Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Chyba będę pierwszy raz zmuszony pryskać w niedziele jest bardzo małe okienko pogodowe, od jutra nadają deszcze a potem ochłodzenie znów, masakra w tym roku w maju ledwie parę dni bez deszczu... a trawa ładuje w qq ostro w burakach też, pszenica sie kłosi a t2 ledwo zaczęte, nawet nie mam dużo pola ale nie ma szans się wyrobić.

Edytowane przez Tigon
Opublikowano
27 minut temu, czesio200 napisał:

A to ja do zadnego typu nie pasuje. Bo większość robimy sami, ale nie wszystko. Jakas duza naprawa ciagnika to juz mechanik. Ziemie kupujemy i dzierzawimy też... No, ale hodowli prawie nie ma to i czasu jeszcze wolnego sporo.

Czasem ktoś sie chwali że trzeba też innym dać zarobić i to czesto jest prawda,ale czasem jest tak ze lepiej że sam za murowanie sie nie bierze bo mu na 2 m ściany pion ucieka o 20 cm,,więc czasem lepiej się przyznać że sobie z gównem nie poradzę bo nie umiem,niż mądre teksty wymyślać że TRZEBA INNYM DAĆ ZAROBIĆ

Ogólnie to słońce i ciepło ale dosyć mocno wieje

Opublikowano
23 minuty temu, Tigon napisał:

Chyba będę pierwszy raz zmuszony pryskać w niedziele jest bardzo małe okienko pogodowe, od jutra nadają deszcze a potem ochłodzenie znów, masakra w tym roku w maju ledwie parę dni bez deszczu... a trawa ładuje w qq ostro w burakach też, pszenica sie kłosi a t2 ledwo zaczęte, nawet nie mam dużo pola ale nie ma szans się wyrobić.

Pryskaj, pryskaj, to potem będziesz dachówki u sąsiada zbierał 

Opublikowano

Powiem tak np dachy: pierwszy dach sami efekt średni, drugi dach sami efekt na 4+, trzeci dach sami efekt na 5+. Kolejeny dach majstry szybko efekt ok. Kolejny majstry i jeszcze jeden znowu majstry i.. No cóż wygląda ładnie, majster ma fach w ręku, ale jak pomocnik za bardzo nie ogarnia to są defekty.

Wiadomo, że jak by wszystko miał samemu robić to ile trzeba by tych narzędzi nakupić i czasu zmarnować. No i w wielu rzeczach trzeba też mieć wiedzę. Ale oszczędność jest ogromna o ile dysponuje się czasem i umiejętnościami to można koszty znacznie obniżyć np budowy czy remontu.

Pogoda słoneczna zdecydowanie za mało wody.

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Pryskaj, pryskaj, to potem będziesz dachówki u sąsiada zbierał 

nie mam na dachu dachówki to spoko, jadę pryskać..., wiesz sam się naśmiewałem z tych co robią w niedziele, w żniwa ok , ale teraz sam nie wiem co robić rana już jeden jechał jak msza była xD

Edytowane przez Tigon
Opublikowano

No dobra, dam sobie rękę uciać ze w maju miałeś wiele więcej pogodnych dni, u mnie prawie wcale, jeden jeszcze qq nie posiał i do czerwca nie posieje bo ma lać

Opublikowano

U mnie dziś sąsiedzi belują. A jeden sąsiad jak jest czas prac polowych, to nie patrzy czy niedziela czy święto... Moim zdaniem jak trzeba, to trzeba i tyle.

Opublikowano
23 minuty temu, Tigon napisał:

No dobra, dam sobie rękę uciać ze w maju miałeś wiele więcej pogodnych dni, u mnie prawie wcale, jeden jeszcze qq nie posiał i do czerwca nie posieje bo ma lać

No u nas też gościu ma 30 ha kuku do zasiania nie wiem czy ma to jeszcze sens fao 210

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, staszek131415 napisał:

No u nas też gościu ma 30 ha kuku do zasiania nie wiem czy ma to jeszcze sens fao 210

n nas z z 5-6ha, może więcej ale mógł siać w kwietniu jak wszyscy ale wolał czekać to teraz w czerwcu będzie siał.

Edytowane przez Tigon
Opublikowano (edytowane)

Kiedys kartofle sadzili do Jana i były piekne ale zarazy ziemniaczanej i stonki jeszcze amerykanie do nas nie przysłali a co teraz przysyłaja to tylko prominenci wiedzą a że eksploatują złoża metali rzadkich to tez opinia publiczna nie wie/kolonia/

Edytowane przez AleksanderX
Opublikowano

W żniwa wyjechałem 3 razy w życiu (a trochę żyje ) raz wróciłem po chwili drobna awaria ale już nie wróciłem Pomyślcie czy warto aby zacierały się dni świąteczne od powszednich  i to nie w kategoriach  wierzący czy nie ale po prostu  spędzić trochę dzień inaczej Nie przenośmy wszystkiego z zachodu Pracować trzeba aby utrzymać rodzinę ok. ale żeby wk...ć sąsiada bo oto stanął na podwórzu  nowy jelonek  to sorry choć satysfakcja jest

• Like 1
  • Thanks 3
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, wiesiek63zmc napisał:

W żniwa wyjechałem 3 razy w życiu (a trochę żyje ) raz wróciłem po chwili drobna awaria ale już nie wróciłem Pomyślcie czy warto aby zacierały się dni świąteczne od powszednich  i to nie w kategoriach  wierzący czy nie ale po prostu  spędzić trochę dzień inaczej Nie przenośmy wszystkiego z zachodu Pracować trzeba aby utrzymać rodzinę ok. ale żeby wk...ć sąsiada bo oto stanął na podwórzu  nowy jelonek  to sorry choć satysfakcja jest

Toż jak Bóg by chciał żebyśmy w niedzielę nie musieli pracować to by nam sprawił pogodę na tygodniu , więc ? A poza tym jak będzie ktoś pracował w niedzielę to zrobi sobie dzień wolny na tygodniu i będzie mógł go spędzić inaczej . Co za różnica . Ważne że robota będzie wykonana w czas . Bo to najważniejsze jest, taka jest specyfika naszej pracy i z tego są pieniądze . 

Edytowane przez robercikj100
  • Like 1
  • Confused 1
Opublikowano
2 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Głos oddany, słonko świeciło, niedziela udana, teraz można browara wypić.

Qrła wiedziałem że o czym zapomniałem, nieoddalem glosa no eurokoryto 😥

• Haha 1
  • Sad 1
Opublikowano (edytowane)

Ciepły słoneczny dzień czas zacząć kosić trawy.

Głos również oddany a co nam będzie donald robił zamęt niech go tam folgują.To jedyna szansa na podniesienie dopłat bezpośrednich.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Słonko świeci, wybory olane, wczoraj ponad 50 kulek pykniętych a dziś ciąg dalszy póki pogoda dopisuje. 

Opublikowano
15 godzin temu, wiesiek63zmc napisał:

A gdzie jest napisane w Piśmie świętym że niedziela to dzień wolny ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v