Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Chudy rok to trzeba zbierać co natura dała

20190613_114011.jpg

powinni wprowadzić zakaz zbioru mechanicznego dopóki ptaki się nie wylęgną :P 

zawsze mówili, że jak młócą porzeczki, borówki to jajka albo ptaki młode w kombajnie są 

Opublikowano
11 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Coś to zamiast iść na wschód to jakby się nie rusza🤔

Jutro jak nie popada to 2 ha będzie do prasowania, a już myślałem że w tym roku prasy nie uczepię😁

Ło Panie . Łursusowi już mówiłeś że jutro zapierdziel ? ;)

Kurna ile stonki ! Wczoraj nie byłem , a przedwczoraj tylko drobnicy było .

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, pedro2 napisał:

Nic ta trójka dzisiaj nie da raczej. Wszystko się zesrywa to i dobrze bo sodomy przynajmniej nie narobi. Do nas coś powinni dojść niebawem. Chociaż też zdycha

Ja jestem z samego rogu południowo zachodniego Łódzkiego. Wszystko co wartościowe z deszczem zaczyna sie 15-20 km dalej właśnie w kierunku na Podlasie. Yebana rzeka i kopalnia/elektrownia ściąga do siebie

Edytowane przez damianzetor9540
Opublikowano

chyba na Mazury nie Podlasie,tylko słychać jak grzmi i widać pioruny jak ładnie z lewej na Mazury ucieka.Z pierwszego frontu będzie zero równe a to nocne chyba też ta samą drogą na górę spier....ale środkiem Polski to będą pływać....

Opublikowano
4 minuty temu, XTRO napisał:

powinni wprowadzić zakaz zbioru mechanicznego dopóki ptaki się nie wylęgną :P 

zawsze mówili, że jak młócą porzeczki, borówki to jajka albo ptaki młode w kombajnie są 

Widać że gęś Cię w odbytnicę uszczypała. A że rozwolnienie po pomidorze to ból tym większy😁 

Nienawiść do braci sadowniczej z twojej strony jest przerażająca i porażająca. Pozostaje życzyć wzrostu liczby sadowników i szkółkarzy w najbliższej okolicy. 😁

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Agrest napisał:

Widać że gęś Cię w odbytnicę uszczypała. A że rozwolnienie po pomidorze to ból tym większy😁 

Nienawiść do braci sadowniczej z twojej strony jest przerażająca i porażająca. Pozostaje życzyć wzrostu liczby sadowników i szkółkarzy w najbliższej okolicy. 😁

idąc tym tokiem rozumowania, powinieneś się odpieprzyć przykładowo ode mnie jak pojadę na zabieg w rzepaku na płatek w środku dnia. Sorry taka jest prawda.

EDIT: nie to, że nie lubię sadowników, ale na ch*j mówią,że co roku jest ch*jowo i że dokładają do interesu ? ja się pytam jak dokładają ???

podaj mi przykład chociaż jeden, gdzie sadownik dokłada? 

Edytowane przez XTRO
Opublikowano
10 minut temu, zetorki12 napisał:

Ło Panie . Łursusowi już mówiłeś że jutro zapierdziel ? ;)

Kurna ile stonki ! Wczoraj nie byłem , a przedwczoraj tylko drobnicy było .

Jeszcze nie, niech spi bezstresowo, rano poklepie go i powiem że w taki upał musi iść😁

• Haha 1
Opublikowano

Jedź, pszczół nie mam, ale inni szybko Cię nauczą i majątek uszczuplą. 

Zboża zaczynaj młócić od środka żeby sarnom i dzikom nóg nie poucinać😁 

Opublikowano
XTRO napisał:

idąc tym tokiem rozumowania, powinieneś się odpieprzyć przykładowo ode mnie jak pojadę na zabieg w rzepaku na płatek w środku dnia. Sorry taka jest prawda. EDIT: nie to, że nie lubię sadowników, ale na ch*j mówią,że co roku jest ch*jowo i że dokładają do interesu ? ja się pytam jak dokładają ??? podaj mi przykład chociaż jeden, gdzie sadownik dokłada?

nie wrzucaj XTRO wszystkich sadowników do jednego worka "ale" dużo jest racji w tym co mówisz

Opublikowano (edytowane)

Czarno się zrobiło od zachodu i już widać jak się błyskać. Narazie spokojny wiatr. Komary wielkości szerszenia. Nie idzie o tej porze już robić w tunelach tak gryzą. Jak to się mówi jebią a nie płacą

Edytowane przez stempos1980
Poprawa postu
Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Jedź, pszczół nie mam, ale inni szybko Cię nauczą i majątek uszczuplą. 

Zboża zaczynaj młócić od środka żeby sarnom i dzikom nóg nie poucinać😁 

tak samo prędzej czy później wezmą się za Was, a co to nie łaska ręcznie zebrać ? bo co ? mniej w kieszeni zostanie ? 

Nie mam nic do Ciebie, bo po prostu Ciebie nie znam, ale widzę, że masz nie tylko sady, ale i uprawiasz inne uprawy i to się ceni, ale uwierz mi, u nas w okolicy są tacy "przemądrzali" co to  nie oni, podbijają ceny ziemi, wszystkie dopłaty im się należą z tytułu suszy, mrozów etc, a nie oszukujmy się, na pewno nikt nie dokłada do interesu z nich

2 minuty temu, ZELKOW napisał:

nie wrzucaj XTRO wszystkich sadowników do jednego worka "ale" dużo jest racji w tym co mówisz

wiem i nie wrzucam właśnie wszystkich, w okolicy jest sporo sadowników i wiem jak jest

Opublikowano
15 minut temu, XTRO napisał:

idąc tym tokiem rozumowania, powinieneś się odpieprzyć przykładowo ode mnie jak pojadę na zabieg w rzepaku na płatek w środku dnia. Sorry taka jest prawda.

EDIT: nie to, że nie lubię sadowników, ale na ch*j mówią,że co roku jest ch*jowo i że dokładają do interesu ? ja się pytam jak dokładają ???

podaj mi przykład chociaż jeden, gdzie sadownik dokłada? 

akurat na pszczoły trzeba uważać a ptaków jest tyle nasrane że jak maszyna troche zlikwiduje to nikomu nie zaszkodzi ;)

idąc twoim tokiem myślenia to mleko od krowy nie lać do zbiornika tylko dać cielakowi bo to jest jego mleko ?

Opublikowano
42 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Coś to zamiast iść na wschód to jakby się nie rusza🤔

Jutro jak nie popada to 2 ha będzie do prasowania, a już myślałem że w tym roku prasy nie uczepię😁

A  co Ty   liczysz na germański  deszcz  -  teraz  Kujawy piją .......   Ty czekaj  na łaskę  Putina-  🤣

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

a w Europie bębnią że ubyło ptactwa dzikiego ze względu na opryski owadobójcze w rolnictwie, tylko z drugiej strony jak tak mało robaków to czemu jest tyle kleszczy które są przysmakiem wróbli, do groma komarów, meszek, much, a w oprawach to już wogóle

Opublikowano

Też nie mam nic do Ciebie, tylko się droczę, a to z powodu że wyjątkowo Cię boli status posiadania sadowników i jak dotąd jesteś jedynym tak wyrazistym przykładem dzielenia braci rolniczej 

Idąc tym tokiem myślenia musiałbym równie nienawidzić szkółkarza czy właściciela szklarni.

Opublikowano (edytowane)

nie będę się sprzeczał ale powtórzę to samo- idąc tym samym tokiem rozumowania to ptak jest w pewnym stopniu tak samo pożyteczny co pszczoła.

Kończąc-osobiście, sam wykonuję zabiegi w odpowiednich porach, nawet jakbym miał zerwać kilka nocek

E: to do Rolnika

Edytowane przez XTRO
Opublikowano
7 minut temu, Rolnik7343 napisał:

akurat na pszczoły trzeba uważać a ptaków jest tyle nasrane że jak maszyna troche zlikwiduje to nikomu nie zaszkodzi ;)

idąc twoim tokiem myślenia to mleko od krowy nie lać do zbiornika tylko dać cielakowi bo to jest jego mleko ?

co Ty mieszasz? nie o to nam chodziło

Opublikowano

Jak tam dzisiaj popadało bo u mnie od 3 tygodni nic nie padało i dziś zaryzykowalem i podsiałem kukurydze mocznikiem i 5 h trawy dla jałówek zeby odrastało i wieczorem jak ulało elegancko 😁

Opublikowano

może być to samo dla Ciebie, ale ja nie chcę żeby ginęły pszczoły i małe ptaki, i  co ? jak rozwiążesz ten problem ? bo pryskam odpowiednimi środkami w nocy i pszczoły żyją, a co z ptakami które jedzą muchy, komary etc ? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v