Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

nic im nie zazdroszczę, zawsze im źle. A jak przychodzi kupno ziemi to pierwsi dają po 50 tyś za ha gdzie cena ziemi jest ok 25-30 tys.

Jeśli tak niby źle to na ch*j narzekać ? takie mamy teraz rolnictwo, trzeba co pare lat szukać jakiejś alternatywy, a nie porzeczka po 50 gr i źle ale co, taki jeden kupuje pole za 50 tyś i sadzi porzeczkę... nosz k**wa to o czym my tutaj rozmawiamy. Mam w rodzinie sadowników i wiem jak jest na prawdę.

co z moim pomidorem ? nie wiem nawet co będzie ale nawet jak będzie po 10 groszy to będę zbierał, a Wam się nie opłaca zbierać, chociażby żeby część kosztów się zwróciło. 

Arek- wnioski składali do gmin

Edytowane przez XTRO
  • Like 4
Opublikowano (edytowane)

Dzisiejsze burze idą od Białej na Łosice, sokołów,Ostrów Maz lub na Zambrów.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
28 minut temu, XTRO napisał:

nic im nie zazdroszczę, zawsze im źle. A jak przychodzi kupno ziemi to pierwsi dają po 50 tyś za ha gdzie cena ziemi jest ok 25-30 tys.

Jeśli tak niby źle to na ch*j narzekać ? takie mamy teraz rolnictwo, trzeba co pare lat szukać jakiejś alternatywy, a nie porzeczka po 50 gr i źle ale co, taki jeden kupuje pole za 50 tyś i sadzi porzeczkę... nosz k**wa to o czym my tutaj rozmawiamy. Mam w rodzinie sadowników i wiem jak jest na prawdę.

co z moim pomidorem ? nie wiem nawet co będzie ale nawet jak będzie po 10 groszy to będę zbierał, a Wam się nie opłaca zbierać, chociażby żeby część kosztów się zwróciło. 

Arek- wnioski składali do gmin

Czyli zazdrościsz bo Cię przebijają i Ci w rodzinie lepiej mają 🤔

Były lata prosperity,  teraz problemem nie jest niska cena tylko brak kupca przy nieurodzaju.

Problem za chwilę będzie dotyczyć i producentów zbóż. W dwa dni na matif pszenica ponad 6 euro w dół.

Nachapałes się w ubiegłym roku suszowego  a teraz przeżyć nie możesz  że inni o mrozowe złożyli. 😁

Też złożyłem ale nie mam złudzeń że płacić będą.

Nadal ciepło, dość mocno wieje.

Opublikowano
48 minut temu, Agrest napisał:

Czyli zazdrościsz bo Cię przebijają i Ci w rodzinie lepiej mają 🤔

Były lata prosperity,  teraz problemem nie jest niska cena tylko brak kupca przy nieurodzaju.

Problem za chwilę będzie dotyczyć i producentów zbóż. W dwa dni na matif pszenica ponad 6 euro w dół.

Nachapałes się w ubiegłym roku suszowego  a teraz przeżyć nie możesz  że inni o mrozowe złożyli. 😁

Też złożyłem ale nie mam złudzeń że płacić będą.

Nadal ciepło, dość mocno wieje.

hmm nachapałem? dobre stwierdzenie, a co to jest za kwota w stosunku do całości gospodarstwa..

Nie będę się tutaj spierał i wyliczał ale w przeciągu 10 lat ciekawe kto więcej dostał ++ to za suszę, to za mróz, to za niskie ceny, to za to, że ktoś nie zabrał towaru... 

Ja przez te lata wziąłem tylko suszowe i co ?  mam narzekać albo strajkować iść ? czy dopłacali kiedyś rolnikom, ze cena zbóż była niska ? a jaka to różnica czy ktoś ma sad czy ktoś zboże?  nie powinni w ogóle takich pomocy udzielać bo to jest po prostu nie sprawiedliwe.

Jeśli wspomniałes, że mnie nie stać na 50 tyś za ha? hmm tak policzyć to rzeczywiście, to się nie kalkuluję, za to sadowników stać bo oni się nauczyli, że jak zostanie 3 tyś z ha to mało i bieda już, nie k**wa niech zostaje tyle samo co na zbożu czyli ok 2 tyś. Sami wybrali swój profil gospodarstwa to niech zakasują ręce i biorą się do roboty, jak tak dalej źle to wywalić sad i posiać zboża, rzepak jeśli jest tak dobrze.

Opublikowano

jak w tym tygodniu nie poleje a w do końca czerwca już potem zero opadów to się zacznie znów pierdzielona susza, brak słów... miałem kosić łąki ale deszcze nadawali i lipa nima deszczu, czekamy na jakieś opady...

Opublikowano

Nadal zazdrościsz że bogaty sadownik złożył wniosek o oszacowanie strat mrozowych.😆

Opublikowano (edytowane)

Dobra  koniec :D

jeszcze tak na podsumowanie jakbyś mógł mi powiedzieć:

jakim cudem rok temu sadownicy wzięli suszowe jak połowa owoców została na drzewach ? 

Edytowane przez XTRO
Opublikowano

Nic mi o tym nie wiadomo. Nie dostałem ani za jagodniki ani za zboże. 

W ogóle szacowali w sadach i jagodowych?

Sucho, deszcz potrzebny bo ziarniaki nie naleją.

Opublikowano

haha mnie śmieszą Ci co tłumaczą że spadło im 200mm w maju i mają zapas wody i nie musi padać, tylko ciekawe czy ta woda wsiąkła czy spłynęła, u mnie jare pszenżyto choć piękne było po deszczach jak wrzucałem zdjęcia to teraz schnie i ciekawe czy nie uschnie jeśli nic nie popada

Opublikowano

Nawet jeśli wsiąkła, to w obecnej fazie rozwojowej zbóż, zapotrzebowanie na wodę jest ogromne, do tego dochodzi wys. temperatura, potęgująca ten proces.. U mnie od końca kwietnia do końca maja spadło 140 l/m2, bez żadnej ulewy. Tydzień temu dopiero odchwaszczałem ziemniaki, to gleba (4b) lepiła się do kół. Wczoraj wyrwałem kilka kęp pszenicy z rzepaku (na uwrociu), to ziemia na korzeniach praktycznie sucha... Nie da rady napadać "na zapas", chyba że na 1 i 2 klasie 😋

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v