Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niezbyt wiele . Zanosiło się na więcej .

2 minuty temu, ZELKOW napisał:

spadło dziś 7mm a u Ciebie bardzo padało? ogólnie u mnie to chyba resztki spadły bo po radarach to na około Michowa burze a u nas spokojny deszcz

Opublikowano

Mam gospodarstwo w południowej części Ostrowa Wlkp, dzisiaj po południu spadło 77mm , z kolei brat ma gospodarstwo od północnej strony miasta i u niego tylko pokropiło. Te 77mm to jest więcej niż  w sumie spadło przez maj, czerwiec i lipiec.

Opublikowano

całe szczęście z daleka  to dziś zaprószył dwu letni ruski kombajn  pare ha poszło 

20190729_124220[1].jpg

Opublikowano

Jest tak sucho, że nie wiele potrzeba żeby był ogień. Wystarczy przelecieć hederem po kamieniu. 

Przed chwilą, Bartek933 napisał:

Post  kolegi Roberta wyżej świetnie ukazuję jakie opady są w powiecie Ostrowskim, dla jednych zero dla innych opad ale bez odwracania ról

Tak samo jest w mojej gminie. Na mnie i sąsiadów zawsze patrzą jak na czubków bo wszędzie pada tylko nie u nas i nam nie wierzą. 

Opublikowano

Znowu pada lokalnie.byłem.u szwagra pomagać przy żniwach,po chwili pompa,a poł km dalej kosili na całego

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

Najważniejsze że ursusowi nic się nie stało, resztę się wyklepie.

Cisza spokój żadnej kropli deszczu.

Zacznijmy od tego że gdyby nie te inne zagraniczne złomy na podwórzu które królowi ursusowi do pięt nie dorastają to by w ogóle nie doszło do tej sytuacji.

Tak to jest trzymać w obejściu zagraniczny sprzęt. Pilnuj się bo nie znasz dnia ani godziny, sprzedaj dżondyra bo suniesz się po krawędzi. Ryzyko duże, a i wiek nie ten aby wszystko od nowa zaczynać.

A jeśli ktoś zmuszony mieć coś więcej niż polski sprzęt, to zapamiętajcie, że tylko ursus ma prawo stać w garażu, reszta w chliwie i z bydłem albo pod gołym niebem.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano
15 minut temu, wielkopolskibamber napisał:

pkr 26l dzisiaj

W bugaju- pos widziałem spalone ściernisko koło 10ha na oko.

6ha się spaliło w środę lub czwartek. 

Kilka km ode mnie podlalo, burza nie dotarła. Wszystko się rozeszlo.

Opublikowano
7 godzin temu, wielkopolskibamber napisał:

pkr 26l dzisiaj

W bugaju- pos widziałem spalone ściernisko koło 10ha na oko.

Mówiłem, że nad Wami tam się blyska :)

Ostatnio PKR plywalo i teraz też coś spadło 

U mnie przez całą noc ani kropli.... 

Lipa... 

Opublikowano

Po wczorajszej burzy i wieczornym deszczu i gradzie 40 litrów. 

Opublikowano

Dzwoń do gościa od Twojej łąki niech kosi , to może wtedy popada . :P

Sam miałem jaką łąkę zaatakować , ale przeplatankę pogodową nadają i chyba jeszcze zaczekam .

Opublikowano
18 minut temu, zetorki12 napisał:

Dzwoń do gościa od Twojej łąki niech kosi , to może wtedy popada . :P

Sam miałem jaką łąkę zaatakować , ale przeplatankę pogodową nadają i chyba jeszcze zaczekam .

Nie ma co kosić, wyschnięte że nożyk wyżej idzie niż czubek trawy.

• Like 1
Opublikowano

U mnie na torfowych trochę jest . Grądowych nie ma sensu kosić , bo nic prawie nie ma .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v