Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, stempos1980 napisał:

A ile na tą komunie dać bo ka mam 9 czerwca komunie i się zastanawiam ile dać. 

Dziś 1 ml nakapało

Tak żeby na iPhone'a wystarczyło :D

• Haha 3
Opublikowano (edytowane)

Córka chciała ostatnio dostać iPhona 9 jak zobaczyłem cenę to mi oczy z orbity wyleciały  ostatecznie Kupiłem jej S8 po dwóch miesiącach roztrzaskała ją

Edytowane przez Agrest
Opublikowano

Naprawiłem za 900 zł Łącznie ze szkiełkiem ochronnym i dowozem.

S8

Szkiełko samoczynnie  systematycznie pęka

Opublikowano

Niestety użytkownicy sami wymagają coraz cięższych i większych ekranów to coś za coś. Pierwsze smartfony były niezniszczalne pod względem pękania szkieł.Dziecią się teraz w głowach przewraca od tych nowinek technicznych

Opublikowano
12 minut temu, stempos1980 napisał:

Niestety użytkownicy sami wymagają coraz cięższych i większych ekranów to coś za coś. Pierwsze smartfony były niezniszczalne pod względem pękania szkieł.Dziecią się teraz w głowach przewraca od tych nowinek technicznych

Nie bardziej jak i dorosłym chłopam w sprzęcie rolniczym 🤑

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ja pier**le jaki ten świat pojebany z tymi smartfonami ja tam biorę najtańszy z lte bo już ile się utopiło lub rozwaliło wpadło pod koło lub do kibla..A jakiś kolo sprzedał nerkę żeby kupić smartfona słyszałem w radiu.Jednak życie 100lat temu było prostsze bo wystarczyło mieć gdzie siedzieć co jeść mieć babę go juchania i gromadę dzieći i wsio.A teraz traktor,samochód,domek zamek,maszyny,i trudno by wymienić ile tego wujostwa na świecie jest.

Niby jest ubezpieczenie ale do roku.

Dzisiaj ładny słoneczny ciepły dzień w poniedziałek trzeba kosić trawy bo teraz tylko się kolein na lakach porobi i będzie się brykało po dołach.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

po 15-stej pokropiło ale do wieczora owiało i pare kawałków jęczmienia opryskałem axialem 

co do telefonów to polecam ubezpieczenia jednego mi tucznik pogryzł i naprawili drugiego przygniotłem jak siewnik podpinałem też naprawili 

Opublikowano
No ja dziś 26ha położyłem a tu na poniedziałek burze nadają.... człowiek od 5 do 21.30 na nogach,wewlokłem się do chałupy i mówię do żony:16,5godz dniówki....mogłem kur....zostać nauczycielem i robić tyle tygodniowo ;) A ona że drugi etat jeszcze,córka czeka 😂
  • Haha 2
Opublikowano
9 minut temu, Piotrek1975 napisał:

U mnie jak na razie bez opadów, oby tak do poniedziałku i sianlo w folii

Pogodnie do Poniedziałku a na Wtorek burzowo.

5 minut temu, DanielFarmer napisał:

No ja dziś 26ha położyłem a tu na poniedziałek burze nadają.... człowiek od 5 do 21.30 na nogach,wewlokłem się do chałupy i mówię do żony:16,5godz dniówki....mogłem kur....zostać nauczycielem i robić tyle tygodniowo ;) A ona że drugi etat jeszcze,córka czeka 😂

Ot taki masz los. 🤪

Opublikowano
9 godzin temu, DanielFarmer napisał:

Daniel to ja mam lepsza żonę bo jak jestem zmęczony to sama wstaje w nocy do synka 🙂

u was tez w tym roku tyle trawy narosło u mnie najwiecej zawsze 10 przyczep było a teraz nie dość ze 1 ha mniej zwieziony to było 15 przyczep 🙂

Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj słonecznie bez opadów.

33 minuty temu, czesio200 napisał:

Pany po 16 godzin robicie, ale jak by jeszcze hektary się trafily to z chęcią nie? U nas tez juz takich co w niedzielę robią nie brakuje. A ziemi by dobrali.

Są trzy typy gospodarstw.

1.Jedni robią tylko na swoim,nie kupują ziemi i wszystko robią sami,murują,naprawiają,spawają i takie tam i nikomu nie dadzą zarobić.

2.drudzy zajmują się tylko ziemią roślinami hodowlą, dzierżawią ziemie i wszystko robią firmy bo sami na nic czasu nie mają.

3.Ja robię co tylko muszę zrobić sam a co nie muszę to robią inni,narzędzia,maszyny,i rozmaite rzeczy bo nie będę kupował czegoś jak tylko raz mi potrzebne.murował jak do tego trzeba ludzi siły roboczej.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
radekz200 napisał:

9 godzin temu, DanielFarmer napisał:

Daniel to ja mam lepsza żonę bo jak jestem zmęczony to sama wstaje w nocy do synka 🙂

u was tez w tym roku tyle trawy narosło u mnie najwiecej zawsze 10 przyczep było a teraz nie dość ze 1 ha mniej zwieziony to było 15 przyczep 🙂

Radku tylko że ja mam 2 małych dzieci ;) I Żona sama ogarnia no ale są sytuacje gdzie trzeba pomocy np gdy 3latkę trzeba uspac a niemowlak grymasi :) Jutro bd ogarniał to bd wiedział ile narosło tej trawy ,ciężko ocenić ale chyba sporo gorzej niż zazwyczaj....

Opublikowano

A to ja do zadnego typu nie pasuje. Bo większość robimy sami, ale nie wszystko. Jakas duza naprawa ciagnika to juz mechanik. Ziemie kupujemy i dzierzawimy też... No, ale hodowli prawie nie ma to i czasu jeszcze wolnego sporo.

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v