Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie odnośnie pszenicy ozimej estivus. Może ktoś takową posiada. Chodzi mi o chlorotoluron. Można ją pryskać ta substancja czy też nie. W necie nie mogę znaleźć opisu odnośnie tego. No i jeszcze pytanko odnośnie ceny. Tolurex i expert. Za ile kupowaliscie? 

Opublikowano
2 godziny temu, jasiuhonda napisał:

Panowie pytanie mozna wapno i obornik dac pod orke razem czy nie bardzo bo chce jeszcze siac po kuku pszenice a trzeba by bylo dac wapno a jest troche obornika to by sie wywiozlo i byłby porzadek...

Lepiej daj obornik pod pług a wapno pod agregat

Opublikowano
Dnia 18.10.2019 o 12:03, Raptus902 napisał:

Expert met 0.35 kg + 0.2 legato 500 bedzie dobrze czy za dużo Legato

Będzie dobrze ,sam daje 0,2 dff

Opublikowano
10 godzin temu, damin1 napisał:

Mam pytanie odnośnie pszenicy ozimej estivus. Może ktoś takową posiada. Chodzi mi o chlorotoluron. Można ją pryskać ta substancja czy też nie. W necie nie mogę znaleźć opisu odnośnie tego. No i jeszcze pytanko odnośnie ceny. Tolurex i expert. Za ile kupowaliscie? 

Estivus jest tolerancyjny na chlorotoluron więc można pryskac 

Screenshot_20191020-082904.png

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

expert musi iśc w pełnej dawce 0.35 kg czy można zmniejszyć do 0.3 kg. do tego 0,2 dff akurat tak mi wychodzi z dwóch paczek inaczej musiałbym dokupić

Opublikowano

wstępnie planowałem też plonvit ale przez to że zawiera azot, co prawda nie wiele ale jest już połowa października i nie chce rozcharkowac roślin więc padło na odżywkę dr Green zboża zawiera te same składniki co plonvit tylko bez azotu. Dodatkowo chce dorzucić 0.5l tebukonazolu czyli tebu+1kg dr Green+ cyperkil 50ml

Miran daj znać jaki będzie efekt po plonvivie bo kosztuje dużo mniej niż dr green

Opublikowano

Kogoś kto zna podstawy matematyki i mysli w miarę logicznie nie dziwi, że plonvit zboże kosztuje dużo mniej niż dr Green zboże. Liczyłeś ile kosztuje gram miedzi/manganu w plonvicie zboże, a ile w de Green zboże?

Opublikowano

Witam. Jakim środkiem czy substancją aktywną mogę załatwić stokłosę jesienią?? Nabawiłem się tego cholerstwa kupując materiał siewny z drugiej ręki!! Do tej pory expert + dff+ glean załatwiało wszystko. Na Pontosie napisane jest że w górnej dawce likwiduje wyczyniec polny ale czy stokłosę też? Probował ktoś? Axial 50, 100 EC można zastosować jesienią ale też tylko wyczyniec polny jest wymieniony o stokłosie nie ma wzmianki. Jak ktoś ma albo miał problemy ze stokłosą i jak sobie z tym radził proszę o poradę. Pzdr!

Opublikowano
2 godziny temu, Ulman napisał:

Trochę odbiegnę od tematu. Komu oddajecie / kto odbiera od was  puste big bagi?

W gminie musisz się dowiedzieć gdzie masz odstawić, z tego co się orientuje

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v