Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, tomekZ058 napisał:

jeśli masz Golda to możesz też go śmiało mieszać z Pumą nic się nie stanie, kuzyn pryskał kilka ha pszenicy ozimej taką mieszaniną i było ok

Mieć nie mam jeszcze kupione, ale prawie się go wykorzysta całego.

1l/ha Golda i 1l/ha Pumy chyba może być.

A jeszcze jedno pytanie. Nigdy nie skracałem pszenicy. W tym roku część mam posianą po 2 różnych poplonach przyoranych w tym roku (najpierw facelia zaorana w lipcu i po niej posiana gryka zaorana we wrześniu) i boję się, że może wylegnąć. Czy zwykły Antywylegacz w 2 dawkach (jedna razem z T1 a druga z T2) może być? Bo właśnie też chodzi o opakowanie, żeby nie zostało na później. Nie lubię takiego przechowywania już otwartych środków.

Opublikowano

Gold bdb środek, tylko ja bym uważał z mieszaniem go z Pumą. Puma traci skuteczność, sprawdziłem na 2 kawałkach jęczmienia jarego 1 osobno i owsa nie było, a 2 kawałek opryskałem mieszaniną i lipa. Tak samo w miesznace z Sekatorem.

Co do Axialu to myslałem o 0,5l/ha ale to duże ryzyko, że puści miotłe, a znów dawka 0,7 to mi opakowania nie pasują, wiec trzeba by dać 1l a to duzy koszt, więc chyba zastosuje Pumę,

Opublikowano

@Rolnik200598 zwykły antywylegacz możesz zastosować tylko przy okazji zabiegu T1 na T2 nie stosowałem i nie słyszałem żeby ktoś stosował ja jechałem na flagowy Modusem lub Medaxem albo usztywniałem Cerone

• Root Admin
Opublikowano

Słuchajcie mała zmiana planów. Zamiast sadzić ziemniaki, będę siał pszenicę. Wszystkie siewniki w koło już pod wiatami więc na szybko posieję rozsiewaczem do nawozu. Zostało mi trochę końcówek więc mam 3 odmiany: Julius, tytanika i kilimanjaro. 
Jak myślicie jaką obsadę założyć? niby juz extremalnie późny termin na siew, niby siew rzutowy, ale z drugiej strony to Dolny Śląsk więc też tragedii nie powinno być.

500? 600 roślin? Ziarno bardzo lekkie w tym roku to i tak wychodzi koło 160-190kg/ha

Opublikowano

I tak od płachty, poprzez siewniki konne, ciągnikowe, stopkowe, talerzowe, pneumatyczne, ST  historia zatacza koło by powrócić do siewu rzutowego😁😉.

Najważniejsze to przykryć agregatem na odpowiednią głębokość, no i od granicy posiaść odpowiednio. Ale masz chyba limiter to powinno się udać. Sąsiadom bigosu nie zrobić.

Obsada chyba będzie ok. I tak przed świętami wzejdzie.

Już z 10 lat temu gość z okolic Kłodzka kupił ode mnie tira pszenicy jarej.  Co rocznie obsiewa ponad 100ha RCW.

• Root Admin
Opublikowano

Sąsiad będzie siał jare, więc nawet jak mu coś lekko przerzucę, to wiosną przy uprawie zniszczy. Limiter jest, ale tak do końca mu nie wierze - wydaje mi się ze owszem ogranicza rozrzut ale tylko trochę.

Opublikowano
18 godzin temu, Junak1 napisał:

Pany, dodawał ktoś do axial komplet jakiś dodatkowy środek na dwulisciene? bo ten winnetou co jest w paku to słabo działa u mnie na fiołka polnego

Dodawałem wcześniej Lintur,teraz mieszam Axial z Sekatorem 125  w pszenicy ozimej i jęczmieniu jarem efekt bardzo dobry.

Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

Słuchajcie mała zmiana planów. Zamiast sadzić ziemniaki, będę siał pszenicę. Wszystkie siewniki w koło już pod wiatami więc na szybko posieję rozsiewaczem do nawozu. Zostało mi trochę końcówek więc mam 3 odmiany: Julius, tytanika i kilimanjaro. 
Jak myślicie jaką obsadę założyć? niby juz extremalnie późny termin na siew, niby siew rzutowy, ale z drugiej strony to Dolny Śląsk więc też tragedii nie powinno być.

500? 600 roślin? Ziarno bardzo lekkie w tym roku to i tak wychodzi koło 160-190kg/ha

Znajomy tak sieje i miesza zwykłym agregatem.  Ja mam zasiane siewnikiem do poplonów pod wał i już szpilkuje.

• Root Admin
Opublikowano

znam duże gospodarstwa które tak robiły, tak sieje poplony więc wiem ze to zadziała

pytanie jaką obsadą pójść? biorąc pod uwagę tak późny siew i siewnikiem rzutowym?

Opublikowano

Ja bym siał 600 sztuk. Po pierwsze, że już późno, a po drugie to około 1ha więc nie wiele więc będziesz miał doświadczenie na przyszłość. 

Opublikowano
18 minut temu, jahooo napisał:

Biorąc pod uwagę , że nie przykryjesz conajmniej 30% ziarna, o tyle bym zwiększył obsadę. Albo poszukał jakichś opracowań naukowych o siewie rzutowym

https://docplayer.pl/38829588-Siew-rzutowy-nowy-trend-czy-zacofanie.html

Znawcy zalecaja zmnieszenie obsady - zgłupiałem

Ale mamy już prawie grudzień. Po grochu w połowie września zasiałem 100kg rzutowo i widzę, że za gęsto

• Root Admin
Opublikowano

Dobra, ale 10.10 siałem 90 kg Tytaniki, bo miała mtz 25 i tez wydaje sie być za gesta.
My tak późno jeszcze nie sialiśmy.
Pocieszające jest, że mogę płyciutko ustawić talerzówkę i nasiona powinny pójść płycej niż nie jeden sieje słabym siewnikiem do zboża i wali nasiona na 4-5cm

Opublikowano

@yacenty Często sieję po buraku w listopadzie na wschodzie polski -jak nie zamarznie. Jako zwolennik rzadkiego siewu powiem siej 2x tyle co normalnie w terminie zalecanym (październiku) ile kg to sobie policz.

• Root Admin
Opublikowano

o kurcze, to grubo - czyli na zwykłych odmianach 600, a na tych gorzej krzewiących 800 roślin? No dobra tyle nasion gdzieś jeszcze po kolegach wyciągnę

Opublikowano

A to nie wystsrczy przejechać ciągnikiem?

U mnie jeden w rzepaku powschodowo jeździ obsypnikiem do ziemniaków, tylko gęsiostopkę zamiast redlicy.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v