Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
57 minut temu, wiesiek63zmc napisał:

U mnie sieją jakby miało zamarzać kalendarze pogubili czy co ? Paru dużych ruszyło a reszta za nimi 

wczoraj rozsiewałem nawoź a na polu obok już pszenica posiana. siana pewnie gdzieś 12, albo 13 września.

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, ansu napisał:

Po czyszczeniu i zaprawieniu MTN35g zdolność nieznane, Hondia zalecane 320-350szt. Siew może 16 września po rzepaku, uprawa tylko 5cm wcześniej glifasat. Siew w uprawę minimalną. Sucho i do połowy października prognozy bez deszczu na wschodzie Polski. LSW

Ile kg/ha? Siać czy czekać?

Przy dobrych wiatrach kielkowanie sprawdzisz w ciągu 3-4 dni metodą talerzowo-papierowo-parapetową. Także po co ryzykować...

Edytowane przez Taurus83
Opublikowano
5 godzin temu, Taurus83 napisał:

Przy dobrych wiatrach kielkowanie sprawdzisz w ciągu 3-4 dni metodą talerzowo-papierowo-parapetową. Także po co ryzykować...

Po ptokach zasiałem 110kg

Opublikowano (edytowane)

@Roxer O jakie konkretnie Ci chodzi? Bo tu większość osób robi zabieg herbicydowy jak pszenica jest w fazie 2÷3 liści więc jeszcze trochę czasu jest.

Edytowane przez loquito
Opublikowano
nie napisał:

jeszcze trochę i w sierpniu będą sieć 

planowałem siewu po 20 września ale wszystko posialem w sobotę i dziś skończyłem liczę na to że roślina wytworzy dłuższy korzeń przed zimą oczywiście najpierw musi deszcz spasc żeby w ogóle skielkowalo ale zobaczymy czy moja teoria sprawdzi sie

Opublikowano

Co sądzicie o posianiu pszenicy po rzepaku bezorkowo, mam na mysli stalerzowanie samosiewów, a nastepnie po kilku dniach siew zestawem talerzowym z siewnikiem na redlicy talerzowej? Jak podejść wtedy do odchwaszczania? expert+legato+glean?

Opublikowano

Znacie skuteczny herbicyd w pszenicy na przytulię? Jak w praktyce spisuje się Opal 500sc,chociaż przytulii nie bierze ale inne chwasty wraz z rzepakiem ma we wrażliwych i kosztuje 489 zł na 10ha?

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, rex15 napisał:

Co sądzicie o posianiu pszenicy po rzepaku bezorkowo, mam na mysli stalerzowanie samosiewów, a nastepnie po kilku dniach siew zestawem talerzowym z siewnikiem na redlicy talerzowej? Jak podejść wtedy do odchwaszczania? expert+legato+glean?

Ja mam buraki to raczej coś typu granstar zamiast glean

Edytowane przez ansu
Opublikowano
33 minuty temu, marian7k napisał:

Znacie skuteczny herbicyd w pszenicy na przytulię? Jak w praktyce spisuje się Opal 500sc,chociaż przytulii nie bierze ale inne chwasty wraz z rzepakiem ma we wrażliwych i kosztuje 489 zł na 10ha?

Chlorotoluron jak inne tolurex , lentipur itp. solo robie opalem często żyto i jest ok bez poprawki D , albo inne zboża też Ale wtedy wiosną  podrawka na dwuliścienne

Opublikowano

nie bawimy sie w takie rzeczy ze liczy sie mtn , tylko sile kielkowania zrobilem i juz , ona byla 1 rok po centrali a z centrali zalecali w tamtym roku siac 200 kg ha i bylo super bo 8 ton z ha oddała (wazone ) to i tak malo wysiane , u nas na wsi ludzie sieja nawet po 300 kg ha , u nas zawsze powyzej 200 kg ha i zawsze jest dobrze znamy swoje pola i wiemy na ktorym trzeba wiecej wysiac na ktorym mniej , a ty @Agrest jaka pszenice siales i ile kg na ha ? 

Opublikowano

Taka rzecz jedna mi się w oczy rzuciła, na stronie oficjalnej danko w opisach charakterystyki odmian piszą, że np. Hondia zalecana obsada 320 - 350s szt./m2 (170-190kg/ha) i powiedzcie mi jak to jedno do drugiego pasuje, czy to nie jest wprowadzenie konsumenta w błąd? Przecież to 1 na 100 partii się trafi żeby wysiać 320szt będzie akurat potrzebne 170kg. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v