogromną ilością polepszaczy .

Ja w takiej robie. Wszystko idzie na naturalnym zakwasie, piekarze ręcznie wyrabiają ciasto. Jak ładuje samochód to zapach że hoho. 

Opublikowano
23 godziny temu, Junak1 napisał:

A widzieliście Carial Star od Syngenty? Butla 5l kosztuje ponad 1100pln, skład identyczny jak Capalo które w tamtym roku miałem po 600. masakra.

capallo ma przecież 3 składniki a carial 2  już nie mówie o stężeniu , więc nie tylko nie identyczny ale całkiem inny fungicyd . Chyba że google mi wyrzuciło jakiś inny środek bo tak zerknołem  na szybko .

Opublikowano
1 godzinę temu, rafal4610 napisał:

Ja w takiej robie. Wszystko idzie na naturalnym zakwasie, piekarze ręcznie wyrabiają ciasto. Jak ładuje samochód to zapach że hoho. 

U nas zamknęli bo stary sprzęt nie ma certyfikatów hacapy i inne nie spełniał. Ale chleb był dobry i zdrowy. Wiele osób w domu piecze tylko mąkę trzeba samemu robić bo ta ze sklepu z polepszaczami .... chyba, że zabronią jak ze zwierzętami na własny użytek.

Opublikowano
2 godziny temu, ansu napisał:

U nas zamknęli bo stary sprzęt nie ma certyfikatów hacapy i inne nie spełniał. Ale chleb był dobry i zdrowy. Wiele osób w domu piecze tylko mąkę trzeba samemu robić bo ta ze sklepu z polepszaczami .... chyba, że zabronią jak ze zwierzętami na własny użytek.

Jeszcze nie zabronili na szczęście. Jakoś koło 25km od domu jest młyn, który mieli ludziom ich własne zboże. Pojechaliśmy tam jakieś dwa miesiące temu traktorem z pszenicą bo zebrało się kilku chętnych na zmielenie. Chyba 500kg pszenicy w sumie było wzięte. Chlebek i ciasto na takiej mące...😍

Opublikowano

Cześć wszystkim :) nosze się z zamiarem wrzucenia w ziemie przewodke Tybalta . Jakie warunki pogodowe musza być żeby ten pomysł był jeszcze dobry o tej porze ? Pierwszy raz mam doczynienia z tak późnym siewem gdyż qq zeszła z pola trochę pozniej niż zakładałem .. 

Opublikowano

Byle błota nie było i ziarno siewnik zasypał. Nie rozpylaj za mocno ziemi żeby po opadach skorupa się nie zrobiła, o ile to na twoich polach możliwe. 

Opublikowano

W tym roku nie. Brakło pola.

Choć zostało 12ha i teraz cały czas myślę co posiać. Pierwszy plan był łubin, potem gryka a teraz myślę o jęczmieniu bo ten wydaje się być najstabilniejszym w ekonomii. 

Jeszcze można pszenżyto przewódkowe ale chyba jęczmień lepiej plonuje.  Gleba przewaga 4b

Opublikowano

Psieżyto lepiej od jęczmienia?

Sam nie wiem, pasuje przełamać monokulturę łubinem czy gryką bo było dwa lata pszenżyto ozime, ale nie mogę na kartce zysku się doliczyć.

Opublikowano

Ja w tamtym roku na 2 dawkę dawałem RSM 220L/ha co zauważyłem że do czerwca pszenica wyglądała pięknie rozkładał się w glebie stopniowo, ale Ciężko zniosła suszę, a po sąsiedzku widziałem szła saletra pszenica jakby zniosła suszę trochę lepiej.

Opublikowano (edytowane)

U mnie na drugą dawke wchodzi RSM z powodu ceny , dokładnej aplikacji , chęć spróbowania bo nigdy nie stosowałem . To że ciężko zniosła susze to może kwestia odmiany .

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano

Bardzo możliwe że w tym przypadku, klyczowa była odmiana dla tego pytam o spostrzeżenia przy stosowaniu jednego i drugiego. Rozmawiałem też że znajomym i mówił że przy większych areałach idzie saletra ze względu na łatwiejsza aplikacje poprostu jest szybciej wysiać na 50ha niż rozlać RSM

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v