Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z nocy 20l. od rana słonecznie z umiarkowanym zachmurzeniem. Kwiecień 0, maj 118, czerwiec 0, lipiec 0 (ostatnie dwa dni lipca w sumie 23l.), sierpień jak narazie 55. Rozkład opadów wręcz wzorcowy 😄😋

Opublikowano

400 milionów jest przeznaczone na nawadnianie pól, zamiast suszowego będziesz deszczował jęczmień.

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, pawelol111 napisał:

Czemu ubić?

Bo nie dostaną gotówki, więc jak będzie głodny to se ubije by się najeść 😁

Pewnie poczytał af jak to się chwalą plonami 4+,6+,8+, a nawet był z 10 ton z ha, to poco pomagać.

Najgorsze szkodniki to som chwalipięty.

Patrzcie francyki nachwalili się ile to maja pszenicy i cyk w dół cena a przecież suszę mają.

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/rynki-rolne/zboza/16694-matif-cena-pszenicy-spada-przyczyna-doskonale-zbiory-we-francji

Susza a doskonałe zbiory🤔

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/prawo-i-finanse/16698-susza-we-francji-rzad-oferuje-rolnikom-szereg-ulg-i-udogodnien

Edytowane przez Rolnik1973
Opublikowano

400 mln ma być na kopanie dołków na polu

Na suszowe myślę że ze 4 mld przyfasolą przed wyborami.

ponoć mają nadwyżkę w budżecie.

Opublikowano
24 minuty temu, damianzbr napisał:

400 mln ma być na kopanie dołków na polu

Na suszowe myślę że ze 4 mld przyfasolą przed wyborami.

ponoć mają nadwyżkę w budżecie.

Oby nie, bo nie złożyłem w żadnej gminie. Wystarczy żeby za mrozowe dali. Suszowego w ubiegłym napłacili, to się po Zakopcu w lokalach rozbijałeś. Pora coś biednym sadownikom rzucić. @XTRO na pewno mnie poprze.😁

Nad morzem nawet ciepło i słonecznie, rano deszcz.

Opublikowano (edytowane)

kazali składać to czemu nie składałeś?

To suszowe jest z reguły nie sprawiedliwe, ale jak już gdzieś pisałem, nie zmienimy tego więc trzeba się dostosować do klimatu panującego.

Cały czas jestem za tym aby wprowadzić pełną księgowość i dawać dopłaty JPO, suszowe zwrot akcyzy itp. dla prawdziwych rolników którzy wykazują np. 80% przychodu domowego tylko z gospodarki, a nie dla tych co pracują w mieście i udają że są rolnikami, bo szczerze mówiąc najwięcej kasy ląduje właśnie do takich pseudo rolników a później nie ma dla kogoś co faktycznie potrzebuje tej kasy bo była susza a nie ma innego źródła utrzymania.

A suszowe wypłacać na podstawie średniej zbieranych plonów u danego rolnika. Była by księgowość to było by wiadomo ile Średnio co roku miał, np. 5t/ha, w tym nakosił 2t więc straty 60% tak?

A nie ja napierdzieliłem osadów 1000ton na pole, kosztów narobiłem i dostanę tyle samo co jakiś partacz który od zielska nawet nie opryskał. I jeszcze komisja się śmieje mi w oczy i mówi: ,,Panie u ciebie to straty nie powinniśmy wcale wpisywać, zobacz jak u sąsiada wypaliło,,

no to jest cyrk na kółkach, ale nie odpuszczę i będę składał suszowe do bólu, darmozjad bierze to ja też chcę.

Ale rząd tego nie zmieni bo na 100 mieszkańców wsi jest 10 rolników i 90 pseudo. Zmieniając to w ten sposób jak napisałem straci głosy tych 90 pseudo.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano
2 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Bo nie dostaną gotówki, więc jak będzie głodny to se ubije by się najeść 😁

Pewnie poczytał af jak to się chwalą plonami 4+,6+,8+, a nawet był z 10 ton z ha, to poco pomagać.

Najgorsze szkodniki to som chwalipięty.

Patrzcie francyki nachwalili się ile to maja pszenicy i cyk w dół cena a przecież suszę mają.

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/rynki-rolne/zboza/16694-matif-cena-pszenicy-spada-przyczyna-doskonale-zbiory-we-francji

Susza a doskonałe zbiory🤔

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/prawo-i-finanse/16698-susza-we-francji-rzad-oferuje-rolnikom-szereg-ulg-i-udogodnien

najlepiej na pomoce czekać, ja mam gdzieś ich parę groszy, wolę takie plony i wiem że będę żył, klimat się zmienia i niestety bez deszczowania o rolnictwie można powoli zapominać w tym kraju,

Opublikowano

Oj nie wiem czy się z tymi procentami nie zapędziłeś u mnie nawet te co z tego żyją więcej ziela na polu mają jak zboża :D

ale jest tak jak mówisz powinni znieść dopłaty dla tych co uprawiają by mieć dopłatę jak i dla tych co mieszkają w mieście co to ziemię mają w d*pie A w sercu dopłaty.

Opublikowano
15 minut temu, damianzbr napisał:

A suszowe wypłacać na podstawie średniej zbieranych plonów u danego rolnika. Była by księgowość to było by wiadomo ile Średnio co roku miał, np. 5t/ha, w tym nakosił 2t więc straty 60% tak?

Tym co maja TIRy też powinni nic nie dawać . 9_9

Opublikowano (edytowane)

10 minut temu, danielursus3p napisał:

Oj nie wiem czy się z tymi procentami nie zapędziłeś u mnie nawet te co z tego żyją więcej ziela na polu mają jak zboża :D

ale jest tak jak mówisz powinni znieść dopłaty dla tych co uprawiają by mieć dopłatę jak i dla tych co mieszkają w mieście co to ziemię mają w d*pie A w sercu dopłaty.

No taki tylko przykład, zarys. Wiadomo jakieś mądre głowy powinny to dopracować szczegółowo. Jak jest rolnik a żona pracuje, czy na odwrót to nie ma problemu.

Najgorzej ci co nie wiedzą gdzie pola (ojcowizna jest) a po dopłaty i suszowe pierwsi.

@zetorki12 a pewnie że powinni, tak samo jak wszystkim tym którzy mają poniżej 20 ha.

A tym co mają poniżej 10ha ustawowo powinni zabrać całość majątku i przekazać tym którzy mają 100ha i zrezygnują z TIRów.

Opublikowano
4 minuty temu, damianzbr napisał:

pewnie że powinni, tak samo jak wszystkim tym którzy mają poniżej 20 ha.

Zaro Ci pierdolne 😂

Weź  ty się tam zza b.... winkla nie wychylej 😎

Opublikowano

Mam po sąsiedzku skurlysyna takiego co na swoim sobie drzewek z 20 arów zasadził na dopłaty tak się to cholerstwo rozrosło że nie miał jak przejechać, a wpadł na genialny pomysł żeby cała resztę żytem obsiać na dopłaty, przyszedł i pyta czy go moim podworkiem na pole nie puszcze bo drzewek mu szkoda wyciąć :D

Opublikowano (edytowane)

@sumek666

Ja nigdy nie złorzeczyłem małym rolnikom.

Tylko pseudo rolnikom A tacą są i w śród 5 hektarowych oraz 500 hektarowych.

Jak ktoś boi się księgowości i dopłat obliczanych na podstawie wyników finansowych gospodarstwa to nie ważne czy ma 5 czy 500ha, dla mnie to jest jasne, że jest jakimś cwaniakiem który żyje z dotacji a nie gospodarki.

A że więcej jest ich w grupie pierwszej (5ha) to i tu na AF nie każdemu się podoba co piszę.

No i ci którzy mają 5 ha ale idą do pracy bo wierzą że dzięki etatowi rozwiną swe gospodarstwo do satysfakcjonującej wielkości. I myślę że takim najbardziej nie podobają się moje poglądy.

Ale spojrzeć na to z drugiej str. Ma 5 ha i chce być rolnikiem ale teraz się nie może rozwinąć bo go ograniczają i 5 hektrarowcy cwaniacy którzy nie chcą nimi być, tylko chcą darmowej kasy z dopłat suszowego, akcyzy. I więksi rolnicy.

A jak by cwaniacy 5 hektarowcy wypadli ustawowo to skorzysta na tym i duży i ten co ma 5 ha i wizję bycia rolnikiem.

Opublikowano
3 minuty temu, sumek666 napisał:

jestem za. tak chyba jest w Niemczech. mają dopłacane do każdego kg sprzedanego żywca i każdej tony zboża itd. 

To nie do końca, bo na II kl. dostanie więcej kasy niż ten z V kl.

Trzeba by jeszcze dopłaty rozgraniczyć na kl. gleby. Ale to dużo roboty i liczenia,

Dobrze tak jak teraz do hektara a nie produkcji. Tylko zrobić że należą się dopłaty jeśli masz produkcję potwierdzoną w (FV rachunki za zboże, byka, świnię mleko pomidory jabłka)

a jak nie masz to spadaj na drzewo dopłaty nie dostaniesz bo rolnikiem nie jesteś.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v